CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Saturday, February 20, 2010

După chipul lui Adonai

Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” - Bereishit/ Geneza 1:26

Şi după cum am purtat chipul celui pământesc, tot aşa vom purta şi chipul Celui ceresc.- 1 Corinteni 15:49

Adam a fost făcut un suflet viu. A fost creat din Duh, după chipul Celui care este Duh (Yohanan/ Ioan 4:24). Nu trupeşte a fost el creat după chipul lui Adonai, ci duhovniceşte.
După căderea în păcat, din pricina morţii, Adam nu mai avea chipul lui Adonai în El, deoarece Elohim nu poate să moară. Ca să moară, Yeshua a trebuit să se facă asemenea omului pentru ca omul să se poată face din nou asemenea chipului Celui Veşnic. Şi toţi cei care au ales să se facă asemenea morţii lui Mashiach (Filipeni 3:10), au fost născuţi la o viaţă nouă după chipul Celui ceresc.
Pentru nici o altă fiinţă nu a făcut Adonai aşa ceva. El nu făcut pe nimeni asemenea chipului Său, nici pe îngeri, nici pe heruvimi, nici pe serafimi, nici vreo altă fiinţă cerească. Îngerilor nu le este greu să creadă, nu se luptă să creadă în Adonai şi în puterea Lui, că doar o văd, iar ce se vede nu se mai poate numi credinţă. El nu S-a jertfit pentru nici o altă fiinţă, decât pentru om şi nu a pus Ruach HaKodesh (Duhul Sfânt) în nici o altă fiinţă decât în om.

L-ai făcut cu puţin mai prejos decât Dumnezeu, şi l-ai încununat cu slavă şi cu cinste. Tehillim/ Psalmi 8:5

Data viitoare când îţi vine să te "pui jos", să te dispreţuieşti, să te insulţi pentru că simţi o oarecare dezamăgire cu privire la felul în care eşti, sau dacă suferi de o imagine de sine distorsionată, gândeşte-te că nu vine de la Adonai, ci de la unul care Îl dispreţuieşte pe Adonai şi te dispreţuieşte pe tine care eşti imaginea lui Adonai. Te dispreţuieşte pentru că îi aminteşti de El. Şi atunci îţi aduce tot felul de gânduri în cap, îţi strigă cum nu meriţi nimic, cum nimeni nu te poate iubi, cum nimeni nu te vede. Dar el este un mincinos. Adevărul este că tu eşti imaginea Dumnezeului Celui Sfânt. Că eşti înconjurat tot timpul de un nor de martori care te privesc uimiţi că ai ales să mai crezi în Cel nevăzut şi azi. Adevărul este că îngerii se întreabă cum se poate ca un om supus mereu firii pământeşti să creadă în Cel ceresc, fără să-L vadă şi fără să-L audă, să-şi pună încrederea în El ca şi cum L-ar vedea şi ca şi cum L-ar auzi!

"Pe care voi Îl iubiţi fără să-L fi văzut, credeţi în El, fără să-L vedeţi, şi vă bucuraţi cu o bucurie negrăită şi strălucită" - 1 Petru 1:8
Dacă asta nu e Dumnezeu în tine, atunci ce e?!

Adevărul e că eşti atât de preţuit încât Îngerul lui Adonai să facă tabără de luptă în jurul tău. (Tehillim/Ps. 34:7) Adevărul este că Adonai trece peste ceruri doar să îţi vină în ajutor (Devarim/ Deuteronom 33:26) doar pentru că fiul/ fiica Lui e în primejdie, ca un tată care aleargă la copilul lui care tocmai a căzut. Adevărul este că eşti preţuit şi te iubeşte şi nu cum iubesc unii florile şi alţii filmele, nu cum iubesc unii frumuseţea, nici măcar cum îşi iubeşte o mamă copilul (Yeshayahu/ Isaia 49:15). Adevărul este că eşti păzit, chiar dacă ai trece prin valea umbrei morţii (Tehillim/Psalmul 23:4). Adevărul este că eşti atât de preţuit şi te iubeşte atât de mult încât nu a cruţat nici chiar pe Fiul Lui pentru tine (Romani 8:32).
Tu eşti imaginea Dumnezeului Celui Prea Înalt şi asta nu e o glumă şi nici un discurs motivaţional pe care m-am trezit eu să-l scriu în zi de Shabat!
Nu spune nimeni că eşti perfect. Nici unul din noi nu suntem. Dar exact aşa cum Yaakov şi-a ales din turma lui Laban toate oile imperfecte, pestriţe, negre şi seine, tot aşa, Yeshua a pus deoparte toţi imperfecţii care au ales să moară faţă de ei şi să Îl urmeze. Nu pentru că am fi desăvârşiţi, ci pentru că Cel pe care Îl urmăm este desăvârşit!

