CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Monday, April 12, 2010

Răspuns

Ieri a fost Yom HaShoah (comemorarea holocaustului împotriva evreilor). Am scris o postare pe tema asta, la care primesc un comentariu pe care nu l-am publicat la articol, pentru că vreau să-l postez. Comentariul este de la o persoană, Simona Osoian, pe care nu o cunosc, dar care îşi scrie nemulţumirea cu privire la afirmaţiile mele. Nu intenţionez să pun pe nimeni într-o lumină proastă şi nici să iau în derâdere ideile nimănui, dar chiar vreau să răspund la acest comentariu.


"Oricât de mult ai iubi un popor consider ca nu poţi face astfel de afirmaţii. Nu cred că suntem în măsură să stabilim noi efectele unor acţiuni care au avut loc în trecut. Dacă pornesti cu acest rationament polonezii i-au ucis pe evrei, una din pedepse ar fi tragicul accident atunci gandeste-te ca natiunea americana ar fi o mare de lacrimi. In razboi, asa cum am perceput eu, se pot regla conturi, infaptui actiuni care in alt cadru ar fi pedepsite cu moartea. Razboiul minimalizeaza acest gen de actiuni. Gandeste-te soldatii USLA ucisi la aeroportul Baneasa in 1989, evreii ucisi de soldatii unguri in Transilvania, civilii din Orient ucisi de catre armata americana si exemplele sunt nenumarate. Iar in ceea ce priveste genocidul, desi este trist, nu numai poporul evreu a avut parte in decursul istoriei de aceasta manifestare, sa nu-i uitam pe armeni si alte popoare care au rezistat timpului. Caile Domnului sunt ascunse ratiunii umane. Una din binecuvantarile Domnului. Referitor la atitudinea Romaniei in al doilea razboi mondial fata de evrei, Antonescu a permis trecerea la un moment dat a unui grup insemnat de evrei din Polonia, insa nu i-a putu ajuta cu vapor pentru ca erau implicate in razboi. Evreii si-au inchiriat de la bulgari. Vaporul s-a defectat si evreii au cerut Istambulului sa-i lasa sa intre in port pentru reparatii. Un atasat militar englez interzice turcilor sa ii lase sa intre in port, iar intre timp rusii sub pretext ca era un vaport strain le distruge vaporul, distrugand atatea vieti. Daca Romania dorea distrugerea evreilor nu cred ca mai puteau trece prin tara noastra si apoi sa se imbarce... Au fost victime intr-adevar, dar oare nu evreii aruncau apa clocotita pe soldatii romani cand s-au retras din Basarabia? Poate ma insel dar eu stiu ca Antonescu nu a trimis evrei la moarte in Germania. Insa s-au trimis evrei din Transilvania aflata sub ocupatie ungureasca la Auschwitz ( cazul doctoritei Lenghel Olga din Cluj-Napoca ). Revin la ideea mea: in razboi sunt actiuni pe care in conditii de pace nu le intelegem. In acest timp Dumnezeu sa ne dea puterea sa aratam dragostea Sa si sa o cultivam pentru ca atunci cand vor veni vremuri tulburi sa putem sta drepti. Dumnezeu sa va binecuvinteze!"


