CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Tuesday, May 18, 2010

Fiica Împăratului





Bat Melech בת מלך
Cristina

21 comments:

  1. Superba postare. Ma provoaca si ma face sa fiu mandra ca sunt a Lui. Multumesc din suflet, Bat Melech.

    ReplyDelete
  2. Super Chrisss !!! fii binecuvantata , fiica de Imparat !:)

    ReplyDelete
  3. Foarte foarte frumoasa. De ce nu o pui si pe YouTube?

    ReplyDelete
  4. Ma gandeam astazi ca L-am intrebat intr-o zi pe Adonai ce intelege El printr-o fata frumoasa. Astazi mi-am primit raspunsul. Todah.

    ReplyDelete
  5. Cristina si Emanuela ... sunt invidioasa pe voi ... ca stiti ebraica ;(( ...

    ReplyDelete
  6. Cella dragă, nu e cazul. Eu mai am mult până să spun că știu ebraică, iar Emma cunoaște terminologie Iudaică, dar nu e nimic de invidiat la noi, stai liniștită. Trebuie să fii snob de-a dreptul să afirmi că ”știi ebraică” dacă nu te-ai născut vorbind-o, sau dacă nu ți-ai petrecut mai mult de 10 ani Eretz Israel. Ebraica nu e o limbă obișnuită, e limba în care Adonai a ales să exprime Scripturile pe care le folosesc 2 mari religii, respectiv Creștinismul și Iudaismul. Faptul că știu ebraică încât să nu mă pierd (nici prin Scriptură și nici în viață) nu mă califică drept o cunoscătoare a limbii. Poate amatoare :)
    Fii binecuvântată că ai un suflet fain. Adonai să te aducă la plinătatea a tot ceea ce poți să fii pentru El! Shalom

    ReplyDelete
  7. Cella, ce scumpa esti! Daca ai vedea cata ebraica stiu, crede-ma ca ti-ar trece invidia. Daca stiu ceva, Cris m-a invatat sau le-am gasit in vreo carte, dar nu e destul sa port o conversatie. Am o prietena isreliana care intodeauna din istinct imi scrie in evreieste, dar trebuie sa traduca in engleza pentru mine. Asa ca nu stiu ebraica si mi se pare tare greu de invatat, dar nu renunt:-)

    ReplyDelete
  8. Shalom stiu ce inseamna, uuuuu!!!!
    Si Bat Melech inseamna Fiica binecuvantata (mi-a tradus cineva ;)) )

    Stiti ce e fain? Cand ii zici Domnului: fa ce vrei cu viata mea, gata ... predau armele atunci aduce oameni in viata ta care sa te ia de aripi si sa te ajute sa mergi mai departe, sa zbori, sa visezi, sa mai dai valuri la o parte ...
    Nu va puteti inchipui cat de bucuroasa sunt ca "v-am gasit" pentru ca sunteti un raspuns la rugaciuni si ... poate in viata asta o sa ne vedem face to face la o cafea prin Cluj ;))
    O zi cu har belsug si sa il lasati sa treaca prin voi mai departe spre altii.

    ReplyDelete
  9. Bat - fiica
    Melech - Împărat
    Bat Melech - Fiică de Împărat
    Bat HaMelech- Fiica Împăratului
    Berachah Bat - Fiică binecuvântată

    ReplyDelete
  10. valeu ....
    dar Cella Bat Melech suna bine nu?
    sau Cella Bat HaMelech ... uuuu ;))

    ReplyDelete
  11. Draga Cella, multumesc de ganduri. Si eu ma bucur cand cunosc oameni cu un suflet frumos si deschis ca al tau. Poate vii in Cluj prin iulie cand merg in tara, cine stie cu voia Domnului ne-om vedea.