Este un Midrash în care Rabbi Yehoshua ben Levi spune că atunci când un fiu al Celui Prea Înalt umblă pe un drum, este înconjurat de îngeri care strigă "Faceţi loc ca să treacă imaginea lui Kadosh Baruch Hu!" (Celui Sfânt, Binecuvântat să fie El!)

Şi dacă nu s-ar da nimeni la o parte, tu poartă-te ca şi ceea ce eşti, fiul/ fiica Celui Sfânt! Un demnitar de stat nu merge niciunde singur, ci este înconjurat de oameni de ordine, un prinţ să nu mai vorbesc - nu merge nicăieri fără un întreg alai. Atunci fii sigur că ai alaiul după tine, dacă Adonai ţi-e Tată.


Bat Melech
Cristina


(Inspirat dintr-un shiur, auzit de erev Shabat, de la Rabbi David Nagy)

9 comments:

  1. Multumesc, Chris si tie si la Rabbi Nagy pentru asemenea vorbe care eu cred ca au puterea lui Adonai in ele sa ridice si pe cei mai dejnadajduiti dintre noi. Gandul ca cerul s-ar minuna ca si astazi l-am ales, parca imi mangaie inima si imi da puterea sa renunt mai usor la voia mea de dragul voii Lui.

    Emma

    ReplyDelete
  2. Ma numesc Chis Timotei Paul am 23 ani sunt din Cluj ca si tine . Sunt membru la o biserica baptista dar am o mare apreciere si respect pt. fratii mesianici si pentru poporul evreu.
    Am dat din intamplare peste blogul tau si sunt impresionat , pt. o fata asa tanara cunosti multe lucruri despre iudaism si poporul evreu. O sa urmaresc blogul tau cu interes , mai ales ca si eu sunt interesat de iudaism si poporul evreu.
    Transimte salutari lui rabby Nagy

    ReplyDelete
  3. Mulţumesc de comentariu. Fii binecuvantat

    ReplyDelete
  4. Se mai tin intalnirile de vineri seara cu rabby Nagy de la ,,Limanuri Bune''?

    ReplyDelete
  5. Întâlnirile se mai ţin, însă nu la "Limanuri bune" ci pe Traian Moşoiu, 28.

    ReplyDelete
  6. Asta cam pe unde vine . Adica in ce cartier?

    ReplyDelete
  7. In aceeaşi curte cu Marty Caffe, lângă spitalul militar, în clădirea de la şcoala biblică "Christos pentru România"

    ReplyDelete
  8. Te citesc de multe luni,dar am lasat timpul sa curga ca sa mai descopar cite ceva din sufletul tau.Si nu m-am inselat,desi la inceput m-a cam speriat viltoarea si intensitatea cu care aperi iudaismul si faptul ca nu te ascunzi sa faci acest lucru.La mine este ceva mai linistit,dar laudat sa fie Sfintul lui Israel pentru oamenii care iubesc astfel pe poporul Sau.Cu adevarat isi vor primi rasplata.
    Doar pentru locul in care poporul evreu a primit Torah ai face un drum pina in Egipt?Te rog argumenteaza,este esential sa aflu parerea ta astazi.Shalom.

    ReplyDelete
  9. Shalom,

    În primul rând mulţumesc pentru modul în care cred că ţi-ai deschis inima să priveşti dincolo de felul meu de a fi şi să înţelegi că de fapt totul vine dintr-o dragoste neprefăcută pentru Am Segulah (poporul ales).

    Referitor la întrebarea ta, dacă aş merge până în Mitzrayim (Egipt) pentru a vedea Har Sinai (muntele Sinai), răspunsul meu este da. De fapt plănuiesc o ieşire în Egipt pe la sfârşitul lui Septembrie cândva.
    De ce aş merge până la acest loc? Pentru că eu consider că Adonai face toate lucrurile cu un scop bine definit şi dacă a ales să descopere Însuşi caracterul Lui în acest loc, atunci înseamnă că are o semnificaţie mare şi pentru El. Deşi există multe teorii chiar şi în Talmud referitor la semnificaţia acestui loc pentru Adonai, eu personal nu ştiu ce să cred, cert însă este faptul că a ales să se descopere lui Moshe Rabeinu pe acest munte şi a ales să ducă un popor întreg în faţa acestui munte ca să le dea Torah.
    Cred că astea sunt argumente destul de solide pentru mine ca să consider Har Sinai important.
    Sper că am înţeles bine întrebarea şi că se înţelege răspunsul meu. Anywayas, fii binecuvântat(ă) şi mulţumesc de întrebare.
    Shalom!

    ReplyDelete