Dragă Simona,
"Pot" să fac afirmaţiile pe care le susţin în continuare pentru că sunt adevăruri istorice şi pentru că îmi permit să le afirm. Spui că noi "nu suntem în măsură să stabilim efectele unor acţiuni care au avut loc în trecut." - Glumeşti? Păi urmând logica ta nimeni nu este în măsură să stabiliească efectele vreunei acţiuni din trecut, ori până şi faptul că tu îţi zici creştină astăzi este efectul unei acţiuni din trecut a Unuia care S-a jertfit pe cruce. E aberant raţionamentul tău. Nu doar că sunt în măsură să stabilesc efectele acţiunilor din trecut, dar sunt obligată până şi de bunul simţ să fac acest lucru. Bunul simţ mă îndeamnă că dacă am văzut efectul unei bombe atomice să fiu împotriva folosirii ei. Dacă nu suntem în măsură să determinăm efectele acţiunilor din trecut, atunci la ce ne foloseşte prezentul, istoria, sau dezvoltarea, sau apărarea? Fii serioasă!
Spui că în război se pot regla conturi - numeşti uciderea a 6 milioane de oameni dintre care 1.5 mil. copii, reglare de conturi? Susţii că sunt scuzabile astfel de acţiuni pe motiv că e război? Uciderea a 6 milioane de evrei a fost mai puţin gravă pentru că era război? Îmi pare rău să te anunţ dar un lucru nu devine relativ bun sau relativ rău doar în funcţie de starea politică, aşa că nu, binenţeles că sub nici o formă războiul nu minimalizează astfel de acţiuni! Tocmai de aceea există un concept numit "crime de război" pentru că este până şi împotriva firii unui război.
Îmi tot înşiri cazuri în care au fost ucise grupuri de oameni, ba soldaţi americani, ba armenii, ba civili din orient şi nu-ţi văd sensul. Stai liniştită că sunt multe alte etnii care suferă şi dacă articolul meu ar fi avut legătură că armenii, sau genocidul din Burma, sau genocidul din Sudan, ai fi fost foarte în măsură să-ţi dai cu părerea, dar nu când este vorba despre holocaustul împotriva evreilor. Articolul meu făcea referire la o zi internaţională în care se comemorează moartea a 6 milioane de oameni pentru care aş aştepta cel puţin respect, nu acuze că nu am menţionat alte grupuri etnice care suferă.
Cât priveşte cunoştiinţele tale în legătură cu persoana lui Antonescu, nu te supăra dar mă faci să râd. Argumentul tău că Antonescu a fost de partea evreilor, este de-a dreptul ridicol. Ţi-aş recomanda o studiere mai atentă atât a istoriei României cât şi a holocaustului. Draga mea, Antonescu a dus o politică antisemită grosolană. La începutul guvernării sale, da a încercat să oprească legionarii de la a comite atrocităţi, însă dorind să-l mulţumească pe Hitler, cu care era în alianţă, a trimis 195.000 de evrei români în Transnistria, din care 49.927 au rămas în viaţă.
Din 29 Iunie şi până în 1 Iulie a fost organizat DIN ORDINUL LUI ANTONESCU pogromul de la Iaşi, unde au fost executaţi 12.000 de evrei, apoi la Miercurea Ciuc şi în alte oraşe. El numea uciderea evreilor "curăţirea terenului". Susţii că doar ungurii din Transilvania au trimis evrei la Aushwitz. Îţi recomand cu căldură să citeşti "primejdii, încercări, miracole" - povestea vieţii lui Moses Rosen, fostul Rabin Şef al României.
După ce au murit aproximativ 250.000 de evrei sub regimul Antonescu, acesta a schimbat taberele şi s-a dat cu Alianţa, după care a scăpat câţiva evrei de Eichman şi Horty, dar asta nu a şters sub nici o formă uriaşele crime comise de el, aşa că povestioara cu vaporul nu înseamnă nimic. Ţi-ai greşit locul în care să aperi persoana lui Antonescu!
Vorbeşti de "acţiuni pe care nu le înţelegem în timp de război" ... mi-e milă de oricine poate scuza aşa ceva sub pretextul că "e război!"
Îmi pare rău că nu am făcut referire la armeni şi la ţigani şi la sudanezi şi la ceceni, dar articolul meu era despre o zi de amintire a evreilor. Nu vreau să par insensibilă, dar nu mi s-a poruncit nicăieri de Adonai să mă rog pentru pacea armenilor, nici a americanilor, nici a polonezilor, dar mi s-a poruncit de Adonai să binecuvintez poporul evreu, să mă rog pentru pacea Yerushalayimului şi să-mi fie iertat că asta fac.
Cât despre remarci antisemite (fie ele izvorâte chiar şi din inima evanghelicilor) nu vor fi tolerate pe acest blog.
Dragă Simona îmi cer iertare dacă răspunsul meu nu e tocmai blând, dar ziua în care evreii îşi plâng morţii (din care unii ucişi din ordinul lui Antonescu), nu e o zi bună pentru tine să-mi vorbeşti despre bunătatea lui Antonescu!
Blogul meu nu e făcut să dărâme pe nimeni, dar nici tu nu m-ai zidit nici pe mine şi pe niciunul din evreii care îmi citesc blogul, aşa că te rog respectuos pe viitor să fii mai atentă şi să ţii cont că poate afirmaţiile tale eronate rănesc.
Fii binecuvântată!