    Emma

    ReplyDelete
  12. Vin pe 8 august la o nunta;, am confirmat si e batut in cuie ;))

    ReplyDelete
  13. Cu nedumerire si reala durere in inima revin sa-ti spun ca , totusi , gindurile mele ( nu-mi permit sa le numesc altfel) despre Fecioara Miriam din Natzereth meritau sa fie postate . Desigur , este doar alegerea ta in ceea ce postezi sau nu , iar eu am inteles si ma afiliez dragostei tale pentru poporul evreu si , partial , am dedus punctul de la care-ai plecat ca sa ajungi aici . Admir , respect si iubesc . De aceea o sa te rog sa-mi dai voie sa spun urmatoarele doua lucruri :

    1. Asa dupa cum tu , oarecare vreme , aveai retineri sa vorbesti cu evreii din preajma ta despre Yeshua ca fiind Mashiach deoarece -ti era teama ca nu te vor mai accepta - si ma bucur realmente ca lucrurile sint acum asa cum ar trebui sa fie - tot asa si eu am avut mari , mari retineri si dubii in a deschide acest subiect . Ma temeam exact de ce s-a intimplat si se pare ca nu m-am inselat . Mai exista si posibilitatea ca tehnica sa fie vinovata si sa nu fi primit mesajul meu ; in acest caz tislach li bevakasha .

    2. Ceea ca am scris este ,intr-adevar , parerea mea si n-am intentionat sa strimb credinta nimanui . N-am facut altceva decit sa spun ca , alaturi de Yeshua evreul si altii din poporul lui , iubesc si o evreica , mama si Fecioara , numita Miriam din Natzereth . Si ca Adonai a iubit-o inainte de mine , nu oricum ci asa incit a socotit ca este vrednica sa fie mama Fiului Sau .
    In articolul intitulat "Reminder to myself" iti spui ca Adonai ti-a largit inima atit de tare incit in ea au incaput toti evreii si dragostea asta pentru ei sa-ti aminteasca in momentele grele sau de indoiala ca esti a Lui . Este minunat sa poti spune asta ; Miriam este evreica si , de aceea , eu sper ca este acolo , chiar daca inca poate n-ai gasit-o . Crezi ca acesta ar fi un bun argument pentru postare?

    Sa nu te simti vulnerabila pentru ca-ti cunosc articolele si nici pentru ca astfel ti-ai deschis inima , deoarece mergem pe acelasi drum , chiar daca , cel putin deocamdata , la distante diferite , eu fiind persoana care incearca sa recupereze . Multumesc pentru tot .

    Shalom!

    ReplyDelete
  14. Shalom,
    nu a fost nici o greșeală tehnică ... am ales să nu-ți postez primul mesaj deoarece nu sunt de acord cu venerarea în nici un fel al Fecioarei sau a vreunui alt sfânt. Pentru asta nu pot să-mi cer iertare, însă vreau să îmi cer iertare că ți-am refuzat dreptul la a avea o părere diferită de a mea. Este scris că în lucrurile în care credem la fel să umblăm împreună iar în celelalte Adonai să ne lumineze... Îmi pare rău că am privit cuvintele tale doar din punct de vedere doctrinar fără a lua în considerare că vin din inima unui om care în mod evident Îl caută pe Adonai.
    Miriam pentru mine este ”fericită între femei” deoarece ea L-a purtat în mod fizic pe Yeshua în ea, dar din punct de vedere halachic eu nu am voie să am o părere mai înaltă decât aș avea pentru orice altă tzadekes (femeie neprihănită). Din nou, nu pentru diferența doctrinară îmi pare rău, ci pentru faptul că mi-a fost mintea atât de închisă încât nici măcar nu am luat în considerare că poate e o parte din Yeshua în cel care scria... Mulțumesc că nu te împiedici în întunecimea mea și că alegi în continuare să citești blogul meu (care sincer mă șochează puțin că îl cunoști atât de bine) și mă bucur sincer dacă vezi măcar puțin din lumina lui Yeshua aici. El să te lumineze și să te țină pe Calea Lui. Fii binecuvântat(ă)!
    Shalom

