CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Wednesday, March 31, 2010

Înţelepţi în ce priveşte binele şi proşti în ce priveşte răul

Cât despre voi, ascultarea voastră este cunoscută de toţi. Mă bucur dar de voi, şi doresc să fiţi înţelepţi în ce priveşte binele, şi proşti în ce priveşte răul. - Romani 16:19

Mi s-a întâmplat de câteva ori, să vorbesc cu cineva şi persoana respectivă să mă privească ori cu milă, de parcă aş pierde unele lucruri că merg după Adonai, ori cu dispreţ crezând că dau dovadă de prostie pură că nu-mi "trăiesc viaţa". Se uită odată la viaţa mea şi dacă nu văd lucruri care să le dea de înţeles că "am succes", li se pare că au dreptate să stea departe de Adonai, că doar nici eu nu am nici un câştig că am ales să-L urmez.
Yeshua se afla într-o situaţie groaznică la un momentdat. Tocmai ce fusese judecat, condamnat, batjocorit şi chinuit şi se îndrepta spre Calvar cu o cruce în spate, care de cele mai multe ori o scăpa de grea ce era. Oamenii s-au uitat la El şi tot ce au înţeles a fost "săracul!" "L-a părăsit Adonai" Sau aveau întrebări de genul "dacă tot a făcut voia Tatălui din ceruri, atunci de ce Îl lasă să treacă prin aşa ceva?"
Este scris în Luca 23:27-28 că mulţimea şi femeile care Îl urmau "se boceau, îşi băteau pieptul, şi se tânguiau după El. Isus S-a întors spre ele, şi a zis: „Fiice ale Ierusalimului, nu Mă plângeţi pe Mine; ci plângeţi-vă pe voi înşivă şi pe copiii voştri."
Din perspectiva lui Yeshua, nu era nimic de plâns în legătură cu situaţia Lui. El ştia că toate lucrurile sunt în controlul lui Adonai şi că Tatăl L-a trimis să sufere pedeapsa pe care o meritau cei care Îl plângeau. Da, nu era uşor, dar nu era nimic de plâns!
Poate că uneori Tatăl meu alege să mă ducă în văzul lumii şi să mă lase descoperită şi părăsită şi ca o proastă în ochii celorlalţi, dar mai bine să fiu proastă şi să rămân în voia Lui, mai bine să nu fiu "înţeleaptă" în ce priveşte răul, mai bine să nu fiu "realistă" când vine vorba de a lua decizii greşite, mai bine să mă plângă alţii, dar nu-i nimic de plâns!
Poate că situaţiile în care mă aflu eu câteodată, pot să facă pe alţii să-mi plângă de milă cum că mi-aş irosi viaţa făcând ceea ce fac. Poate că nu întăreşte credinţa nimănui să vadă un om care se încrede în Adonai că este încercat. Poate pare fanatic să vezi un om că nu-şi aruncă credinţa pe geam când e trântit de viaţă şi ştiu că poate părea ca şi cum omul respectiv nu e realist. Dar ce anume e realist în a alege să trăieşti doar pentru a face bani? Că ai o siguranţă? Şi dacă pierzi totul dintr-o dată, atunci unde ţi se duce siguranţa?
Da, poate că siguranţa mea nu vine din a avea o tonă de bani şi nici nu mi-am făcut un scop în viaţă să deţin 50 de maşini de lux. S-ar prea putea să stau în chirie toată viaţa şi să circul cu troleibuzul, s-ar prea putea să nu reuşesc veci pururi să-mi pun bani de-o parte şi cel mai probabil că n-o să mă căsătoresc niciodată, dar eu sunt împăcată cu starea mea şi dacă nu mă chinui să am mai mult nu e din cauză că nu am idealuri la fel de înalte ca şi alţii, nu e din cauză că nu sunt realistă şi nu e nici măcar din cauză că mi-ar lipsi posibilităţile de a avea mai mult, dar pur şi simplu eu nu caut asta.
Aşa cum unii au ajuns la înţelegerea că dacă nu fac bani, nu au de ce trăi, aşa am ajuns eu la înţelegerea că dacă nu adun împreună cu Adonai, atunci doar risipesc.

