CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Saturday, June 5, 2010

Toate îşi au vremea lor

Ieri, toată ziua am avut în minte cuvintele lui Kohelet (Eclestiastul): ”Toate îşi au vremea lor, şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.” - Kohelet 3:1. M-am gândit ”știu!”, dar când am văzut că nu renunță am zis ”ok... ce vrei să înțeleg?” Poate că nu am ajuns la o revelație teologică și Baruch HaShem că nici nu căutam, dar știți ce am priceput dincolo de ce știam?

Adonai e un Creator care înainte de a mă crea și-a făcut un plan. Și planul ăsta e perfect. Ai auzit vreodată pe cineva spunând ”Dumnezeu are un plan special cu tine”? Eu nu cred așa ceva pentru că: 1. nu e Biblic și 2. pentru că a avea planuri speciale implică un anume neajuns în alte planuri iar acest neajuns reflectă de fapt neajunsul Celui ce l-a făcut și eu nu cred că Adonai are planuri speciale sau mai puțin speciale. Cred că Adonai are planuri. Punct. Un plan ”mai bun” nu înseamnă faimă, nu înseamnă a muta lumea și nu înseamnă a dobândi cât mai mult. Un plan bun și reușit înseamnă întotdeauna credincioșie. Nu înseamnă că Pavel, sau Billy Graham au avut parte de planuri mai speciale pentru viața lor, ci înseamnă doar că au fost credincioși în ceea ce li s-a încredințat și răsplata lor ca și a mea va fi în funcție de cât de credincioasă am fost cu ceea ce mi-a dat Adonai. Pornind de la faptul că Adonai are un plan, acest plan implică un început și un sfârșit.
”Naşterea îşi are vremea ei, şi moartea îşi are vremea ei” -- Ziua în care m-am născut a fost hotărâtă și ziua în care am să mor a fost hotărâtă. Mi s-a dat exact timpul de care am nevoie ca să fiu credincioasă.
”Săditul îşi are vremea lui, şi smulgerea celor sădite îşi are vremea ei” -- A fost hotărât ca după ce m-am născut să fiu într-un cadru perfect (chiar dacă atunci nu părea) în care să se sădească în mine lucruri care să ducă înspre ceea ce sunt astăzi și a venit un timp în care singură a trebuit să smulg unele din lucrurile care au fost sădite în mine dar care nu mă reprezentau. Și Adonai mi-a dat timp pentru amândouă.
”Uciderea îşi are vremea ei, şi tămăduirea îşi are vremea ei” -- încă nu știu nici azi de ce Adonai a îngăduit să fie unele lucruri ucise în mine, lucruri care nu aș fi vrut să moară, lucruri care nu au ținut de mine să le țin în viață, dar au fost ucise ori de alții ori de mine, dar știu că uimirea mea a fost absolută în momentul în care S-a atins de mine Tămăduitorul și m-a tămăduit. Cred că Adonai a vrut să-L experimentez pe El în toate formele Lui și dacă nu ar fi hotărât un timp în care să fie ucise lucruri din mine, nu aș fi cunoscut puterea Lui de vindecare niciodată. Todah Avi!
”Dărâmarea îşi are vremea ei, şi zidirea îşi are vremea ei” -- mi-a luat mult timp să construiesc unele lucruri, idei, crezuri în mine, dar Adonai a lăsat un timp în care să fie dărâmate, pentru că voia să zidească ceva mai bun.
”Plânsul îşi are vremea lui, şi râsul îşi are vremea lui” -- pentru acest lucru sunt cea mai recunoscătoare. Dacă nu ar fi îngăduit să-mi lase timp să-mi plâng lacrimile, n-aș mai fi putut merge înainte. El înțelege când se adună atâtea în mine încât singurul fel în care mai pot să-mi fac loc e să le plâng. Nu plâng des, dar când plâng nu mă oprește, nu mă consolează, nu-mi cere să râd, respectă faptul că e o vreme în care să plâng și ca să nu mă lase așa stoarsă de puteri, aduce o vreme în care să râd. Și Baruch HaShem că încă nu am întâlnit om care să nu mă întrebe ”dar tu tot timpul râzi?” - nu, nu râd tot timpul. Sunt doar binecuvântată cu un Dumnezeu care vede vremurile când plâng că nu sunt multe dar grave și atunci recuperează cu vremuri în care să râd.
