CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Tuesday, May 11, 2010

Împotriva Sfântului lui Israel

„Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: „Am auzit rugăciunea pe care Mi-ai făcut-o cu privire la Sanherib, împăratul Asiriei. Iată cuvântul pe care l-a rostit Domnul împotriva lui: „Fecioara, fiica Sionului, te dispreţuieşte şi râde de tine; fata Ierusalimului dă din cap după tine. Pe cine ai batjocorit şi ai ocărât tu? Împotriva cui ai ridicat glasul? Şi împotriva cui ţi-ai ridicat ochii? Împotriva Sfântului lui Israel!- Melachim Bet / 2 Împărați 19:20-22

În context este vorba despre Chezekiah (Ezechia - Domnul a întărit) care de frica lui Sanherib, Împăratul Asiriei, face o alianță cu Mitzrayim (Egiptul) sperând că aceștia vor ajuta Regatul lui Yehudah și uită că Adonai e în control. Când Sanherib aude de această alianță, vine și asediază Yerushalayimul. În timpul asediului Chezekiah merge și se roagă înaintea lui Adonai ca să le vină în ajutor și să fie scăpați de Asirieni. Adonai îi răspunde prin pasukim (versetele) de mai sus.

În loc să caute ajutor de la Adonai, Chezekiah cere ajutorul egiptenilor. Era de-a dreptul josnic pentru un evreu să facă așa ceva. Adonai a scos pe Israel din Mitzrayim ca să fie liberi și să nu se mai întoarcă la mila lor niciodată. Pentru un evreu Mitzrayim și astăzi înseamnă casa robiei, la fel cum Bavel (Babilonul) înseamnă casa curviei spirituale. Ca Chezekiah să se întoarcă în Mitzrayim după ajutor, ar putea fi comparat cu cineva care odată scos din robia păcatului se întoarce la acesta după ajutor când dă de necaz.
Adonai s-a mâniat pe ei și l-a trimis pe Sanherib împotriva lor. Dar când acesta ajunge la Yerushalayim, începe să le vorbească de parcă el ar fi luat această hotărâre și batjocorește poporul Celui Prea Înalt. Atunci Adonai vorbește ca să îl lămurească pe Sanherib. Ce îi spune Adonai?
”Sanherib, s-ar prea putea să fiu Eu mânios pe poporul Meu și am dreptul să fiu, dar de unde și până unde vorbești tu cu atâta îngâmfare împotiva lor? Nu știi împotriva cui te-ai pornit când te-ai pornit împotriva lor? Te-ai pornit împotriva Mea! Nu te-ai pornit împotriva lui Yehuda ci te-ai pornit împotriva Celui care Îl păzește. Pe cine ai batjocorit şi ai ocărât tu? Împotriva cui ai ridicat glasul? Şi împotriva cui ţi-ai ridicat ochii? Împotriva Sfântului lui Israel!
Adonai nu se lasă făcut de rușine niciodată și ca să demonstreze acest lucru îl trimite pe Malach Adonai (Îngerul Domnului) în tabăra asirienilor, unde acesta ucide 185.000 de soldați (2 Împ. 19:35), pricinuindu-i așa pierdere lui Sanherib încât acesta a fost nevoit să se retragă și a sfârșit ucis de fiii lui în casa dumnezeilor lui (2 Împ. 19:37).
Adonai s-a numit ”Sfântul lui Israel” chiar și atunci când Israel era departe de El. Adonai nu a fost niciodată departe de Israel.
Morala? Poate că ești în poziția lui Chezekiah. Poate ești amenințat de circumstanțe rele, poate de o situație fără ieșire, poate de vorbe și planuri care se urzesc împotriva ta. Poate de frica lor îți vine să cauți ajutorul în lucruri firești și lumești. Ar fi de dorit să aștepți ajutorul lui Adonai, dar chiar dacă la momentul acesta ți-ai creat alianțe care nu te ajută la nimic, sau poate ți s-au asediat toate zidurile, ține minte că Adonai se identifică cu tine, chiar dacă lucrurile pe care tu le-ai făcut L-au mâniat. Cere-ți iertare! Pune-te înaintea Lui cu tot ce ai, chiar dacă tot ce ți-a mai rămas sunt doar ziduri gata să fie cucerite. Rupe-ți legăturile cu Mitzrayim și nu te mai întoarce la el niciodată! Uită-te la Adonai care ia orice insultă împotriva ta, ca și cum ar fi împotriva Lui. Orice armă îndreptată spre tine, e de fapt îndreptată spre Cel care rămâne credincios. Da, nu e de dorit să ajungi să cerșești ajutorul lucrurilor care te-au robit odată, dar dacă ai ajuns chiar și atât de jos, amintește-ți că încă mai este speranță. Nu dispera când vine Sanherib împotriva ta și te batjocorește, poate că este doar o consecință a faptului că te-ai aliat cu Mitzrayim. Dacă te întorci cu toată inima la Adonai, El va avea grijă să se lupte cu cei ce se luptă cu tine. Singurul lucru de care trebuie să te asiguri e că nu mai ai nici o legătură cu Egiptul/ cu păcatul.

Bat Melech בת מלך
Cristina

4 comments:

  1. Super articol. Multumesc pentru postare, Chris.

    Emma

    ReplyDelete
  2. Postarile tale ma intaresc foarte mult. Esti tanara si esti plina de intelepciune. Zidesti suflete si eu iti multumesc pentru asta.

    ReplyDelete
  3. Multumesc Cristina pentru ca mi-ai reamintit ca oricine e impotriva mea, e de fapt impotriva Tatii!

    ReplyDelete