Nu vreau să ştiu multe când vine vorba de rău. Prefer să fiu naivă, sau proastă în ce priveşte răul. Nu pentru că aş trăi în lala land, dar pentru că scopul meu în viaţă e să-L caut pe Adonai şi să-L găsesc. Vreau să mă înţelepţesc în ce priveşte binele şi a face voia Lui. Dacă am reuşit, numai El ştie, dar ce ştiu e că sunt pe drumul Lui şi pe el rămân.


Bat Melech בת מלך
Cristina

6 comments:

  1. Amin. "La ce foloseste unui om sa castige intraga lume, daca-si pierde sufletul".

    "Asa vorbeste Domnul:"Inteleptul sa nu se laude cu intelepciunea lui, cel tare sa nu se laude cu taria lui, bogatul sa nu se laude cu taria lui, bogatul sa nu se laude cu bogatia lui. Ci cel ce se lauda sa se laude ca are pricepere si ca Ma cunoaste, ca stie ca Eu sunt Domnul, care fac mila, judecata si dreptate pe pamant! Caci in acestea gasesc placere Eu, zice Domnul" Ieremia 9:23-24

    Psalmul 73

    "Da, bun este Dumnezeu cu Israel, cu cei cu inima curata.
    Totusi, era sa mi se indoaie piciorul si era sa-mi alunece pasii!
    Caci ma uitam cu jind la cei nesocotiti, cand vedeam fericirea celor rai.
    Intr-adevar, nimic nu-i tulbura pana la moarte, si trupul le este incarcat de grasime.
    N-au parte de suferintele omenesti si nu sunt loviti ca ceilalti oameni.
    De aceea mandria le slujeste ca salba, si asuprirea este haina care-i inveleste.
    Li se bulbuca ochii de grasime, si au mai mult decat le-ar dori inima.
    Rad si vorbesc cu rautate de asuprire: vorbesc de sus,
    isi inalta gura pana la ceruri, si limba le cutreiera pamantul.
    De aceea alearga lumea la ei, inghite apa din plin
    si zice: "Ce ar putea sa stie Dumnezeu si ce ar putea sa cunoasca Cel Preainalt?"
    Asa sunt cei rai: totdeauna fericiti, si isi maresc bogatiile.

    Degeaba, dar, mi-am curatat eu inima si mi-am spalat mainile in nevinovatie:
    caci in fiecare zi sunt lovit si in toate diminetile sunt pedepsit.
    Daca as zice: "Vreau sa vorbesc ca ei", iata ca n-as fi credincios neamului copiilor Tai.
    M-am gandit la aceste lucruri ca sa le pricep, dar zadarnica mi-a fost truda,
    pana ce am intrat in Sfantul Locas al lui Dumnezeu si am luat seama la soarta de la urma a celor rai.

    Da, Tu-i pui in locuri alunecoase si-i arunci in prapad.
    Cum sunt nimiciti intr-o clipa! Sunt pierduti, prapaditi printr-un sfarsit naprasnic.
    Ca un vis la desteptare, asa le lepezi chipul, Doamne, la desteptarea Ta!

    Cand mi se amara inima si ma simteam strapuns in maruntaie,
    eram prost si fara judecata, eram ca un dobitoc inaintea Ta.

    Insa eu sunt totdeauna cu Tine, Tu m-ai apucat de mana dreapta;
    ma vei calauzi cu sfatul Tau, apoi ma vei primi in slava.

    Pe cine altul am eu in cer in afara de Tine? Si pe pamant nu-mi gasesc placerea in nimeni decat in Tine.

    Carnea si inima pot sa mi se prapadeasca: fiindca Dumnezeu va fi pururi stanca inimii mele si partea mea de mostenire.

    Caci iata ca cei ce se departeaza de Tine pier; Tu nimicesti pe toti cei ce-Ti sunt necredinciosi.
    Cat pentru mine, fericirea mea este sa ma apropii de Dumnezeu: pe Domnul Dumnezeu Il fac locul meu de adapost, ca sa povestesc toate lucrarile Tale."