    ReplyDelete
  15. Cu riscul de-a nu posta nici urmatoarele , vreau totusi sa le citesti , dar inainte te rog sa ai rabdare pina primesti tot .
    Referitor la ceea ca am scris , nu era vorba despre venerare , sau cel putin nu in felul in care este perceput acest lucru de majoritatea oamenilor , deoarece parerea mea se bazeaza doar pe Cuvint . Cu timpul si cu ajutor am inteles ca , daca era in voia lui Adonai ca un om sa venereze un alt om , atunci nu lasa nedescoperit mormintul lui Moshe pina in ziua de azi ; poate ca daca-i stiau locul faceau si evreii "pelerinaje" acolo in momentele de nevoie , deoarece nimeni nu-l intrece pe Moshe Rabeinu ca si capetenie in istoria evreimii .Asa ca , pe drept cuvint , lucrurile au fost lasate bune de Adonai si nu degeaba , ci tot pentru acelasi motiv , regele Iezechia a stricat sarpele cel de arama pe care-l facuse Moshe in pustiul Sinai , iar Iosia a scos afara din Beit HaMikdash toate lucrurile facute pentru Baal , pentru Astarte si pentru toata ostirea cerului , le-a ars in Valea Chedronului si a dus cenusa lor la Betel .
    Revenind , pot sa spun ca ma refeream la dragostea lui Adonai pentru mama Fiului Sau , a lui Yeshua pentru mama Sa si a mea personal pentru toti .
    Pentru mine , Miriam din Natzereth ramine in continuare mama Domnului meu , de-a pururea Fecioara , are un loc special inima mea si nu ma rusinez sa spun ca o rog neincetat sa mijloceasca pentru mine la Fiul ei precum a facut si pentru nuntasii din Cana ...si a fost ascultata , pentru ca "fericit este cel ce nu se judeca pe sine insusi in ceea ce aproba"(Romani 14:22).Avraam s-a rugat inaintea lui Adonai pentru cei din Sodoma si Gomora , ba chiar si-a permis sa negocieze cu El pentru ei , si cred ca ar fi fost ascultat daca acestia erau drepti inaintea Lui . Aceasta imi da si mie speranta ca pot avea in Miriam un mijlocitor de nadejde inaintea Fiului ei , daca stau drept inaintea Lui prin dreptatea cea din credinta si port Torah Lui in inima mea .Apoi este scris ca Adonai nu primeste nici macar rugaciunile lui Noach , Daniel si Yov pentru cei care fac faradelege(Iezechiel 14), deci oricum cheia mintuirii este in miinile mele .Toate acestea nu ma impiedica deloc sa recunosc in Cel ce a ales-o pe Miriam sa fie mama Celui Preainlt pe Dumnezeul evreilor ( si nu altul!), sa vreau ca acesta sa fie si Dumnezeul meu ( si nu altul!), pe El sa-L urmez si sa iubesc din inima neprefacuta ceea ca iubeste El .
    - va urma imediat -

