CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Friday, February 26, 2010

Purim

Pe data de 14 Adar (adică 28 Februarie, anul acesta), evreii din toată lumea sărbătoresc Purim.
Deși nu este o sărbătoare poruncită de Adonai, această sărbătoare fiind instituită în timpul exilului babilonian, este cea mai veselă sărbătoare evreiască.

Istoric: - Din cauza nepocăinței poporului ales, Adonai a lăsat ca ei să fie ocupați de Nebucadnețar, Împăratul Babilonului. (Yirmiyahu/Ieremia 52:4)
- După Nebucadnețar a urmat să domnească fiul său, Belșațar, care din pricina îngâmfării a ajuns să fie omorât de Adonai (Daniel 5:1-31)
- Domnia Imperiului a căzut în mâinile mezilor și perșilor și anume în mâinile lui Dariu, fiul lui Ahașveroș (Daniel 9:1)
- Împăratul Ahașveroș, domnea peste 127 de ținuturi, din India și până la Etiopia (Estera 1:1), având capitala la Susa.

Împăratul Ahașveroș, să-și impresioneze supușii, a hotărât să dea un ospăț de 180 de zile, pentru ca să-și arate bogăția și slava înaintea tuturor căpeteniilor din Imperiu. Ca să fie și mai de invidiat, în a 7-a zi a ospățului, a poruncit să fie adusă înaintea lui, Împărăteasa Vasti, ca să vadă toate popoarele frumusețea ei. Vasti a refuzat să vină înaintea lui Ahașveroș, astfel provocând mânia lui. S-a dat poruncă să fie îndepărtată din poziția ei de Împărăteasă și locul ei să fie dat alteia, pe care o va alege Împăratul.
În Susa, locuia un evreu, numit Mordechai (Mardoheu), ajuns acolo din pricina robiei. El o creștea pe Hadasa/ Estera, o nepoată rămas orfană.
Aceasta a fost dusă la palat împreună cu toate celelalte fete, dintre care avea să aleagă Ahașveroș. ”Estera nu şi-a făcut cunoscut nici poporul, nici naşterea, căci Mardoheu o oprise să vorbească despre aceste lucruri.” (Estera 2:10)
Împăratul a îndrăgit-o pe Estera mai mult decât pe celelalte fete, așa că a făcut-o Împărăteasă în locul lui Vasti.
Ahașveroș înălțase în funcție pe Haman, care din ură pentru Mordechai (care refuza să i se închine), a hotărât să îl omoare nu doar pe el, ci și poporul din care era Mordechai. (Estera 3:1-6)
Au aruncat sorțul (pur-sing. - purim = formă de plural) ca să decidă ziua când aveau să extermine toți evreii din ținut. A hotărât ziua a 13-a a lunii Adar și dat poruncă în tot ținutul ca toți să se ridice împotriva evreilor în această zi și să-i omoare, apoi a pecetluit scrierile cu inelul lui Ahașveroș.

Scrisorile au fost trimise prin alergători în toate ţinuturile împăratului, ca să nimicească, să omoare şi să piardă pe toţi iudeii, tineri şi bătrâni, prunci şi femei, şi anume într-o singură zi, în ziua a treisprezecea a lunii a douăsprezecea, adică luna Adar, şi să li se prade averile. - Estera 3:13

Mordechai și-a sfâșiat hainele, s-a presărat cu cenușă și s-a îmbrăcat în sac. A mers bocind până la poarta Împăratului unde a trimis să i se spună Esterei să meargă pentru evrei, înaintea Împăratului și să le ceară viața din mâna lui. După un post de 3 zile, Estera a mers înaintea Împăratului, a căpătat trecere înaintea lui, iar apoi a cerut viața ei și a poporului ei din mâna lui Ahașveroș, care aflând de complotul lui Haman, a poruncit să fie spânzurat de spânzurătoarea pe care o hotărâse pentru Mordechai.
Împăratul a înălțat pe Mordechai în locul lui Haman. Mordechai a dat poruncă referitor la data de 13 Adar ca toți evreii să se apere împotriva vrăjmașilor lor. Nimeni nu le-a putut sta împotrivă și de unde trebuiau să moară toți evreii, au ajuns să fie înălțați.
Toate detaliile le puteți găsi în cartea Estera.