Bat Melech בת מלך
Cristina

13 comments:

  1. In timp ce citeam comentariul Simonei, aveam multe pe inima care as fi vrut sa le spun, dar cred ca ai exprimat indignarea mea in detaliu, asa ca o sa incerc sa nu insir cate mi-ar veni sa spun in legatura cu asemenea comentarii.

    Simona, inteleg ca probabil nu simti aceiasi dragoste pentru Israel pe care o simtitm noi, si nu-ti cere nimeni sa simti asta, esti responsabila pentru ceea ce gandesti si simti. Dar, mi se pare lipsa de bun simt si umanitate sa faci asemenea comentarii intr-o zi in care Israelul isi plange mortii ucisi si de mainile noastre (a se intelege poporul roman). Fie ca vrei sa te indentifici sau nu, daca esti romanca asuma-ti identitatea, pentru ca istoria sta martora in fata a ceea ce au facut romanii. Sunt romanca si sunt mandra de ceea ce sunt, dar nu o sa incerc sa pretind ca istoria poporului meu nu exista sau sa apar criminali de razboi.

    Nu stiu cu ce intentii sau ganduri in inima ai scris ce ai scris, Domnul iti vede inima, dar sincer nu vad rostul comentariului tau, pentru ca nu ai zidit aici pe nimeni si nici nu suntem impresionati de cunostintele tale istorice. Mai sunt inca evrei in viata chinuiti de dureri si amintiri a ceea ce au indurat, asa ca te rog ai bunul simt sa abtine-te de la asemenea comentarii pe viitor, din respect pentru morti daca nu din altceva.

    Emma Robinson

    ReplyDelete
  2. Credeam ca-ti dai seama din ce am scris ca faceam referire la ceea mesajul scris anterior, care punea moartea presedintelui Poloniei ca si efect al faptelor din trecut. Dar poate nu am fost destul de explicita pentru tine. In fine.....iti recomand si eu cartea "Cuptoarele lui Hitler"...Iti doresc o zi binecuvantata

    ReplyDelete
  3. Draga mea, poate oi fi eu mai înceată dar încă nu înţeleg referirea pe care continui să o faci la moartea preşedintelui Poloniei şi legătura cu articolul meu "Yom HaShoah". În ce mă priveşte nu cred că am folosit nici măcar odată cuvântul "polonez", sau "avion", sau "preşedintele Poloniei", sau că moartea lui ar fi efectul faptelor din trecut. Cu siguranţă că ţi-am interpretat eu greşit mesajul. Tu ai fost foarte explicită şi deci sigur eu nu am reuşit să procesez corect un mesaj atât de înalt pentru mine, o biată muritoare de rând.
    Cât despre recomandarea ta "Cuptoarele lui Hitler" ... mă tem că nu te-a convins deloc experienţa lui Olga Lengyel, aşa că nu cred că eşti în măsură să recomanzi cărţi care descriu atrocităţi pe care tu le găseşti scuzabile.
    Fii binecuvântată

    ReplyDelete
  4. fata facea referire la ceea ce a spus anonymus la articolul tau "Yom HaShoah", cred ca...cam asa reiese ....