”Bocitul îşi are vremea lui, şi jucatul îşi are vremea lui” -- în ivrit cuvântul tradus de Cornilescu ”bocit” vine de la shivah (fără nici o legătură cu idolul indienilor) care este un ritual de jelire a unui mort timp de 7 zile. Nu am avut un timp de jale decât pe bunicul meu pentru care am jelit pentru că a fost omul care m-a crescut. Atunci cu o minte împânzită de regrete i-am zis lui Adonai ”Rămân încredințată că ești mai adânc decât disperarea mea, mai mare decât temerile mele și infinit mai real decât orice minciună cu care am fost vreodată mințită...Tu Ești!” Evreii când sunt în shivah, stau jos pe podea, mai jos decât toți ceilalți care ar veni în casă, poartă o haină ruptă și numeni nu vorbește nimic decât dacă cel care suferă începe o conversație. Omul nu e mângâiat, nu primește explicații despre cum totul e parte dintr-un alt plan, pentru că ei înțeleg că nu ai ce cuvinte să îi spui unui om care plânge pe cineva drag. Eu nu am avut oameni care să vină la mine și să nu încerce să-mi explice ”sensul universului”, dar Adonai a fost ca un evreu pentru mine, m-a lăsat să-mi plâng bunicul, iar apoi a adus o vreme de bucurie în inima mea în care am dansat ca nebună înaintea Lui.
”Aruncarea cu pietre îşi are vremea ei, şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei” -- Adonai a lăsat o vreme de ignoranță în viața mea în care dădeam cu pietre în oricine era diferit, în oricine își punea întrebări, în oricine nu era ca mine ... iar apoi I-a fost milă de mine și a lăsat ca alții să dea cu pietre în mine, nu să le arunc înapoi ci să le strâng ca pietre de aducere aminte că Adonai e drept.
”Îmbrăţişarea îşi are vremea ei, şi depărtarea de îmbrăţişări îşi are vremea ei” -- a fost o vreme când mă topeam să mă ia Adonai în brațe, să mă privesc ca și pe un copil purtat în brațe, dar a venit o vreme când mă văd mai mult umblând ca un om responsabil lângă Tatăl, care e îmbrățișată dar nu ca și o smiorcăită care vrea în brațe că-i e lene să umble și vrea tot la înălțime, ci pentru că acum înțeleg ce înseamnă îmbrățișarea Lui.
”Căutarea îşi are vremea ei, şi pierderea îşi are vremea ei” -- Am căutat odată „prințul” care de fapt era mai mult o iluzie de un om înrădăcinat cu totul în Adonai destul de orb să nu vadă defectele mele (care nu-s puține) și care să vadă destul de bine încât să-mi vadă funiile cu care sunt legată de Yeshua și Israel. Ori m-am pierdut în căutarea asta, ori el, ori nu există și nici nu mai știu dacă e chiar așa de groaznic gândul că n-ar fi. Adonai a avut răbdare cu mine și m-a lăsat să caut și m-a lăsat să mă înșel și să pierd și nicoodată nu mi S-a pus înainte. În planul Lui măreț a lăsat o vreme în care să caut.
”Păstrarea îşi are vremea ei, şi lepădarea îşi are vremea ei” -- cred că mai multe am lepădat decât am păstrat, dar Adonai mi-a dat har pentru amândouă.
”Ruptul îşi are vremea lui, şi cusutul îşi are vremea lui” -- amândouă dor deopotrivă, dar trebuie să existe semne că am trecut prin viață.
”Tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei” -- eu încă nu am cunoscut vremea să tac, poate că a fost și am trecut ca boul pe lângă poartă, dar încă nu am învățat când vine vremea să tac, să tac.
”Iubitul îşi are vremea lui, şi urâtul îşi are vremea lui” -- Adonai... așa infinit cum e, a lăsat ca eu, cu o inimă limitată să simt un sentiment infinit și chiar dacă nu cred că a iubi e cel mai fain sentiment din lume, cred că în final e mai bine să iubești măcar odată, ca atunci când vine vremea să urăști să nu te condamni prea tare.
”Războiul îşi are vremea lui, şi pacea îşi are vremea ei.” -- Acesta e motivul pentru care eu nu cred în ”activiști pentru pace” pentru că uneori războiul e necesar, că e la nivelul interior al unui om, că e la nivelul spiritual, că e la nivel de națiune. Este o vreme când oricât de împăciuitor ai fi, trebuie să te lupți. E o vreme pentru pace, dar pacea nu trebuie să excludă dreptatea sau încălcarea principiilor.
De ce spun toate astea? Pentru că eu cred cu toată inima că dacă nu ar lăsa Adonai un timp de tămăduire în viața mea, nu ar putea să aducă un timp de rupere. Că dacă nu ar fi toate lucrurile calculate la fracțiuni de secundă, m-aș pierde și doar atât, m-aș bucura și doar atât, m-aș aduna și doar atât, dar pentru că ce se pierde poate fi găsit, pentru că bucuria e temperată de durere, pentru că rana e alinată cu vindecare, pentru că războiul e compensat de pace, pot să fiu și să devin și tot mai mult pentru că de fiecare dată ruperea n-am s-o mai experimentez ca prima dată, ci cusută și tămăduită, cicatrizată și însemnată, dar mereu, mereu întreagă în planul Lui.

