CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Thursday, April 1, 2010

Lărgimea, lungimea, adâncimea şi înălţimea

.....aşa încât Hristos să locuiască în inimile voastre prin credinţă; pentru ca, având rădăcina şi temelia pusă în dragoste, să puteţi pricepe împreună cu toţi sfinţii, care este lărgimea, lungimea, adâncimea şi înălţimea; şi să cunoaşteţi dragostea lui Hristos, care întrece orice cunoştinţă, ca să ajungeţi plini de toată plinătatea lui Dumnezeu. - Efeseni 3:17-19

Este scris că ha derech (calea) care duce la viaţă este îngustă (Mat. 7:14). Pe ea ai destul loc cât să pui un picior în faţă la altul. Nu e "fun", nu e o glumă, dar dacă ar fi doar o cale îngustă să ieşi dintr-un loc groaznic, n-ai umbla pe calea respectivă că nu-ţi convine de lăţimea căii? Cu siguranţă că nu. Te pui pe calea respectivă oricât de îngustă ar fi, pentru că ştii că nu are cum să fie mai îngustă decât iluzia asta că locul groaznic unde te găseşti ar fii un loc larg. Şi dacă se întâmplă să cazi, că poate n-ai văzut unde să mai pui piciorul, ori că pur şi simplu ai obosit, ori că te-a fermecat mincinosul care vrea să te doboare, atunci nu trebuie să disperi. Dragostea Celui care S-a făcut Cale sub paşii tăi, se lărgeşte pe Sine, tot de dragul tău. Nu să te încurajeze să cazi ci să te încurajeze să înţelegi că dragostea Lui e mai mare decât păcatele şi slăbiciunile tale. Şi atunci ajungi să înţelegi că tot ce ai crezut că ştii despre cât de îngustă e Calea e doar în mintea ta. Atunci ştii că nu ştii nimic şi-i mulţumeşti doar că dragostea Lui se lărgeşte sub paşii tăi să te ţină pe Cale.
Poate ai mers o bucată de vreme pe Calea Lui dar din motive ştiute doar de tine, ajungi pe alte căi. Nici măcar atunci nu ai motive să disperi. Oricât de departe ai fi ajuns, să-ţi vii în fire la fel ca şi fiul risipitor, să laşi toţi porcii în treaba lor şi să strigi cât te ţin puterile să-ţi mai dea o şansă. Şi ştii o să se întâmple? Măcar că mincinosul va striga după tine că nu mai eşti vrednic, că ai mers prea departe şi că nimeni, nici măcar El nu te mai poate ajunge în locul unde ai ajuns, vei vedea lungimea dragostei Celui Prea Înalt. Şi dacă a trebuit să te lase să mergi aşa departe doar ca să înţelegi că dragostea Lui e mai lungă de atât, atunci facă-se voia Lui, dar sub nici o formă să nu crezi că satan a creat o cale mai lungă decât lungimea dragostei Lui.
Dacă te afli în faţă la un munte atât de înalt încât nu-i vezi nici mijlocul darmite vârful şi nici nu ştii cum sau cu ce putere ai să poţi să-l urci, să ştii că Adonai l-a pus în calea ta să înţelegi înălţimea dragostei Lui. Vrea să înţelegi că e mai Înalt decât orice înălţime.
Iar dacă ai ajuns într-o groapă atât de adâncă încât nu ştii cine şi cu ce tehnologie te-ar mai putea scoate de acolo, să ştii că ai fost pus în groapă să înţelegi ce înseamnă adâncimea şi să înţelegi că dragostea Lui e mai adâncă decât cea mai adâncă groapă. Nu eşti trântit în groapă pentru că ai făcut ceva rău, nu eşti în groapă pentru că te dispreţuieşte Adonai, ci eşti în groapă din acelaşi motiv ca şi Yosef. Când urma să fie vândut de fraţii lui, Yosef se afla într-o groapă nu pentru că Adonai Şi-a întors Faţa de la el, ci pentru că era pe drum să devină prim ministru în Mitzrayim (Egipt). Poate nu înţelegi ce cauţi acolo în groapă, dar dacă groapa e singurul fel în care poţi pricepe sensul cuvântului adânc, atunci te lasă în groapă ca să vezi că e mai adânc decât groapa ta.
Orice sfânt trebuie să înveţe care este lărgimea, lungimea, adâncimea şi înălţimea dragostei lui Adonai, tocmai de aceea te lasă să cazi, să mergi departe de El, să stai mut în faţa munţilor şi să zaci neputincios în groapă, pentru că altfel nu ai ştii că dragostea Lui e mai mare decât crezi tu. Dacă ai ştii cât te iubeşte nu te-ai mai teme niciodată! De aceea trebuie să înţelegi toate măsurile dragostei Lui, ca să nu te mai temi niciodată ci să umbli plin de încredere, cu paşi fermi pe o Cale care e făcută din har.

Bat Melech בת מלך
Cristina

1 comment:

  1. Uitandu-ma cel putin la viata mea, cred ca unul dintre cele mai greu lucruri de priceput cand umbli cu Dumnezeu, e durerea si greutatile. Mintea ta de om nu poate sa impace nicicum toata dragostea aceea care o simti ca te invaluie ca niste brate pline de caldura cand mori de frig, cu toata presiunea si durerile si lupta. Iti vine intr-una sa intrebi: "Dar de ce, Tata?" De ce daca te iubeste atata, te lasa sa treci prin ele chiar daca te-ai rugat sa te scuteasca cu toata inima ta? Si sti ca te iubeste nu pentru ca ti-a spus cineva de la anvon ci pentru simti cu toata fiinta ta dragostea aceea. Ieri am citit "Vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca sa iubiti pe Domnul Dumnezeul vostru" (Iosua 23:11)
    Noua nu ne vine natural sa-L iubim pe Domnul, pentru ca suntem fiinte limitate si ne e greu sa iubim ce nu vedem si nu atingem. Si la fel cum astazi simtim ca Il iubim la fel de bine saptamana viitoare o sa iubim altceva cu aceiasi ardoare, daca nu veghem. Cum ai scris in postarea de luni, singurul fel in care sti ca Dumnezeu te poate scapa din gheara leului si sa nu te mai indoiesti niciodata de asta, e daca ajungi in ghera leului. Ma tot gandesc la filmul "Terminator" (nu te apuca inca de ras ca ajung si la ce vreau sa zic:-). Cand Sarah Connor a inteles ca fiul ei, John, va trebui sa lupte pentru omenire si sa invinga, l-a luat asa baietel cum era si l-a antrenat, ca sa poata face fata la ceea ce urma. Nu e ca ca si cum Dumenzeu nu vede ca esti slab, ca de multe ori esti complet la capat, cateodata esti ca un copil fara putere la tot ce vine impotriva ta... Dar din cauza ca vede "toata poza" nu doar coltul de astazi, trebuie sa te pregateasca. O face din dragoste, si o face din cauza ca vrea din toata inima ca tu sa ajungi sa stai, si stand sa pricepi atunci ca Dumnezeu e Stanca ta. Asa inteleg eu lucrurile pana acum. Si faptul ca ma "antreneaza" m-a facut sa inteleg dragostea Lui si mai mult, si sa cooperez fara sa tot comentez atata, pentru ca dragostea Lui chiar nu are limite si El stie cel mai bine.

    Emma

    P.S. Iar ti-am scris un roman:-)

    ReplyDelete