    ReplyDelete
  16. Am inteles ca din motive de halacha primul mesaj de ieri nu va fi publicat . In toti acesti ani tu ti-ai insusit o mentalitate iudaica - lucru greu , deoarece inseamna multa rigurozitate , dar in acelasi timp si foarte bun - si din acest punct de vedere te inteleg fara nici o problema .
    Miriam a trait toata viata ei in aceeasi lege iudaica si acest lucru n-a impiedicat-o sa accepte a i se intimpla lucruri greu de inteles pentru o minte umana limitata si cu atit mai greu de trait . Cui sa spuna ca Yeshua este Fiul Preinalt?...A stiut sa iubeasca desavirsit pentru ca a avut parte de invataturile celui mai bun Rabin .
    Nu m-am uitat niciodata la tine sau la acest blog din punct de vedere doctrinar , nici nu cred ca esti restrictiva sau intunecata in gindire , atita vreme cit si pentru mine acelasi Adonai este singurul Dumnezeu si incerc sa ma apropii de Legea Lui datatoare de viata . Expresia "din punct de vedere halachic eu nu am voie" pot s-o accept pentru o practicanta a iudaismului din dragoste sincera pentru Adonai , asa dupa cum nu condamn poporul evreu pentru valui care-i acopera fata cu privire la Yeshua , deoarece din el a iesit Mintuitorul meu .Dar din punct de vedere al iubirii promovate de Yeshua acest "nu am voie" ma poate impiedica sa-I iubesc mama care -da- este "binecuvintata intre femei" din pricina onoarei ce i s-a facut - aceea de a-L zamisli pe Yeshua - , dar prin gura ei a vorbit chiar Ruach HaKodesh, care locuia in ea , atunci cind a spus "ma vor ferici toate neamurile". Miriam L-a purtat in pintece pe Yeshua , da , dar Adonai nu are prostul obicei al oamenilor de-a se folosi de creatia Lui si apoi a o pune deoparte ca pe ceva nefolositor ; de aceea cred ca neprihanirea ei nu este ca a unei femei oarecare . Daca nu-i jignesti pe evrei atunci cind le spui ca Yeshua nu este numai acel Yoshki despre care ei invata in yeshiva , ci este chiar Mashiach , atunci nu cred ca cineva aduce ofense iudaismului daca iubeste in inima sa pe mama Celui profetit in Scripturi si marturiseste cu gura lui acest lucru . Asa ca , intr-adevar , Adonai sa ne lumineze pe toti in ceea ce este voia Lui .
    De asemenea , este scris sa fim treji in toate(2Timotei 4:6), , sa cercetam totul si sa pastram numai ce este bun , pentru ca "vrednic de crezare este Cuvintul".
    Potrivit invataturii Rabinului tau (dar si al meu), Yeshua din Natzereth - dupa cum ii spuneai lui Shirel - este bine sa vedem chipul Lui intotdeauna in toti cei care au pareri diferite de ale noastre , dar au acelasi Domn si aceeasi Lege . Daca eu as fi fost la cruce in locul lui Ioan , Rabinul meu - Yeshua cel rastignit din iubire pentru mine - mi-ar fi spus: "Iubeste-o pe mama mea in locul Meu!"
    Oare ce I-as fi raspuns?...

    Binecuvintata sa fii de Adonai pe toate drumurile tale!
    Shalom!

    ReplyDelete
  17. Ok... inițial voiam să evit subiectul pentru că nu doream să jignesc crezul nimănui, dar pentru că detaliat îți expui părerea, măcar pentru faptul că e blogul meu am dreptul să-ți răspund.
    Nu mi-am făcut un scop din a desfința convingerile nimănui, dar cred că am făcut clar până acum faptul, că blogul meu are o înclinație Iudaică. Bazat pe acest crez am să îți răspund, după care am să rog respectuos pe oricine mai simte nevoia să înalțe vreun alt nume decât Numele Sfânt pe această pagină, să nu o ia în nume de rău, dar va fi ignorat, nu de teama unei confruntări doctrinare ci din cauza faptul că blogul meu conține Numele Sfânt și este cheit (păcat) să fie pus alături de numele vreunui ”super-om”.

    Cum am spus, aș fi preferat să evit subiectul, dar cred că se impune un răspuns.
    1. Aceeași halacha (lege Iudaică, ce se referă nu doar la cele 613 porunci incluse în Torah, ci are în vedere Scrierile Talmudice și sute de alte scrieri acceptate de autoritățile rabinice ca fiind valide) pe care o țin eu astăzi, a ținut-o și Miriam, iar Talmudul Babilonian, Gemara, tractatul Nedarim (tractat care are de-a face cu puritatea ritualică într-o căsnicie și nu doar, scriere care a fost începută pe vremea învățatului Ezra) susține că un bărbat văduv nu se poate căsători cu o femeie fecioară, decât cu o femeie văduvă sau cu o femeie divorțată. Acest lucru rămâne valabil până la Rabbi Shamai care interzicea căsătoria cu o persoană divorțată, punct de vedere pe care Yeshua îl susține, dealtfel fiind singurul punct comun între Yeshua și Shamai.