Bat Melech בת מלך
Cristina

14 comments:

  1. "Totul este desertaciune si vinare de vint .
    Ca unde este multa intelepciune este si multa amaraciune , si cel ce-si inmulteste stiinta isi sporeste suferinta" .

    ReplyDelete
  2. Zici ca ziua mortii noastre a fost deja hotarita .Atunci ce parere ai despre ce a facut Adonai pentru regele Iezechia , crezi ca a fost o "exceptie" , un "favor"? Cind i s-a profetit moartea , acesta s-a rugat cu lacrimi , aducindu-si ca argument faptele lui facute cu inima curata si implorind dreptatea Lui .
    Macar ca nu masor viata in lungimea zilelor ei pe pamint , si stiu ca , din vina mea si numai a mea ,de cele mai multe ori caile mele nu sint si caile Lui , cred ca e folositor sa chivernisim bine timpul pe care ni l-a dat aici. Chestia cu "planul special" am auzit-o si eu in bisericile protestante , dar n-am crezut in ea . Ce faci cu planul despre care ai crezut ca e special atunci cind ajungi in vremea lui Iezechia?
    Shalom!

    ReplyDelete
  3. Dar ziua nașterii nostre a fost hotărâtă? Și de ce una da și de ce alta nu?
    Adonai face ”excepții” sau ”favoruri”? Ai citit în Biblie așa ceva, că ar părtini pe cineva sau m-ai auzit pe mine afirmând vreodată așa ceva?
    Am afirmat ceva ce cred că atât ziua nașterii mele cât și ziua morții mele e hotărâtă de Adonai nu doar din cauza versetului din Tehillim 139: 16 ” Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.” ci și pentru că nu cred că omul moare când dă ortul popii și punct. Nu cred că Adonai se trezește cu omul mort și se panichează ”dar tu cum ai murit? mai vreau să trăiești” decât dacă ești fiica lui Yair și trebuie să mori și să înviezi.
    Cred că ai un timp stabilit de Adonai dar că poți să-ți scurtezi acel timp prin păcate sau poți să-ți lungești ani vieții ținând poruncile lui Adonai: Deuteronomul 11:21
    ”Şi atunci zilele voastre şi zilele copiilor voştri, în ţara pe care Domnul a jurat părinţilor voştri că le-o va da, vor fi tot atât de multe cât vor fi zilele cerurilor deasupra pământului.”
    Zilele multe sunt condiționate, dar un timp ți s-a dat, timpul acela poate fi scurtat sau poate fi înmulțit și cred că Hezekiah HaMelech exact aceea a căpătat prin faptul că s-a pocăit, doar că muritorilor de rând ca mine nu li se prorocește ziua când vor muri, deci trebuie să trăiesc în fiecare zi ca și cum mi-ar fi ultima. Hezekiah a ajuns în starea respectivă nu pentru că planul lui Adonai era defect ci pentru că a păcătuit căutând ajutor la mitzrim (egipteni) în loc să caute ajutor la Adonai. Pentru orice lucru există consecințe fie că vrem să le acceptăm fie că nu. Nu trebuie să accepți ceea ce spun eu, dar îmi mențin în continuare poziția. Fii binecuvântată, shalom

    ReplyDelete
  4. Rugaciune pentru sufletul meu

    Adonai , pentru ca m-ai nascut dupa chipul Tau , in vremea mortii mele adu-ti aminte de iubirea lui Yeshua pentru mine , nu de dreptatea Ta!

    Adonai , ajuta-ma sa smulg din inima mea cit mai e vreme tot ce am sadit in ea fara voia Ta!

    Adonai , tamaduieste cu harul Tau locul din mine in care am ucis tot ce nu-Ti apartinea!

