CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Sunday, May 16, 2010

Gândire Iudaică

Este o poveste pe care am auzit-o și care exemplifică diferența dintre gândirea pe care o au goyim, adică una grecească și gândirea iudaică.

Un tânăr, la vreo 30 de ani se duce la Rosh Yeshiva (Capul sau directorul unei școli iudaice pentru băieți) și îi spune ”Rabi, eu sunt John McGregor și am venit la tine pentru că vreau să învăț Talmudul și Torah”, Rosh Yeshiva îl întreabă ”cunoști aramaica?” omul îi răspunde ”nu”, ”știi ebraică?” - ”nu”. ”Ai mai învățat despre astfel de lucruri înainte?” Omul zâmbește cu o grimasă de superioritate și îi răspunde ”Rabi, nu am învățat toate astea, dar nu-ți fă probleme, am absolvit Universitatea Berkley ”Summa Cum Laude” în filozofie, tocmai ce mi-am terminat doctoratul pe logica lui Socrate la Harvard, iar acum doar vreau să îmi completez studiile cu Talmudul și Torah, ceea ce nu ar trebui să fie prea greu pentru unul ca mine.” Rabinul se uită la el și-i spune ”mă îndoiesc profund că ai să poți să înveți Talmudul și Torah, deoarece un evreu își petrece toată viața încercând să le învețe și totuși nu are cum să le cuprindă în totalitate. Totuși sunt gata să-ți testez logica, iar dacă treci testul am să fac o excepție și am să te învăț Torah și Talmud. Omul e de acord, iar Rabi continuă în timp ce ține 2 degete ridicate ”2 oameni coboară pe hornul unei case, unul coboară cu fața curată iar celălalt cu fața murdară, care din cei doi se va spăla pe față?” Tânărul se uită la Rabi și întreabă ”așa vrei să îmi testezi logica?” Rabinul dă din cap afirmativ. ”Păi cel cu fața murdară se va spăla pe față”. Rabinul întreabă ”ești sigur?” Tânărul mai stă pe gânduri și spune ”cel cu fața curată se va spăla pe față - să examinăm logica: cel cu fața murdară se va uita la cel cu fața curată și va crede că este curat. Cel cu fața curată se va uita la cel cu fața murdară și va crede că este murdar. Deci cel cu fața curată se va spăla pe față”.
”Foarte isteț” răspunde Rabinul

Tânărul: ”mai dă-mi un test”
Rabinul ridică 2 degete ”2 oameni coboară pe hornul unei case, unul coboară cu fața curată iar celălalt cu fața murdară, care din cei doi se va spăla pe față?”
Tânărul: ”Păi am crezut că deja am stabilit răspunsul: cel cu fața curată!”
Rabinul: ”Greșit. Fiecare din ei se va spăla pe față. Să examină logica: cel cu fața murdară se uită la cel cu fața curată și crede că este curat. Cel cu fața curată se uită la cel cu fața murdară și crede că este murdar așa că merge să se spele. Când îl vede cel cu fața murdară, se va spăla și el. Deci amândoi se vor spăla pe față”

Tânărul răspunde ”oh, nu m-am gândit la asta. Mi-e greu să cred că pot să greșesc într-o logică atât de simplă. Mai pune-mi o întrebare”
Rabinul ridică 2 degete ”2 oameni coboară pe hornul unei case, unul coboară cu fața curată iar celălalt cu fața murdară, care din cei doi se va spăla pe față?”

Tânărul: ”Amândoi se vor spăla pe față”

Rabinul: ”Greșit. Niciunul nu se va spăla pe față. Cel cu fața murdară se va uita la cel cu fața curată și va crede că este curat. Cel cu fața curată se va uita la cel cu fața murdară și va crede că este murdar, dar când vede că celălalt nu se spală, va presupune că este de fapt curat. Deci niciunul nu se va spăla pe față”

Tânărul: ”Eu știu că sunt în stare să învăț Talmudul! Te rog mai testează-mă odată” însă se putea citi disperarea pe fața lui când Rabinul ridică din nou 2 degete ”2 oameni coboară pe hornul unei case, unul coboară cu fața curată iar celălalt cu fața murdară, care din cei doi se va spăla pe față?”

Tânărul: ”Niciunul nu se va spăla pe față”

Rabinul: ”Greșit. Tu chiar nu vezi că logica lui Socrate este greșită când o aplici la a învăța Cuvântul lui HaShem? Spune-mi cum e posibil ca 2 oameni să încapă pe hornul unei case? Și care ar fi șansele chiar dacă ar încăpea, să coboare unul cu fața curată iar altul cu fața murdară? Nu vezi că întrebarea e greșită? Nebunie! Și dacă îți petreci viața încercând să răspunzi la întrebări greșite, toate răspunsurile tale vor fi de asemenea greșite.”


Morala: Înainte de a încerca să găsești răspunsul corect, verifică dacă întrebarea este corectă.

Bat Melech בת מלך
Cristina

3 comments:

  1. Prima data cand am citit intrebarea m-am gandit ce horn avea frate casa aia ... insa mi-am zis ca-s eu dusa si sa vad ce zice nenea ala asa de destept ;))

    ReplyDelete
  2. super...nici nu mi-ar fi trecut prin cap atatea raspunsuri diferite la o intrebare aparent simpla. Asta m-a pus serios pe gânduri. Ce chestie!!

    ReplyDelete
  3. Oy vey, cred ca am gandire greceasca! Eu deja cautam raspunsuri...LOL

    ReplyDelete