CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Wednesday, July 28, 2010

Zdrobire

Aseară aveam o dicuție cu Emma (sora mea) și cu Ioana (prietena mea) despre anumite stări care ne încearcă în ultima vreme și era în aer inevitabil întrebarea ”de ce? La ce-I folosește lui Adonai să ne treacă prin anumite lucruri? Ce vrea să vadă?” Am tot bombănit aiurea, de parcă Adonai avea nevoie să fie justificat de mine, dar m-am tot gândit toată noaptea la întrebarea ”la ce-I folosește lui Adonai să zdrobească un om?” ...
Citatul meu preferat din Talmud spune că evreii sunt ca măslinele: doar atunci când sunt zdrobiți dau ce au mai bun în ei. Să nu înțeleagă nimeni de aici că evreii trebuie chinuiți, ci zdrobirea cred că are legătură cu o anumită renunțare la sine, o anumită înțelegere că Adonai e Suveran și că deciziile Lui nu le pune nimeni la îndoială, cu atât mai puțin o mână de lut. Poți să-ți pui întrebări și poți să nu înțelegi, dar în final trebuie să rămână o atitudine care să-I dea Lui slavă, nu să-L facă să pară un tiran. Cred că zdrobirea vine atunci când Adonai aduce zeci sau poate sute de lucruri în viața ta care să îți demonstreze că nu poți să controlezi situațiile din jurul tău mai mult decât poți să-ți controlezi circulația sângelui. Cred că zdrobirea nu are legătură cu o pierdere a oricărei speranțe și nici nu e un fel de depresie venită în urma a multă suferință, deoarece depresia cred că e doar o răzvrătire lăuntrică tăcută, în urma căreia renunți. Asta nu e zdrobire, asta e egoism. Zdrobirea vine ca și rezultat a multor încercări, doar că efectul care îl are asupra ta e să dai tot din tine, până și ultima suflare, pentru Adonai. Înseamnă o încăpățânare în fața unui proces menit să te distrugă, care să te determine să dai la iveală tot ce ai mai bun... nu lacrimi, nu nemulțumire, nu frică, nu deziluzii ci esența la tot ce ești tu. Eu cred că Adonai merită să vadă dacă un om în urma zdrobirii rămâne deprimat rostind besmetic ”nu e corect”, sau dacă în urma zdrobirii rămâne doar esența a ceea ce este omul iar aceasta nu e amărăciune ci doar o fărâmă de nerenunțare care strigă de acolo din zdrobire ”Adonai poți să mă arunci pe vânt, poți să rămâi tăcut fără să-mi răspunzi, poți să mă trântești de tot ce-ți stă în cale pentru că toate astea poate îmi vor minți ochii dar eu știu că Răscumpărătorul meu e Viu și că se va întoarce după mine! Chiar dacă mi se va nimici pielea, şi chiar dacă nu voi mai avea carne, voi vedea totuşi pe Elohim. Îl voi vedea şi-mi va fi binevoitor; ochii mei Îl vor vedea, şi nu ai altuia. Sufletul meu tânjeşte de dorul acesta înăuntrul meu.”
HaTalmid (ucenicul) nu e mai mare decât rabinul său și Rabinul celor răscumpărați a fost zdrobit și zdrobirea Lui a mântuit lumea. Zdrobirea are un scop. Măslinele sunt zdrobite ca să scoată la iveală untdelemnul pe care oricât ai încerca să-l amesteci cu alte lichide, se va ridica la suprafață.
În Beit HaMikdash (Templu) era adusă tămâie care este rezultată în urma încrestării unui copac exotic. „Sângerarea”acestui copac era solidificată și adusă înaintea lui Adonai. Tot în Beit HaMikdash era adusă făină care este rezultatul zdrobirii boabelor de grâu. Mai era adus vin, care este rezultatul zdrobirii strugurilor și binențeles că era adus untelemn care era rezultatul zdrobirii măslinelor. Nimic nezdrobit nu avea ce căuta înaintea lui Adonai. El a cerut toate aceste ingrediente ca noi să înțelegem că ne este de folos zdrobirea pentru că rezultatul poate să fie înaintea Lui ceva prețios.
Este scris că ”Jertfele plăcute lui Adonai sunt un duh zdrobit: HaShem, Tu nu dispreţuieşti o inimă zdrobită şi mâhnită.” (Tehillim 51:17).
Zdrobirea are ca scop întotdeauna kavod HaShem (cinstirea, respectul sau slava lui HaShem). Nimei nu caută să fie zdrobit ci mai degrabă să fie înălțat, dar cei zdrobiți înțeleg că doar Adonai este vrednic de înălțare și de acolo de sub orice îi apasă, se prind cu tot ce au de El și înțeleg că zdrobirea ... dacă nu e din El nu are rost, că dacă nu e prin El e necurată și că dacă nu e pentru El e în zadar.