    Emma

    ReplyDelete
  2. Daca ai ales sa-l cauti pe Adonai atunci este normal sa fii impacata cu starea in care te afli , chiar daca aceasta nu concorda cu ceea ce vezi sau auzi . Asa cum este ea - cu incercari de toate felurile -viata ta poate fi sau chiar este visul unei alte persoane ;de exemplu , al uneia care doarme intr-un azil de noapte si nu-si permite o chirie; sau al alteia care este tintuita intr-un scaun cu rotile si nu poate merge cu troleibuzul .Care dintre acestea doua consideri ca este incercata de Adonai? Oare au avut ele vreodata posibilitatea de a-L alege si au gresit alegerea? - deci isi merita soarta? Sau Adonai le-a refuzat acest drept? - ori noi stim ca Cel ce a scos pe Am Israel din Mitzrayim este [si] un dumnezeu al dreptatii .
    Nu ma intereseaza discutia despre reversul medaliei -bani , masini , vile de lux - pentru ca nu sint nici prioritatile mele in viata - doar ce inseamna pentru tine sa fii "trintit de viata" si "sa nu-ti arunci credinta pe geam "[exemplul ideal este bineinteles Yov] ; pentru ca eu ma compar intotdeauna cu cei mai neputinciosi decit mine -asemenea celor pe care-i vad in pozele postarii anterioare- de cind :
    "El s-a aplecat spre mine , m-a auzit cum strig ,
    m-a scos din ripa-nvolburata ,
    din mlastini fara fund .
    Ma ridicat , mi-a pus piciorul pe o stinca
    si pasii mi i-a intarit .

    Un cintec nou mi-a asezat pe buze
    spre lauda lui Dumnezeu "[Ps.40].

    Baruch HaShem pentru ca stii ce sa faci cu Lumina !


    Shalom!

    ReplyDelete
  3. Mulţumesc de comentariu. Probabil că ai interpretat articolul meu în contextul altora mai nefericiţi ca şi mine. Mă întrebi dacă ei îşi merită soarta? Vrei să spui că unul care se naşte cu privilegii şi-o merită mai mult? Nimeni nu-şi merită soarta şi eu nici nu cred în soartă. Cred în Adonai care ţine toate lucrurile în mâna Lui. - E aberantă întrebarea.

    Ferice de tine că te compari cu cei mai neputincioşi. Eu nu mă compar cu nimeni. Sunt cum a ales El să mă facă, nu mă compar nici cu alţii mai sus decât mine şi nici cu alţii mai jos. Dacă mi s-au dat de la Kadosh Baruch Hu circumstanţele în care să trăiesc, e normal să mă refer la ele când scriu, că doar pe alea le simt. Când făceam referire la a fi trântit de viaţă, era binenţeles în sens metaforic şi sub nici o formă nu cred că altul în circumstanţe mai nefericite decât ale mele simte mai tare durerea sau neîmplinirea, când e trântit, ca şi cum în funcţie de circumstanţe unul e mai sensibil sau nu la lucrurile din jurul lui, sau că treci prein necazuri reale doar când nu ai unde să dormi sau nu poţi să mergi. Niciodată nu am să consider un om aflat în scaunul cu rotile mai nefericit decât unul care umblă pe calea lui satan, cred că e mai bine să mergi la Adonai fără o mâini sau fără picioare, decât să ajungi întreg în iad. Argumentul meu rămâne valid în contextul prezentat în articol. Prin aceasta a nu se trezi vreun "spiritual" că nu am milă sau că aş fi inconştientă de ce se petrece în lume şi de necazurile altora. Nu că aş avea nevoie să mă justific, dar fac muncă socială şi deci nu sunt ignorantă faţă de problemele altora. Nu cred în vorbe când vine vorba de nevoiaşi, cred în fapte, deci nu văd întrebarea ta, în contextul meu, ca fiind una plină de sens. Mila mea e limitată şi deci mi se pare patetic de-a dreptul să stau să filozofez acum pe durerea altora de parcă aş înţelege-o când situaţia mea nu se compară cu a lor. Normal că sunt binecuvântată şi prin asta nu mă refer la faptul că am unde să dorm şi că pot să merg, sunt binecuvântată pentru că Îl cunosc pe El. Ţin să te anunţ că oamenii nu suferă doar din lipsa unei locuinţe sau din cauza unei infirmităţi iar articolul meu nu se referea în nici un caz nici la cei fără locuinţe şi nici la cei infirmi.

