CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Monday, February 22, 2010

Fii statornic!

Israel a văzut mâna puternică, pe care o îndreptase Domnul împotriva Egiptenilor. Şi poporul s-a temut de Domnul, şi a crezut în Domnul şi în robul Său Moise. - Shemot/Exodul 14:31

Poporul a cârtit împotriva lui Moise, zicând: „Ce avem să bem?” - Shemot/Exodul 15:24

Nu a durat prea mult faptul că au crezut în Adonai şi în Moshe, pentru că 3 zile mai târziu, după ce au trecut Yam Suf (Marea Roşie) şi au dat de prima lor problemă, au început să se plângă lui Moshe că le este sete. Acest lucru a fost începutul unei liste întregi de plângeri şi răzvrătiri împotriva lui Moshe.
În Mishna 1:16, Rabban Gamaliel (cel la picioarele căruia a învăţat Shaul/Pavel) îşi învăţa talmidim (ucenicii) spunând "caută-ţi un învăţător de care să nu te îndoieşti şi de la care să fii în stare să înveţi toată viaţa".
De multe ori credincioşii manifestă simptome schizofrenice când vine vorba de cei pe care au ales să-i urmeze. Să mă explic. Auzi de un anume învăţător/ rabin/ pastor/ etc. şi alergi numaidecât să vezi despre ce e vorba. Şi nu-ţi ia mult timp să te convigi că omul respectiv este de la Adonai. Începi să îl urmezi. Devii susţinătorul lui #1, "îi faci reclamă" peste tot, îl citezi mai tot timpul, admiri tot ce este omul respectiv. La un momentdat, ceva nu-ţi mai convine, felul în care vorbeşte ţi se pare "expirat", te vezi cumva superior chiar dacă nu o spui, dar totuşi în măsură să judeci că omul ăsta nu-i mare lucru; te plângi la toată lumea de el şi de unde tu erai cel care îi făceai reclamă, ajungi să fii cel care îi murdăreşte numele de fiecare dată când ţi se dă ocazia. Poate că te simţi justificat să faci aşa ceva, dar dă-mi voie să-ţi spun că eşti o persoană instabilă, labil emoţional, nedisciplinat, nestatornic şi neloial.
Când Moshe a ridicat toiagul şi a despicat Yam Suf, înaintea lui Israel, toţi erau înmărmuriţi. Poate la fel ca ei ai rămas şocat când l-ai auzit prima dată pe omul pe care ai ajuns să-l urmezi. WOW, ce tare e omul ăsta! Ce minuni face Adonai prin el! - doar că scapi din vedere că omul ăsta nu-i magicianul tău, plătit să facă show în faţa ta ca să poţi fi tu înmărmurit de fiecare dată. Ce faci când tot ce face este că te învaţă? Şi nu te învaţă cum să dai cu toiagul în apă ... te învaţă cum să mergi. Doar că se ridică "atotcunoscătorul" din tine şi strigă "atâta am auzit lucrurile astea! Fă ceva să vedem că Adonai este cu tine!" - după modelul dă-te jos de pe cruce şi vom crede în tine.
E uşor să Îl urmezi pe Adonai când trăieşti dintr-o minune într-alta, e uşor să urmezi un om câtă vreme te uimeşte, dar asta se numeşte imaturitate spirituală.
Am Israel l-au văzut pe Moshe cu toiagul în mână despicând marea şi au fost extaziaţi de-a dreptul. După 3 zile condiţia lui Moshe nu se schimbase, era tot el, tot cu toiagul în mână, însă mulţimea era plictisită. Voia ceva nou. Tot ce vedeau era că le e sete şi Moshe nu avea apă să le dea. Nu aveau nevoie să îi înveţe despre cum să creadă în Adonai, aveau nevoie de apă. Acum! Unde-i minunea? Ţine-ţi predicile şi fă-ne minuni, că dacă nu plecăm în altă biserică/ sinagogă/ grup.
Fraţilor nu vă trebuie minuni, vă trebuie t'shuvah (pocăinţă, întoarcere). Nu vă mai purtaţi ca nişte copii răsfăţaţi şi fiţoşi care dau din picior că le trebuie să li se facă, dacă nu îşi iau jucăriile şi pleacă. Dacă ai pus mâna pe plug, nu te mai uita înapoi. Ai fost chemat să mergi după Adonai şi pentru asta El a lăsat o ordine, la care da, până şi tu eşti supus. Ştiu că îţi vine greu să crezi că regulile ţi se aplică şi ţie, dar încearcă.
Noi trebuie să zidim Malchut HaElohim (Împărăţia lui Dumnezeu) nu să o dezbinăm. În Adonai există doar unitate şi tot ce înseamnă dezbinare nu vine de la El. Dacă ţi-e greu să suferi o vorbă de la învăţătorul tău, dacă ţi-e greu să suferi o privire greşită din partea cuiva, cum anume îţi închipui că ai să faci faţă la prigonire? Dacă cei care au în ei Ruach HaKodesh (Duhul Sfânt) ţi se par greu de suportat, atunci cum ai să îi suporţi pe cei care au duhul lumii?
Muşcă-ţi limba dacă trebuie. Smereşte-te dacă trebuie. Cere-ţi iertare. Suferă mai bine să ţi se facă o nedreptate. Dar pentru Numele Celui Sfânt, fii statornic!

Bat Melech בת מלך
Cristina

2 comments:

  1. Multumesc pentru articol. Mancare tare, dar buna de rumegat. Multumesc si pentru cantecele noi care l-ai adaugat la playlist.

    Emma

    ReplyDelete
  2. Ştiu că poate părea puţin mai dur, dar eu scriu doar ce simt că Adonai îmi vorbeşte.
    Mă bucur că îţi plac cântecele. Udi Davidi e unul din cântăreţii mei preferaţi şi unul din breslover-ii mei preferaţi. El, Yosef Karduner şi Adi Ran ... cred că Rabbi Nachman ar fi mândru de ei.
    Fii binecuvântată, Emma

    ReplyDelete