Bat Melech בת מלך
Cristina

5 comments:

  1. De parca stiai, Cristina, ca ma framanta si pe mine aceasta 'problema' a incercarilor, uneori zdrobitoare, la care pare ca ne supune Adonai. Ca de obicei, minunate si profunde cuvintele tale. Si linistitoare...incat iarasi imi vine sa spun: "vreau sa fiu evreu" adica, vreau ca Adonai sa ma iubeasca asa de mult incat "zdrobirile" sa-mi devina inaltari>. Stiu ca aceasta li se poate intampla si altora, care nu sunt evrei, dar mai stiu, iata! tu o dovedesti, ca evreii inteleg mai profund ce li se intampla. Asa as vrea sa inteleg si eu, pt. ca stiu ca intelegand asa, linistea capatata apoi imi va fi mai deplina. Cuvintele tale m-au convins de acest lucru....
    ADONAI SA TE BINECUVANTEZE!!! Cristina.

    ReplyDelete
  2. Trecand din nou pe aici, iti doresc UN SABAT LUMINAT !!!

    ReplyDelete
  3. Marturisesc sincer ca mi-a fost dificil sa ma raportez la acest subiect . Pentru ca de ani de zile port propria-mi zdrobire si a vorbi despre ea inseamna , pentru mine , a vorbi despre felul in care Adonai ma modeleaza zilnic cite un pic si despre credinta mea , ori acest lucru nu-mi este deloc la indemina . Si pentru ca vad tot felul de zdrobiri in jurul meu , fizice , psihice , morale , sociale , spirituale , dar la "prima presa" nu iese intotdeauna numai esenta cea buna .
    Leg zdrobirea de suferinta . In fata suferintei , atitudinea cea mai buna pe care poti s-o ai este sa taci si sa nu incerci sa rezolvi tu ceea ce nu are rezolvare la oameni . Sint doua lucruri diferite : sa tii prelegeri despre suferinta sau sa experimentezi suferinta ; iar cine experimenteaza suferinta , numai chef de prelegeri nu are . In fata suferintei nu exista prea multe cuvinte potrivite sa satisfaca auzul . In ce loc din mine simt suferinta ca sa ma pot raporta la ea? Tu ce crezi?

    "Si am intrat eu in casa olarului si iata , acesta lucra cu roata si vasul pe care-l facea olarul din lut s-a stricat in mina lui ; dar olarul a facut dintr-insul alt vas , cum a crezut ca-i mai bine sa-l faca".(Yirmiyahu 18:3)

    N-am fost niciodata intr-un atelier de olarit , habar n-am cum se prelucreaza orice obiect din lut , iar daca as fi pusa eu insami sa fac unul sint sigura ca as falimenta atelierul . Dar de privit , pot sa privesc , nu? Si ce vad? Pai , in primul rind , vad lutul ; si ma gindesc ca "tarina sint si in tarina ma voi intoarce" . Apoi vad roata care se invirte si-mi amintesc ca ma invirt in aceleasi pacate pe care le tot repet , ca hamsterul pe roata , ca am incercat sa scap de ele dar parca nimic n-are rost . Apoi vad mina olarului si-mi aminteste de framintari , necazuri , incercari prin care trec si care toate lasa urme-n mine .