    Nu fac nimic cu Lumina, eventual Lumina face ceva cu mine dacă vrea şi slava e doar a Lui.
    Fii binecuvântat(ă).

    ReplyDelete
  4. Crede-ma , nici eu nu cred in soarta , ci doar in Cel care poate schimba soarta daca vrea , asa cum nu cred nici in discutii cu tenta psihologica pe teme spirituale , ci doar in fapte, pentru care ma lupt cu mine in fiecare clipa . Vroiam doar sa aflu daca a existat un moment extrem , de cotitura , in viata ta , care te-a cladit asa ,deoarece ziceai la un moment dat ca a fost o vreme cind umblai pe cai numai de inima ta stiute - sau D'var Adonai a fost pentru tine punctul initial de pornire [bine-ar fi sa fie asa pentru toti] si abia apoi ai dat cu capul .
    Nu ti-a jignit nimeni sensibilitatea si nici nu te-a facut ignoranta ; din ceea ce transmiti prin vorbe si imagini n-ai cum sa fii asa , altfel nu mi-as pierde timpul de pomana .
    Si eu fac tot un fel de munca sociala - daca se numeste asa atunci cind incerci sa alini suferintele fizice ale semenilor tai -si nu sint asa de spiritual[a]nici intr-un sens nici intr-altul , iar daca-mi permit sa ma "compar " cu altii este pentru ca am invatat ca nu-l pot cunoaste pe El inafara realitatii ; Yeshua a fost nevoit sa dea multe pilde fratilor sai pentru ca desi aveau Cuvintul nu stiau cum sa-l puna in practica [ sa nu intelegi iarasi , Doamne-fereste , ca ceva personal].
    In rest ,nu vreau sa demonstrez nimanui nimic si nu ma compar cu nimeni din momentul in care am inteles ca El Insusi nu ma compara . Daca Adonai a ales sa faca gard in jurul meu si daca in slabiciunea mea [reala , creda-ma ] se desavirseste puterea Lui , atunci si eu aleg sa fiu pentru totdeauna eved HaShem si sa incerc sa iubesc pe fratii mei cu ahavat HaShem Israel .Cred ca aici vorbim aceiasi limba!
    Evident , nimeni nu ma obliga sa citesc acest blog[singurul ,da-altfel] si nici pe tine sa raspunzi la parerile altora , doar ca si mie-mi place profunzimea lucrurilor si n-as vrea sa ramin numai cu cititul sau sa ma rezum la a adresa laude sau critici , in functie de cum imi place sau nu ceea ce scrii.
    Si pentru ca am sesizat o urma de ironie la sfirsit[sau nu?]trebui sa-ti spun ca eu cred ca noi alegem ce facem cu Lumina . Ea doar" lumineaza pe tot omul care vine in lume"[Ioan1:9] , depinde doar de mine daca o asez pe masa sau sub pat .
    "Voi sinteti lumina lumii;nu poate o cetate aflata pe virf de munte sa se ascunda .Nici nu aprind faclie si o pun sub obroc , ci in sfestnic , si lumineaza tuturor celor din casa . Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor , asa incit sa vada faptele cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri ."[Matei5:14-16].
    Nu mi se pare potrivit si nici macar politicos sa-mi multumesti de comentariu sau de feed-back , din moment ce eu am ales sa intervin .

    Shalom!