    Adonai , darima-mi toate prejudecatile despre ceilalti si zideste in loc Templul Tau , ca sa ma pot inchina Tie in Duh si Adevar!

    Adonai , fa-ma sa rid acum pentru toata vremea in care am plins pentru ca nu Te cunosteam!

    Adonai , fa-ma sa-mi jelesc acum pacatele , ca sa pot dansa cind Mirele ma va chema la nunta!

    Adonai , numara toate pietrele cu care altii ma lovesc si transforma-le in haruri pentru ei!

    Adonai , tine-ma acum in brate pentru toata vremea in care n-am cunoscut imbratisarea Ta!

    Adonai , daca L-ai trimis pe Yeshua in cautarea mea , ajuta-ma sa nu-L mai pierd!

    Adonai , calauzeste-ma sa lepad din mine tot ceea ce nu vrei sa pastrez pentru ca nu Te lauda!

    Adonai , acolo unde rupi pentru ca e putred ,
    coase Tu , lasindu-mi vreme de aducere-aminte ca sa nu mai gresesc inaintea Ta!

    Adonai , invata-ma ca atunci cind vorbesc sa fie numai despre Tine , iar atunci cind tac sa fie numai pentru Tine!

    Adonai , invata-ma sa Te iubesc in cei ce ma urasc si adu o vreme de iubit pentru toti!

    Adonai , trimite-L inca o data pe Yeshua sa opreasca razboiul in Tara Ta si tine-ne pe toti in pacea pe ca o vei revarsa peste Israel!


    Dar INAINTE DE ACESTEA, Adonai ,te rog , fa pace intre mine si Bath Melech , pentru ca Tu ai rinduit o vreme pentru toate!

    made by anonymous

    ReplyDelete
  5. Adonai să-ți mângîie inima și să te binecuvinteze, să asculte cuvintele tale și să-ți dea înțelepciune să înțelegi că Bat Melech nu e în război cu tine și nici n-a fost niciodată. Știu că ești mai sensibilă dar te rog să înțelegi că peste principiile mele nu am să trec niciodată, deși poate forma în care le apăr s-ar putea să mai aibă nevoie de blândețe... Poate ar fi mai bine să nu-ți mai răspund la comentarii :)
    Fii binecuvântată ”anonim” că inima ta e cunoscută înaintea Tatălui meu și n-am de gând să trec peste voia Lui. Poți să scrii în continuare comentarii și am să ți le citesc cu drag dar nu am să mai răspund :). Shalom

    ReplyDelete
  6. Cristina,
    o idee m-a bulversat tare de aici .... nu pot sa iti spun acum care ... insa sunt bulversata :d
    O zi cu har din belsug!

    ReplyDelete
  7. Ideea e de bine, relax ... inseamna ca iar trebuie sa mai daram idei, fixatii ;))

    ReplyDelete
  8. E un subiect fermecator acesta pe care l-ati abordat aici, fermecator si deosebit de complex, cred eu, de aceea inepuizabil. Am mai invatat ceva citindu-va. Dar acum, din perspectiva 'crestinului obisnuit' care mi se intampla sa fiu, tare mult v-as ruga sa ma mai invatati ceva, ceva ce, aparent, nu are legatura cu subiectul, dar eu cred ca totusi, are. Folositi, aici si peste tot, numele Adonai atunci cand Il numiti pe Dumnezeu. Spunandu-va ca stiu istoria tetagramei si a numelui Adonai, v-as intreba: credeti ca ar fi gresit sa folositi si tetagrama?
    Va doresc mult spor in toate cate vreti sa le faceti. DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE !!!

    ReplyDelete
  9. Tetagrama, sau literele ebraice ”yod, hey, vav, hey” formează Numele Sfânt al lui Elohim pe care evreii nu Îl pronunță niciodată și care poate fi scris dar nu pronunțat. Știu că există tot felul de ”atot-cunoscători” care rostesc Numele Sfânt sau ce li se pare lor că e corect și-l folosesc cât de des pot, dar acest lucru este considerat blasfemie pentru evrei, care și atunci când citesc cu voce tare din Scriptură și ajung la Numele Sfânt, schimbă și folosesc ori HaShem ori Adonai. Eu nu rostesc acest Nume, nu doar pentru că nu știu cum se pronunță (și crede-mă că nu se pronunță nimic de genul Yehovah, Yahveh, Yahweh(în ebr nici nu există ”w”) etc) dar pentru că Adonai nu a cerut nici unui om să Îi rostească acest Nume, dar a specificat să nu i se folosească Numele în mod necorespunzător.
    Când Evreii se referă la Dumnezeu se referă la El doar ca și HaShem (lit. Numele), Adonai sau Elohim (plus variații din acestea) dar niciodată tetagrama.
    Eu personal nu am încredințarea să folosesc acest Nume tocmai pentru că știu ce înseamnă și pentru că sunt câțiva evrei care citesc acest blog și ultimul lucru pe care l-aș vrea ar fi să Îl jignesc pe Adonai înaintea lor, deci da, consider greșit să folosesc tetagrama cu litere latine. Sunt articole pe blog unde am scris Numele Sfânt și tocmai de aceea îmi moderez comentariile pentru că nu vreau să fie nimic necurat lângă Numele Lui.
    Sper că ți-am răspuns la întrebare. Fii binecuvânatat.

