CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Thursday, May 27, 2010

Leah

Lavan însă avea două fete: cea mai mare se numea Leah, şi cea mai mică Rachel. Leah avea ochii slabi; dar Rachel era frumoasă la statură şi mândră la faţă. Yaakov iubea pe Rachel... – Bereishit/ Geneza 29:16-18
În mintea multora Leah e un fel de personaj negativ, sau dacă nu negativ, ea este cel puțin femeia pe care nu o iubea Yaakov, dar cu care a fost nevoit să rămână din obligație. Această mentalitate este născută binențeles din uitatul prea mult la televizor și de la cititul de cărți siropoase și din păcate este încă unul din multele exemple de gândire grecească/ lumească/ firească/ hollywoodiană care există prin biserici.
Leah era sora mai mare a lui Rachel. Atât. Nu era frumoasă, nu era iubită și probabil că dacă ai văzut-o odată nu ți-ai mai fi amintit a doua zi cine era. Ai fi zis că Adonai nu i-a dat nici o șansă la femeia asta. Ea nu avea nici un cuvânt de zis în nimic, a fost folosită de tatăl ei care din teama de a nu rămâne cu ea pe cap o dă în locul surorii ei, e disprețuită de soțul și de sora ei pe care trebuia să o privească de fiecare dată și să-și amintească faptul că ea nu era mare lucru. Nimănui nu-i păsa ce crede sau dacă crede ceva.
Este spus în legătură cu Leah că avea ochii slabi, iar Rashi (unul din cei mai mari comentatori ai Scripturilor) spune că avea ochii roșii din cauza plânsului. Însă în toată situația asta groaznică în care se afla Leah, Adonai a văzut că ea nu ea iubită. (Gen. 29:31) Nu este scris că Adonai a auzit, așa cum este scris în general când un om își primește răspunsul de la Adonai, ci este scris că Adonai a văzut că Leah nu era iubită. Probabil că Leah nici nu spunea nimic, doar plângea, dar starea inimii ei nu a rămas trecută cu vederea de Adonai. Pentru El a contat ce simțea această femeie și este scris că Adonai a făcut-o să aibă copii. Și nu orice copii. Adonai a vrut ca să îi dea lui Leah mai mult decât i-ar fi putut da dragostea unui soț. Adonai i l-a dat pe Yehudah (seminția regală) prin care a venit Mashiach și i l-a dat pe Levi (seminția preoțească).
În Talmud, Rabbi Shimon Bar Yochai spune: ”Din ziua când Kadosh Baruch Hu (Cel Sfânt, Binecuvântat să fie El) a creat lumea, nu este scris despre nici un om că L-a lăudat pe Adonai, până când Leah a zis ”Lăudat să fie Yah”. (Gen. 29:35)
Adonai nu a lăsat-o pe Rachel să nască până când Leah nu și-a născut toți copiii. (Gen 30:21-22) În tot acest timp cât Rachel era iubită de soțul ei, Leah era iubită de Adonai care de fapt a adus pe lume cea mai mare parte a națiunii lui Israel.
Poate că ești un fel de Leah și poate crezi că ți se trece dreptul cu vederea, că nu ai nimic de spus care să conteze pentru cineva, că ești disprețuit(ă) și că nimeni nu te poate iubi, dar Adonai vede inima ta. Nu-i invidia pe cei ușor de iubit, pentru că dragostea unui om e temporară, dar Adonai vrea să te facă să ”dai naștere” la lucruri pentru Malchut HaElohim (Împărăția lui Dumezeu) și vrea să te iubească mai mult decât ar putea să te iubească un om. Dragostea lui Yaakov pentru Rachel a fost ceva temporar, dar ceea ce Adonai a făcut prin Leah a fost ceva veșnic. Adonai e drept.

Bat Melech בת מלך
Cristina

13 comments:

  1. Nu am nici o sora, Slava Domnului insa din motive diverse unii m-au tratat ca pe Leah si Domnul e cel ce aude, vede, iubeste.
    Si, da ca Leah pot sa spun cu toata fiinta mea ca ma iubeste mai mult decat pe orice Rahela fitoasa mai mult sau mai putin vizibil.