    ReplyDelete
  18. 2. Yosef, soțul lui Miriam, nu era văduv cu nu știu câți copii după el (cum susțin unele doctrine) pentru că astfel ar fi încălcat halacha. Yosef trebuia să fie un bachur (bărbat care nu a mai fost căsătorit niciodată) ca să se căsătorească cu Miriam.
    3. Există versete biblice care vorbesc despre faptul că Yeshua mai avea frați și surori, deci pică teoria că Miriam a rămas fecioară.
    4. Dacă încă nu a picat această teorie, pică în momentul când în Luca 2:22-23 este descrie ritualul de Pidyon HaBen (răscumpărarea Întâiului născut) prin care Yeshua a trecut, pentru că era Întâiul născut, nu al lui Miriam, pentru că dreptul de Pidyon HaBen se dă întâiului născut al bărbatului. Acest drept implică și o obligație, deoarece întâiul născut devine cel care trebuie să se îngrijească de mamă atâta timp cât ea este în viață, în eventualitatea morții tatălui. Când Yeshua era pe cruce și îi spune lui Miriam referitor la Yohanan ”femeie iată fiul tău” și lui Yohanan îi spune ”iată mama ta”, era de datoria Lui ca și întâi născut, potrivit cu halacha, să se îngrijească de mama sa până în momentul morții ei sau a Lui.

    ReplyDelete
  19. 5. Nu există nici o indicație, nici în Vechiul Legământ și nici în Noul ca să o înalțe cineva pe Miriam, dar este indicat de Pavel să nu trecem peste ce este scris (1 Cor. 4.6) șI este scris să nut e închini nici unei alte făpturi decât lui Adonai. Dacă Adonai ar fi considerat esențial pentru viața unui credincios ca Miriam să aibă vreun rol, altul decât cel pe care l-a avut și pentru care a fost înălțată, atunci ar fi poruncit să i se aducă închinare lui Miriam. Când Yochanan, cel care s-a îngrijit de Miriam până la moartea ei, a fost răpit în ceruri, cum de nu are nici o întâlnire cu Miriam? Cum de nu i se specifică rolul alături de HaAv (Tatăl) și alături de HaBen (Fiul)?

    Înțeleg că vrei să crezi lucrurile pe care le crezi deoarece sunt adevărate pentru tine, dar ori Miriam despre care vorbești tu nu era evreică (pentru că dacă ar fi fost ar fi trebuit să urmeze lucrurile specificate în halacha) ori s-ar prea putea să ai informațiile puțin eronate.
    Cum am spus, nu mi-am făcut eu un scop din a desfința credința nimănui, ci pur și simplu îți explic de ce te înșeli din punct de vedere Iudaic, Iudaism în care Miriam a trăit.
    Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar aș aprecia dacă alții ar avea în vedere același lucru când vine vorba de mine și crezul meu expus în acest blog și să respecte faptul că pentru mine și orice evreu crescut în credința Iudaică este jignitor să afirmi că Miriam era mai mult decât o tzadekes (femeie neprihănită). Sper că se înțelege motivul pentru care nu mai vreau să discut despre acest subiect. Fii binecuvântat

    ReplyDelete
  20. Pentru ca este scris : "Primiti-l pe cel slab in credinta fara sa-i judecati gindurile"( Romani14:1) , mai am curajul sa zic :
    1. Nu se pune problema darimarii unei credinte , pentru ca iubirea fata de Fecioara Miriam este doar un aspect al credintei mele . Nu este bine sa asociezi credinta cuiva cu doctrina unei anumite biserici , pentru ca "multi vor veni de la rasarit si de la apus si vor sta la masa cu Avraham , Yitzak si Yaakov".

    2.Nu ma rusinez sa spun ca m-am simtit ca si cum as fi vrut sa increstinez un evreu .N-as incerca niciodata asa ceva , iar tu esti un crestin convertit la iudaism . Toti cei care -nefiind evrei -cer intelepciune lui Adonai , vor alege la un moment dat in viata sa traiasca precum evreii , vazind ca HaShem este cu ei .

    3.Conform Dvarim 7:3-4 , evreu este considerat cel al carui mama este evreica . David Ben Gurion a spus : "evreu este cel al carui copii sint evrei" . Pentru mine Yeshua este evreu , deci Miriam de care vorbesc este evreica 100%.