    ReplyDelete
  10. Nu va suprati ca, poate, prea insist, dar Numele divinitatii e un subiect care m-a fermecat dintotdeauna, si care devine cu atat mai fermecator acum, cand il discut cu o fiinta apartinand poporului evreu ales. Sigur ca stiu argumentele referitoare la scrierea si rostirea Numelui divin, si cata dreptate aveti atunci cand va referiti la cei care considera ca simpla rostire a Numelui divin, un nume contrafacut acela pe care,in fapt, il rostesc ei, le-ar da niste binecuvantari pe care, prin insasi credinta lor, nu le merita, ce as vrea sa-mi clarific mai departe e faptul ca atunci cand Il scrieti, de aceea scrieti Adonai pt. ca Il si rostiti? Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles... ce vreau sa va intreb, Numele poate fi numai scris, fara a fi rostit? Multumesc!!!

    ReplyDelete
  11. Eu îi spun Adonai pentru că este Domnul meu, Stăpânul meu și nu neapărat ca o înlocuire a tetagramei. Când înlocuiesc tetagrama întotdeauna folosesc ”HaShem”, dar ca să-ți răspund la întrebare, da Numele poate fi scris dar nu și citit, iar când e scris trebuie să fie pus pe ceva ce nu are o întrebuințare neduhovnicească, iar dacă e scris pe o sefer Torah (carte sau sul de Torah) care a fost mult prea deteriorată sau orice altă scriere care conține Numele Sfânt dar care s-a distrus în vreun fel, cartea respectivă sau Torah se ”înmormntează” ... se introduce în vase de lut care se îngroapă, din respect pentru Numele Sfânt scrise în ele.
    Când un evreu face alyiah în sinagogă, adică se ridică să citească din Torah, când ajunge cu citirea la Numele Sfânt, pronunță ori HaShem ori Adonai, dar niciodată, sub nici o formă nu se rostește Numele Sfânt pentru că încă nu a fost zidit Beit HaMikdash (Templul) și nu este un Cohen HaGadol (Mare Preot) care să-l rostească.

    ReplyDelete
  12. Multumesc mult! Cat farmec a pus Adonai in credinta noastra, si cata pricepere necesita ea! Din aproape in aproape, am ajuns la un alt subiect minunat, la Templu, pe care Dvs. il numiti Beit HaMikdash. Asa-i ca acel Templu va fi construit? Eu sunt convins ca da! Dar, oare cum, si oare cand? Mi-ati putea spune?
    Dumnezeu sa va rasplateasca pentru frumusetile pe care le iscati aici, sunt ale Lui, dar de Dvs. aduse in ochii si sufletele naostre. Multumesc inca o data!!!

    ReplyDelete
  13. Da, va fi construit... știi în Iulie/ August sunt 3 săptămâni de jale pentru evrei numite Tisha B'Av în care plâng și postesc după Beit HaMikdash care a fost distrus și plâng după Mashiach care să vină și să-l reconstruiască... eu cred cu toată inima mea că toate lacrimile și rugăciunile n-au fost trecute cu vederea de Adonai de atâtea sute de ani și așa cum e scris de Zechariahu HaNavi (Profetul Zaharia) Beit HaMikdash va fi reconstruit și Mashiach va mângâia pe Israel pentru toate suferințele lor iar ei Îl vor plânge ca și pe întâiul lor născut pe care au fost orbiți să-L vadă că e Yeshua...Nu știu când va fi acel timp, doar Adonai știe și nu mă încred în calcule făcute de oameni care au multe lipsuri în cunoștiințe, dar vreau ca Adonai să aducă acea zi cât mai curând!

    ReplyDelete