    ReplyDelete
  2. f fain.fi binecuvantata .

    ReplyDelete
  3. Cum ar veni ,nu te lupta dupa dragostea lumeasca , ci dupa iubirea lui Adonai... .Teoretic usor de zis , practic mai greu de facut .
    Yaakov , primul bigam din istoria evreimii ( nu a omenirii , pentru ca si fratele sau , Eisav, a avut initial doua sotii , fete hitite , iar mai apoi - pentru ca pierde binecuvintarea tatalui sau - isi mai ia o sotie pagina ) a ales-o pe Rachel potrivit cu simturile barbatesti , A ales-o pentru ca , privind-o cu ochii trupului , i-a placut ce-a vazut , a fost furat de simturi ; usor de inteles , citi dintre noi nu experimentam asta zilnic . Macar ca Rachel era frumoasa si pe dinlauntru inaintea lui Adonai inca dinainte de a deveni evreica - si-a sacrificat sapte ani din viata pentru a nu-si face de rusine tatal si sora , furind idolii lui Lavan a sperat ca-l va intoarce de la idolatrie - totusi eu n-as vrea ca cineva sa ma aleaga precum Yaakov pe Rachel .
    Rachel , pentru ca avea un alt standard moral decit Leah -nicidecum pentru ca era frumoasa la vedere - a avut parte de iubirea lui Adonai inainte ca Leah sa se impartaseasca din aceasta dragoste . Leah a trebuit sa -I cerseasca Acestuia iubirea ,sa invete sa-L iubeasca , nu pentru ca nu arata bine , ci pentru ca Adonai stia ca dinlauntrul ei nu era inca pregatit sa-l nasca pe predecesorul lui Mashiach si pe cel al Kohen Gadol.Leah nu se uita la Adonai , nu pentru ca "avea ochii slabi" , ci pentru ca inca era departe de Legea Lui , In tot acest timp in care Leah credea ca se lupta pentru iubirea lui Yaakov , de fapt se lupta pentru cea a lui Adonai . Asa a ajuns sa-L laude , pentru ca L-a cunoscut .
    Adonai te invata sa-L iubesti chiar si atunci cind tu te uiti in alta parte si ai scopuri potrivit cu simturile lumesti si te lupti sa le indeplinesti , uneori chiar corpul tau platind tribut pentru asta . Dar atunci dai rodul cel bun , pentru ca este nascut din straduinta inimii tale de a-si cunoaste Domnul .

    Laila Tov v'Shabat Shalom , Bat Melech!

    ReplyDelete
  4. Aseara , dupa ce-am expediat comentariul de mai sus , mi-a venit in minte o fraza prin care puteam exprima totul . Leah suferea de strabism spiritual , de aceea se lupta pentru iubirea lui Yaakov . Dar pina si cei strimbi spiritual sint cercetati de Adonai si facuti sa dea rod pentru Malchut HaElochim!

    Yaffa Bat Melech , ce anume te-a facut sa crezi ca as cunoaste caracterele ivrit? Bine-ar fi sa fie asa , dar eu nu sint decit un suflet zbuciumat care se tine cu insistenta de tzitzit-ul camasii lui Yeshua ca , poate-poate , odata se va-ntoarce sa intrebe :"Cine este cel ce s-a atins de mine?... Caci am simtit o putere care a iesit din Mine."( Luca 8:45-46).Si atunci vreau sa fiu acolo ca sa pot auzi : "Indrazneste , fiica , credinra ta te-a mintuit . Mergi in pace."(Luca 8:48)
    Dar pentru ca banuiesc ca mi-ai raspuns la salut , iti zic si eu :
    Shalom v'Bracha!

    ReplyDelete
  5. Ești tare scumpă... m-ai făcut să zâmbesc. Ai înțeles bine, era răspunsul la salut, am scris Shabat Shalom. Fii binecuvântată!

    ReplyDelete
  6. Mi-au placut foarte mult comentariile de mai sus si felul in care e descrisa calatoria lui Leah pana ajunge sa inteleeaga de fapt dupa cine tanjeste inima ei.

    Multumesc mult.

    Emma

    ReplyDelete