    4.N-o consider pe Fecioara Miriam un "super-om". Nu exista asa ceva . Dar oameni inaltati de Adonai pina unde vrea El , cred ca exista . Doar Yeshua a fost OM si DUMNEZEU , iar eu nu pot s-o asez pe mama Lui inaintea Sa , cu atit mai mult nu ma inchin ei , doar o iubesc intr-un fel special .

    5.Nu am pomenit de Yosef . Spre deosebire de imaginea promovata de anumite biserici - sub forma de icoane si statui - prin care Yosef ar fi fost batrin si cu copii cind s-a casatorit cu Miriam , eu nu am crezut acest lucru niciodata , ba chiar am fost contrariata de asa ceva , chiar daca nu aveam argumente . Multumesc ca mi le-ai dat . Mereu mi l-am imaginat tinar si necasatorit anterior , pentru ca Adonai nu-si incalca niciodata Legea .

    6.Daca Fecioara Miriam a avut si alti copii , iar Yeshua a avut frati de singe , ma intreb de ce la rastignire nu Si-a incredintat mama unuia dintre ei? De ce unui strain precum Yochanan? Si de ce la cruce? El , care Si-a vestit de trei ori Patimile inainte de implinirea lor , nu putea sa-Si rezolve treburile lumesti inainte si sa nu ne lase nedumeriti?

    7.Yeshua nu a fost un intii-nascut oarecare , intr-o familie evreiasca oarecare . Nu avea tata biologic , iar mama a ramas insarcinata fiind fecioara . El a fost Intiiul-nascut al Tatalui , sfintit "preot in veci dupa rinduiala lui Melchisedec" , nu dupa cea a lui Aaron .De ce mai era necesar ritualul de Pidyon HaBen? Acesta totusi a avut loc pentru ca Miriam , in simplitatea si smerenia care-I placeau lui Adonai atit de mult , a indeplinit halacha pina la capat si n-a facut caz in public de fecioria ei .

    8.Nu te-ai referit deloc la ce a vrut sa spuna Ruach HaKodesh prin gura Fecioarei Miriam : "ma vor ferici toate neamurile".
    Yeshua nu a marturisit despre frati de singe , cit despre frati cu El intru HaShem , "toti care asculta Cuvintul si-L pazesc" .

    9.Se poate ca din punct de vedere iudaic sa ma insel . Nu este o scuza pentru mine si nici un afront pentru ei ca evreii inca se inseala in privinta lui Yeshua ; oricum ar fi , eu tot ii iubesc .

    10.Din respect pentru ceea ce se-ntimpla astazi poporului evreu , din respect pentru durerea ta si a mea deopotriva vis-a vis de aceasta nedreptate , inchei acest subiect .
    Multumesc ca m-ai ascultat .
    Shalom!

    ReplyDelete
  21. Am mai mult de un singur contra-argument la fiecare lucru pe care l-ai spus, dar cred cu toată inima că orice aș spune ai să rămâi cu crezul tău și foarte bine: FELICUTĂRI. Opresc acest subiect pentru că nu duce nicăieri, tu vrei să mă convingi de un lucru iar eu răspund de ce nu pot fi convinsă și continuăm așa la nesfârșit fără ca eu să fi avut sens pentru tine. Cred că ai destulă discenrnere să alegi între bine și rău și pentru că văd că nu ești ignorantă cred că ești singură responsabilă pentru ceea ce crezi. Între tot felul de mesaje pe care le primesc de genul ”yichbad al yahud” (omorâți evreii) și între oameni care se chinuie să îmi scrie că nu arăt dragostea lui Yeshua pentru că am tendințe xenofobe față de musulmani, te rog să mă crezi (și nu mi-o lua în nume de rău) că ultima mea problemă este fecioara Miriam în viziunea unora. Iubește-o că doar e inima ta, crede ce vrei. Dar nu mai căuta argumente de la mine pe acest subiect, pentru că nu vrei de fapt să le auzi și eu nu mai am energie să le dau. Fii binecuvântată. Shalom.

    ReplyDelete