CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Wednesday, October 21, 2009

Avram şi Avraham

În Romani 4:3 scrie că: „Avraam a crezut pe Dumnezeu, şi aceasta i s-a socotit ca neprihănire.” Pavel vrea aici să citeze versetul 6 din Genesa 15, doar cu o mică modificare care la prima vedere nu înseamnă nimic.
Iată versetul în original: "Avram a crezut pe Domnul, şi Domnul i-a socotit lucrul acesta ca neprihănire." Modificarea despre care vorbeam este o literă în numele lui Avram. Această literă în ebraică este litera ה (he) care reprezintă suflarea lui Adonai. Când Adonai a schimbat numele lui Avram şi al lui Sarai le-a adăugat câte o literă ה în nume.
Când Avram a crezut pe Adonai şi i-a fost socotită credinţa neprihănire, Avram nu era încă Avraham אַבְרָהָם. Abia în capitolul 17 din Genesa le schimbă Adonai numele.
Ce importanţă are acest lucru? Avram era doar unul dintre neamuri, încă nu era în Legământ cu Adonai şi nici nu avea suflarea lui Adonai în el când l-a crezut pe Adonai. Acest lucru a fost lăsat pentru ca toate neamurile să poată căpăta neprihănirea care se dă prin credinţă. Sunt unii care consideră că atât este destul şi că la asta se rezumă totul. Doar că Avram era încă firesc şi a făcut multe greşeli şi după ce a avut credinţa care duce la neprihănire. Avram cât încă purta acest nume, l-a avut pe Ishmael, pe care l-a conceput fără să fie tăiat împrejur. Ishmael, măcar că avea ca tată pe unul care era considerat neprihănit prin credinţă, nu a fost născut în Legământ.
Avram avea 86 de ani când s-a născut Ishmael, iar tăierea împrejur a căpătat-o când avea 99 de ani.
După ce l-a avut pe Ishmael, Adonai le schimbă numele lui Avram şi Sarai în Avraham şi Sarah. Ca urmare a acestei schimbări, Adonai face un Legământ de sânge cu Avraham. După ce a primit tăierea împrejur Avraham l-a avut pe Yitzak (Isaac). Ishmael şi Yitzak aveau taţi diferiţi. Tatăl lui Ishmael era Avram, care da, era neprihănit prin credinţă, măcar că încă era firesc, pe când Yitzak avea tată pe Avraham, un om care avea suflarea lui Adonai în el.
Câtă vreme Avram a fost Avram a făcut multe lucruri bune şi multe lucruri greşite, dar a primit binecuvântarea lui Melech Tzedek (Melhisedec) şi l-a crezut pe Adonai. Dar când a devenit Avraham a putut să mijlocească pentru Sodoma şi Gomora, a putut să-şi ducă fiul să fie jertfit.
Avram era neprihănit prin credinţă, dar Avraham era sfânt din pricina Legământului de sânge.
În "Vechiul Testament" se spune despre mulţi că erau neprihăiţi, adică fără vină, dar Adonai dorea ca oamenii să fie sfinţi cum El este Sfânt(Lev. 19:2, 20:7, 20:26, 1 Petru 1:16), iar acest lucru nu se putea face nici măcar prin credinţă, era nevoie de Sânge care să curăţească, era nevoie de suflarea lui Adonai (Duhul Sfânt) şi din pricina aceasta cineva este făcut Sfânt. Să fii neprihănit e bine, dar e cel mai bine să fii sfânt, după cum Cel care a murit pentru tine, este Sfânt.

Cugetările mele, azi 21 Octombrie, în jurul orei 18:00
Bat Melech בת מלך
Cristina

2 comments:

  1. Merci pentru asta. Domnul sa te binecuvinteze dupa cum si tu esti o binecuvantare. Si ma rog ca cei ce o sa citeasca sa vada adevarul in ce spui nu sa se trezeasca unii, ca de obicei, si sa-ti auzi ca predici taierea imprejur pentru neamuri. LOL. Desi, dupa cate ti-au auzit urechile in ultima vreme nu m-as mira. Domnul sa ne deschida ochii, urechile si inima sa putem pricepe si umbla in tot adevarul Lui.

    Bat Tzion

    ReplyDelete
  2. Am citit in Vechiul Testament ca Israel a avut 12 fii, ce au devenit cele 12 semintii ale Casei lui Israel. Poporul evreu, in prezent este impartit, ca si noi romanii, in categorii social-religioase, in functie de trairea lor cu Dumnezeu: utra-religiosi, religiosi, moderati etc. Israeulul, asa cum este el in prezent, si populatia de evrei puri, mai este impartita in cele 12 semintii ale Casei lui Israel? Se mai tine cont de aceasta succesiune sacra? Daca da, imi puteti spune care sunt cei mai numerosi si pe unde sunt asezati geografic, in prezent? Se deosebesc intr-un fel? Va multumesc anticipat!

    ReplyDelete