    ReplyDelete
  5. sincer nici măcar nu mă mai interesează să stau să ghicesc la ce se referă şi cui încearcă să i se adreseze. Afirmaţiile făcute în apărarea lui Antonescu m-au lăsat mască şi nu mă refer doar la lipsa de informaţie ci mai mult la ideea în sine, că un criminal ca el este apărat de cineva care crede în jertfa lui Yeshua (evreul). Totuşi mulţumesc că ai încercat să desluşeşti misterul :)

    ReplyDelete
  6. Eu credeam ca tu iti citesti comentariile. Am dedus ca eu trebuia sa dau citatul primului comentariu primit la articolul tau si dupa aceea sa scriu pentru a fi inteleasa cui ma adresez. Eu am facut referire la primul comentariu pe care l-ai primit in care se spunea despre accidentul aviatic in care a murit presedintele Poloniei si autorul comentariului spunea ca e efectul a ceea ce au facut polonezii cu evreii. De aceea a murit presedintele... si mi s-a parut deplasata ideea. Tie imi cer scuze pentru ca am creat aceasta neintelegere pe blogul tau. Imi pare chiar rau ca ti-am cauzat o stare pe care nu o doreai... Multumesc Emma, cred pentru ca ai sesizat la ce faceam referire. Si apropo de Antonescu sa stii ca eu cred in iertare. Orice om o merita.

    ReplyDelete
  7. Saracu Antonescu!!! Sa fie iertat el si toti criminalii de razboi .Si eu cred in iertarea divina dar mi se pare aberant sa lungim vorba.Mai bine "plingeti cu cei ce pling"Pacea sa fie peste ISRAEL!!!

    ReplyDelete
  8. Draga Simona

    Si eu cred in iertare, am fost eu insami iertata de Domnul. Dar chier ieri am gasit un citat care tradus suna ceva de genul "Aminteste-ti ca oamenii te judeca dupa fapte nu dupa intentii. S-ar putea sa ai o inima de aur, dar la fel are si un ou bine fiert." Eu nu judec persoana lui Antonescu, judec faptele lui. Daca nu le-as judeca nu as fi cu nimic mai buna decat cei de atunci, care nu au facut nimic si nu au spus nimic, si deci nu as fi invatat nimic din lectiile istoriei. S-ar prea putea ca postarea ta pe blog sa nu fi fost rea intentionata ci doar prost calculata. Oricum, daca ai sta vreodata de vorba cu un evreu afectat de acele evenimente poate nu ai mai privi lucrurile cu aceiasi usurinta cu care pari sa o faci. Din nou, nu am nimic cu tine personal, dar ceva din mine intodeauna va reactiona la abordari ale holocaustului ca cea pe care ai avut-o tu.

    Emma

    ReplyDelete
  9. Oy Vey, oare mai e ceva de zis?
    Simona ... cred că mi-aş dori (acum că m-am mai domolit) să nu crezi că argumentul meu îţi era adresat ţie, dar te rog să fii deplin încredinţată că era ţintit şi încă este împotriva ideilor tale, pe care din păcate mulţi le împărtăşesc... Se vede din felul cum scri că ai vederi utopice în ce priveşte lumea, că toţi oamenii sunt demni să fie apăraţi indiferent de ceea ce fac, că până şi monştri care ucid cu sânge rece au dreptul la iertare măcar că nu o cer ... sincer îmi pare rău că din cauză la idei din astea "flower power" care nu sunt susţinute Biblic, se ajunge să se considere că răul e relativ şi iertarea e relativă, că o poţi forţa pe gâtul oricui, doar pentru că tu eşti dispus să ierţi. Pentru asta toată admiraţia, dar pentru restul, nu contează împotriva cui era ţintit comentariul tău, îi viza pe evrei şi implicit are legătură cu mine. Afirmaţiile tale le-am comentat şi încă mai cred că sunt aberante, dar cred că dincolo de tot ai un suflet gata să ierte orice, fie ca Adonai să nu lase ca nimic să-ţi ia puterea asta niciodată.