În toată această povestire, Adonai nu este menționat nici măcar odată. Deși se poate vedea deslușit împlicarea Lui în toate aceste evenimente, Adonai și Numele Lui nu apar deloc în Megillah (în povestire/ carte). Chazal (autoritatea rabinică) spun că în aceste circumstanțe HaShem a ales să lucreze „undercover” (sub acoperire).
Purim-ul este o sărbătoare a identităților ascunse. Adonai a ales să se ascundă, Estera a ales să-și ascundă identitatea, binecuvântarea a ales să fie deghizată în blestem. Tocmai acesta este motivul pentru care de Purim, toată lumea se maschează. Oricine poate fi oricine. Orice durere poate ascunde în spatele ei o binecuvântare. Orice necaz, poate ascunde o biruință. Orice nedreptate poate ascunde o înălțare, dacă Adonai este de partea ta.
Purim-ul este o sărbătoare a biruinței. Deși au fost multe tentative de exterminare a poporului evreu, din partea la mari puteri ale lumii, nimeni nu a reușit de tot. Totuși în repetate rânduri, au fost omorâți cu miile, cu sutele de mii și chiar cu milioanele. Sângele evreu a fost întotdeauna ieftin pentru goyim. Nimic nu a unit neamurile mai mult decât ura lor pentru yehudim (evrei), însă de 14 Adar, evreii nu au mai fost doar ținte ale antisemitismului, ci au fost înălțați de Adonai, apărați de El, demonstrând tuturor vrăjmașilor lor, că cine se atinge de ei, se atinge de lumina ochiului lui Adonai. (Zah. 2:8)
Purim-ul este o sărbătoare menită să amintească evreului de Shomer Israel (Păzitorul lui Israel) și în același timp să amintească antisemitului că vărsarea de sânge evreiesc se plătește cu dobândă.

Bucuraţi-vă împreună cu Ierusalimul şi înveseliţi-vă cu el, toţi cei ce-l iubiţi; împărţiţi şi bucuria cu el, acum, toţi cei ce l-aţi plâns, ca să fiţi săturaţi bând laptele mângâierilor lui, ca să vă desfătaţi în totul de plinătatea slavei lui.” Căci aşa vorbeşte Domnul: „Iată, voi îndrepta spre el pacea ca un râu, şi slava neamurilor, ca un pârâu ieşit din matcă, şi veţi fi alăptaţi, veţi fi purtaţi în braţe şi dezmierdaţi pe genunchi. Cum mângâie pe cineva mama sa, aşa vă voi mângâia Eu; da, veţi fi mângâiaţi în Ierusalim!” Şi când veţi vedea aceste lucruri, inima vi se va bucura, şi oasele voastre vor prinde putere ca iarba. – Domnul îşi va arăta astfel puterea faţă de robii Săi, dar va face pe vrăjmaşii Lui să-I simtă mânia. - Yeshayahu 66:10-14

AM ISRAEL CHAI!
Chag Purim Sameach!

Bat Melech בת מלך
Cristina

4 comments:

  1. Anul trecut am fost la Sinagoga din Cluj la un concert de Purim , mi-a placut mult muzica traditionala evreiasca chiar daca nu am inteles nimic.
    Dupa aceasta experienta am scris un articol despre Purim pe clujulevanghelic:
    http://clujulevanghelic.ro/2009/03/24/sarbatoarea-de-purim/

    ReplyDelete
  2. Mulțumesc de feedback. Mă bucur că te intresează moadim. Fii binecuvântat

    ReplyDelete
  3. "De la Dumnezeu a fost aceasta...a izbavit Dumnezeu pe poporul Sau si ne-a izbavit Domnul din toate relele acestea.Savirsit-a Dumnezeu semne si minuni mari,cum n-au fost printre neamuri. ...atunci si-a adus aminte Domnul de poporul Sau si a dat dreptate mostenirii Sale."[Estera 10:3] pentru ca "nimic nu va nimici , nici nu va sterge numele tau inaintea mea...Domnul rascumpara pe sluga Sa Iacov."[Isaia 48:19-20],si "...Domnul Savaot se va pogori sa se razboiasca pe Muntele Sionului si pe colina lui.Si dusmanii se vor risipi toti ca pasarile care zboara.Asa Domnul Savaot va ocroti Ierusalimul,il va acoperi,il va mintui,il va cruta,il va libera...caci iata intemeiez Ierusalimul pentru bucurie si poporul lui pentru desfatare.Si Ma voi bucura de Ierusalim si Ma voi veseli de poporul Meu si nu se va mai auzi in acesta nici plins,nici tipat."[Isaia 31:4-5\65\18-19].


    Slavit sa fie Numele Lui!

    Shalom!

    ReplyDelete
  4. Interesantă traducere ... Totuşi ca să nu existe vreo confuzie, Estera 10:3
    כִּי מָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי מִשְׁנֶה לַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרֹושׁ
    וְגָדֹול לַיְּהוּדִים וְרָצוּי לְרֹב אֶחָיו דֹּרֵשׁ
    טֹוב לְעַמֹּו וְדֹבֵר שָׁלֹום לְכָל־זַרְעֹֽו׃
    Pentru că Mordechai, evreul, era lângă Ahaşveroş. Era mare între evrei şi iubit de mulţimea fraţilor lui, căutând binele poporului său şi vorbind pace pentru tot neamul lui.

    Mulţumesc pentru versete şi da, Slăvit să fie HaShem!
    Shalom!

    ReplyDelete