    ReplyDelete
  5. Well...Unul dintre cele mai mari defecte ale mele este faptul că sunt foarte impulsivă (spun unul pentru că am o listă lungă de defecte). Rareori îmi schimb părerea despre cineva şi rareori înţeleg altceva decât ceea ce citesc, dar acum trebuie să recunosc că m-am înşelat ... în mod cert, în cazul tău am trăit un moment clasic de "a te lua gura pe dinainte". Îmi cer iertare de interpretarea mea arogantă ... cred că am răspuns mai mult din obişnuinţa de a mă apăra, sau mai specific din yetzer hara (voinţa rea/ firea pământească) decât să mă las călăuzită de Ruach Adonai. Tislach li bevakasha. (Iartă-mă te rog). Nu mi-am făcut un obicei de a tăia capul nimănui şi apoi să întreb ce a vrut să spună, dar în cazul tău, cred că asta am făcut.
    Cu siguranţă că nu eşti obligat(ă) să îmi citeşti blogul şi cu siguranţă nu trebuie să înţelegi cam câte comentarii jignitoare trebuie să refuz într-o zi. Cred că te-am pus la grămadă cu restul ... ceea ce nu mi-aş dori niciodată să mi se facă.
    Cât despre comentarii ţin să-ţi mulţumesc pentru că au lucrat la zidirea mea ... Lucrul la care lucrez cel mai mult e să mă port ca şi fiica Celui Prea Înalt, dar de cele mai multe ori ajung să mă port ca şi o slugă. Ce regret este că nici nu am ţinut cont de Yeshua din tine, deci dacă îmi cer iertare este pentru El.
    B'ahavat Yeshua
    Bat Melech בת מלך

    ReplyDelete
  6. Recunosc ca m-a bulversat putin raspunsul tau anterior ,dar recitind acum ceea ce am scris initial aproape iti indreptateste impulsivitatea ;am vrut sa spun mult in cuvinte putine si cum eu nu sint deloc o fire artistica -n-am scris in viata mea vreo poezie , n-am imagimatie si nu inteleg arta sub toate aspectele ei , inafara de aceea de-a lucra cu oamenii -mai degraba sint o fire pragmatica ,pentru care da inseamna da si nu inseamna nu - a iesit ceva ce nu si-a dorit nimeni ; eu am tintit intr-o parte si tu ai percutat intr-alta ; dar Laudate Domino ca numai El poate ca pina si din ceva rau sa scoata ceva bun .Asa ca acum simt in inima mea ca m-ai "scos" din gramada in care m-ai asezat initial si ca am trecut un prag , un fel de test de - hai sa zicem -oarecare incredere ; asa ca -tu ,care ai aratat ca ai intelepciune sa desparti lucrurile cele curate de cele ne-curate - te rog sa nu te mai simti atit de incoltita si sa nu mai fii asa de suspicioasa la intrebarile , recunosc , incomode , care vor urma .Fii pe deplin incredintata ca si eu stiu sa despart de restul lumii pe cei care iubesc pe Klal Israel si pe Elohei Israel si cu ei vreau sa ma insotesc .
    Si da , ai dreptate cu Yeshua din noi - asta incerc sa fac in fiecare zi la cabinet atunci cind am in fata un pacient - sa-l fac pe Yeshua din el sa se priveasca in oglinda imperfecta care sint eu si sa se vada cu ochii lui Adonai .
    Si ca sa-mi creasca vulnerabilitatea si tie increderea iti desvalui o rugaciune pe care o spun atunci cind merg in Casa Lui : Doamne , Dumnezeul viu al lui Israel si Domnul inimii mele ,te rog da-mi har ,lumina si intelepciune sa iubesc pe fratii mei cu iubirea lui Yeshua cea de pe cruce!
    Deci ,referitor la iertarea de care vorbesti -cine poate rezista in fata ahavat Yeshua???

    Si acum mi se pare de bun simt sa stii cu cine stai de vorba ; afla asadar ca sint si eu o fiica a Evei - deci pacatoasa - am cu vreo 15 ani mai mult decit tine biologic vorbind , locuiesc in Oradea ,- dupa cum cred ca deja ai intuit - sint medic prin harul lui Adonai care m-a ales si m-a ridicat din buza mortii, a crezut in mine atunci cind , omeneste vorbind , nimic nu mai era posibil si mi-a dat din puterea Lui sa pot strabate desertul in care eram .
    Poti sa-mi spui ,sa zicem , Maria .

    "Slavit sa fie Dumnezeu ,
    caci nu mi-a-ndepartat de linga Dinsul ruga
    si nici de linga mine milostivirea Sa!


    Shalom!

    ReplyDelete