CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Sunday, April 11, 2010

Yom HaShoah

Astăzi se comemorează Yom HaShoah (Ziua distrugerii), zi în care se aminteşte de victimele holocaustului, pornit de Hitler împotriva evreilor.
6 milioane de evrei au murit în lagăre de concentrare, 2 milioane au murit după război din cauza malnutriţiei şi chinurilor îndurate în timpul războiului, iar alte milioane au rămas însemnaţi pe viaţă, atât fizic cât şi psihic.
Singura lor vină era că erau evrei.
Elie Wiesel - evreu român supravieţuitor al holocaustului, scrie în repetate rânduri despre cruzimea românilor, mult mai mare decât a naziştilor.
România a negat orice amestec în holocaustul împotriva evreilor, măcar că au fost ucişi 250.000 de evrei români. Abia în 2004, după multe presiuni şi mii de mărturii, România şi-a recunoscut vina.... prea târziu...
Creştinătatea nu a făcut nimic, ci din contră, în cele mai multe cazuri, i-au predat pe evrei în mâinile naziştilor, iar azi stau miraţi de ce evreii nu se creştinizează...
Nici un alt popor nu a suferit atâta persecuţie şi atâta ură şi totuşi să nu fie distrus de tot. Adonai nu şi-a întors faţa de tot şi Şi-a adus aminte de suferinţele lor ... i-a izbăvit şi i-a binecuvântat, dar consecinţele faptelor celor care i-au măcelărit încă rămân.
Dacă au tăcut bunicii şi părinţii voştri, măcar voi nu tăceţi când se ridică împotriva poporului sfânt toţi blestemaţii!

Am pus câteva clipuri. Nu închide ochii crezând că nu poţi să priveşti din milă! Deschide-ţi ochii! Priveşte rana poporului ales ca să înţelegi şi să nu mai dai sfaturi despre cum crezi tu că ar trebui să creadă! Deschide ochii să vezi că a fi ales nu implică doar binecuvântare! Deschide ochii să vezi ce înseamnă unul pentru toţi şi toţi pentru unul! Nu-ţi închide ochii spunând că ţi-e milă! Priveşte până unde merge antisemitismul ca să nu mai îndrăzneşti să taci nici măcar când se fac glume pe seama lor! Deschide-ţi ochii!






„Aşa vorbeşte Domnul tău, Domnul, Dumnezeul tău, care apără pe poporul Lui: „Iată că îţi iau din mână potirul ameţelii, potirul mâniei Mele, că să nu mai bei din el! Şi îl voi pune în mâna asupritorilor tăi, care îţi ziceau: „Îndoaie-te, ca să trecem peste tine!” Îţi făceai atunci spinarea ca un pământ, şi ca o uliţă pentru trecători. Isaia 51:22-23

„Vorbiţi bine Ierusalimului, şi strigaţi-i că robia lui s-a sfârşit, că nelegiuirea lui este ispăşită; căci a primit din mâna Domnului de două oricât toate păcatele lui. Isaia 40:2

Blestemat să fie oricine te va blestema, Şi binecuvântat să fie oricine te va binecuvânta.

Bat Melech בת מלך
Cristina

2 comments:

  1. Yom HaShoah a fost stabilita in 1951, printr-o decizie comuna a Presedintelui Statului Israel , Yitzak Ben Zvi si a Primului Ministru , David Ben Gurion , la 27 Nisan , cu opt zile inainte de Ziua Independentei , in amintirea izbucnirii Rascoalei Ghetoului din Varsovia , cea mai ampla actiune de rezistenta a evreilor in timpul perioadei numite Holocaust sau Shoah .


    Printr-un concurs fericit de imprejurari am primit recent de la cineva o carte intitulata Poeme de Elly Berkovits Gross - amintirile unei supravietuitoare a Holocaustului . Nascuta in Simleul-Silvaniei , la 15 ani este deportata impreuna cu mama si cu fratele de 5 ani si la 2 iunie 1944 ajung la Auschwitz-2/Birkenau , cei doi fiind gazati chiar in aceeasi zi .Descrie in versuri chinurile prin care trece si cum gloata sadica a popoarelor europene i-a ajutat cu mare zel pe nazisti sa-i macelareasca pe evrei . Crematoriile enorme nu puteau arde toate trupurile , asa ca s-au sapat gropi adinci pentru a-i arde pe cei gazati . Dupa o jumatate de secol , groapa a fost umpluta cu apa , asa ca acum acolo s-a format un lac a carei apa este neagra si in ea nu traieste nici o vietate , desi pungi intregi cu nisip alb au fost aduse din Eretz Israel pentru a o limpezi .
    Cenusa trupurilor gazate au folosit-o ca si ingrasamint , iar parul , grizonat sau albit dupa gazare , a fost ras si folosit la confectionarea saltelelor pe care dormeau cei mai impatimiti nazisti . O parte din parul victimelor , alaturi de unele obiecte de valoare pe care evreii instariti le-au adus cu ei , pacaliti fiind de Gestapo - nu numai bani , tablouri ,bijuterii etc. , ci si instrumentele cu care lucra fiecare in meseria lui -stau si astazi ca si martori tacuti ai crimelor de razboi intr-o expozitie la Auschwitz . Astfel , evreii au fost jefuiti pina si dupa moarte , inclusiv de trupurile lor!
    Supravietuind , pentru ca din Yaakov va ramine intotdeauna o ramasita , la doar 17 ani , singura pe lume , se casatoreste cu Ernest , supravietuitor al multor lagare de munca si al Marsului Mortii , emigreaza in S.U.A. in 1966 , urmeaza un colegiu la virsta la care era deja bunica si revine in 1998 , 1999, 2000si 2004 sa viziteze locurile masacrului . Intr-una din pozele expuse in locul facut muzeu , intr-un grup de oameni , isi zareste mama purtind in brate pe fratiorul ei , inainte de-a fi dusi spre gazare !

    Povesteste , de asemenea , cum in august 1943 in Sandomierez - Polonia , in piata pavata a orasului au fost ucisi cu brutalitate de catre LOCALNICI toti evreii din oras ,cu exceptia unui copil care a reusit sa scape .SI ATUNCI NE INTREBAM DE CE LIDERII POLONEZI AU MURIT INTR-UN ASENENEA ACCIDENT AVIATIC "STUPID"? Pentru ca Dumnezeul lui Israel este un Dumnezeu al dreptatii!



    Asa ca astazi , toti cei care nu sintem evrei genealogic vorbind , dar care prin modul de gindire si prin comportamentul de zi cu zi macar incercam sa ne identificam iudaic , oriunde ne-am afla - chiar daca nu putem auzi acordurile Imnului Hatikva -sa stam smirna o clipa cu inima facuta piatra de Yerushalayim si sa strigam cu totii:
    Am Israel Chai!


    Shalom!

    ReplyDelete