    ReplyDelete
  10. Ma adresez tuturor celor care , citind Scriptura , n-au inteles inca cum ca Domnul face intotdeauna dreptate poporului Sau ; asta inseamna ca ceea ce ni se intimpla este consecinta alegerilor pe care le facem , deci a faptelor noastre .
    Uitati-va la poporul evreu din perspectiva Cuvintului , nu a istoriei .

    "Iacove , robul meu , nu te teme , zice Domnul , caci Eu sint cu tine si VOI PIERDE TOATE NEAMURILE PRINTRE CARE TE-AM IMPRASTIAT , iar pe tine nu te voi pierde , ci numai te voi pedepsi cu masura , caci nepedepsit nu te voi lasa ."(Ieremia 46:28).

    Deci zic , uitati-va la egiptenii care au murit innecati in Marea Rosie in timpul exodului , la amaleciti ("...voi sterge cu totul pomenirea lui Amalec de sub cer "- Exod 17:14), la cele 7 neamuri din Tara Canaanului izgonite de Domnul din calea evreilor , la filisteni , amoniti ("... cetatile ei vor fi arse cu foc " - Ieremia 49:2), edomiti ("Edom va fi o groaza ; toti cei ce vor trece pe linga el vor fi uimiti , vor fluiera vazind toate ranile lui " Ieremia 49:17) , moabiti ("Moabul va fi sters din numarul popoarelor , pentru ca s-a ridicat impotriva Domnului " Ieremia 48:42) - (... cetatile lui vor fi prefacute in pustiu si nu vor mai avea locuitori ") , asirienii ("... minia mea ii va nimici " Isaia10:25) , babilonieni ("Babilonul va fi o movila de darimaturi ... ca Domnul va pustii Babilonul" Ieremia 51:37,55) .

    Credeti ca astazi vremurile sint mai putin tulburi decit atunci si ca cei care fac rau astazi evreilor sint mai putin vinovati decit acele neamuri din vechime?


    "Pina la batrinetea voastra Eu sint Acelasi , pina la adincile voastre caruntete Eu va voi ocroti . Precum am facut in trecut , Ma leg inaintea voastra ca va voi ocroti si va voi izbavi si in viitor ".(Isaia46:4).

    "...iata , vin zile , zice Domnul cind...Israel va stapini pe cei ce-l stapineau".(Ieremia 49:2).

    ReplyDelete
  11. Au doara este putin lucru inaintea Domnului a implini Cuvintul Sau?

    "Iata , Eu sint Domnul Dumnezeul a tot trupul! Este oare ceva cu neputinta la mine?(Ieremia32:27)

    ReplyDelete
  12. Recomand celor care incearca sa ia apararea(chiar si inconstient)celor care au contribuit in vreun fel la atrocitatile comise impotriva poporului evreu in timpul celui de-al doilea razboi mondial,sa faca o vizita la Yad Vashem(Muzeul Holocaustului din Ierusalim).Iar daca nu e la indemana sa faca o vizita acolo,atunci mai bine sa taca.Inima de piatra sa ai si e imposibil sa nu iesi cutremurat de acolo.Pentru prima data in viata mea mi-a fost rusine k am si sange de roman in vene.....cand am vazut cati evrei au fost exterminati in Romania.Adonay sa ne ierte si sa ne dea intelepciune din plin!

    Monica

    ReplyDelete
  13. Moni, stai liniştită că dacă cineva poate să găsească scuzabile crimele românilor nu s-ar ruşina în nici un fel să fie în Yad Vashem. De asta mi-e ruşine mie, că încă sunt parte dintr-un popor ignorant, insensibil şi iresponsabil, fără nici măcar atâta tărie de caracter şi coloană vertebrală încât să spună "da, aşa a fost". Nici măcar nu trebuie să-şi ceară iertare ci doar să recunoască dreptul evreilor de a-şi plânge morţii. Dar şi atât e prea mult în mintea unora...

    ReplyDelete