    ReplyDelete
  4. Dar vine Yirmiyahu si zice sa ma uit la Olar , ca El este important , sa nu uit ca in Casa Olarului nu sint intr-un atelier oarecare de olarit si sa nu care cumva sa confund roata Olarului cu roata vietii . Daca ma invirt in roata vietii sint intr-un cerc vicios ,ma invirt pina ma smintesc , dar daca sint pe roata Lui inseamna ca-mi da atentie cu un anumit scop , chiar daca aparent nu-l stiu sau nu-l inteleg , inseamna ca n-am un destin orb precum lutul in manevra de framintare .
    Olarul cel bun stie ca sint tarina , chiar daca prin pacat am devenit noroi , si vede in aceasta tarina vasul pe care vrea sa-l faca , ii stie forma finala . Daca-si aminteste de tarina mea inseamna ca sint in gindul Marelui Olar , si-a pus gindul pe mine si ma aseaza in centrul atentiei divine ca sa-mi dea "un viitor si o nadejde" . Apoi isi pune ochii pe tarina mea si astfel , mai intii cu gindul apoi cu ochii isi alege lutul pentru vas . Toarna din Cuvintul Lui pentru a inmuia tarina tare care sint si a ma face maleabila in miinile Lui ca sa nu uit niciodata in ce hal eram cind m-a ales , sa nu cred cumva in moralitatea mea .
    In mod normal urmeaza un proces de prelucrare a lutului cu picioarele , pentru a iesi toate bulele de aer care ar putea duce la craparea vasului in cuptor . Ce inseamna sa treaca talpa picioarelor lui Adonai peste mine si viata mea daca nu framintare , presare , batere ca sa iasa toata mindria , orgoliul , egoismul , subiectivismul , dragostea de sine , intelepciunea , opiniile , trufia pina cind imi este ranita viata launtrica si propria-mi vointa este zdrobita si supusa vointei Lui .
    Apoi ma ia in miini si ma "arunca" pe roata , ma aseaza in centrul rotii ; asta inseamna ca pentru El sint cel mai important din tot Universul, lasa pe altii ca sa ma modeleze pe mine cu miinule Lui si sub privirea Lui .Daca vrem ca din groapa sa devenim direct sfinti reciclati ma tem ca nu putem ocoli acest proces al invirtitului pe roata , nu se poate sa nu trecem prin "teascul" lui Adonai .
    Cind mi se pare ca sint gata modelat urmeaza asezarea in cuptor . Treptat , cu mina pe termostat si ochii pe termometru , creste temperatura si daca ajungi pina la 600 grade Celsius inseamna ca are , intr-adevar , ceva cu totul special pentru tine , dar nu te teme , nu te va lasa sa te zrobesti iremediabil .

    ReplyDelete
  5. Apoi urmeaza smaltuirea , adica ungerea cu Ruach HaKodesh , care este pecetea , sigiliul Marelui Olar . Aceasta nu se poate face in cuptor , trebuie sa treci mai intii prin procesul de zdrobire , deoarece numai produsul finit se stampileaza . Toti sintem stampilati , unii cu pecetea Lui , altii cu pecetea lumii .
    Ai vrea ca Adonai sa-Si puna Numele Sfint pe tine pina n-ai trecut prin acest proces de zdrobire? Ei , afla ca nu se poate!
    Toti cei alesi de Adonai au trecut mai intii pe roata si s-au zdrobit . Moshe s-a zdrobit 40 de ani in tinutul Madian , lui Yaakov i-a zdrobit soldul incit s-a dus tiris toata viata inaintea Lui , Yosef s-a zdrobit 12 ani in temnitele din Mitzraym , Shaul din Tars s-a zdrobit 14 ani in pustiul Arabiei . Dar mai ales , acum 2000 de ani , Insusi Fiul Marelui Olar S-a coborit din cer in groapa si S-a facut lut pentru mine ca sa inteleaga procesul de zdobire , sa inteleaga ce inseamna sa stai in centrul rotii si sa fii framintat tare de miinile Tatalui , pina cind lutul din El a zis :"Tata , departeaza de la mine framintatura aceasta , dar nu voia mea , ci a Ta sa se faca" , pentru ca apoi din cer sa ceara clementa pentru mine .
    Adonai vrea sa fiu un vas de cinste despre care sa poate spune ;"Acesta este facut de Mine . Vreau sa ma bucur de el ". Dar nu se poate fara zdrobire mai intii si El da sens si valoare zdobirii mele . Zdrobirea este metoda lui Adonai de-a ma lucra pentru a-I aduce laude . Toti cei zdobiti se smeresc , se imblinzesc si-si vad neputinta , vad ca sint nimic fara zdrobirea Lui , capata in inima o teama de El .
    Doamne , acum sint ca un vas spart , dar Tu m-ai lipit cu Singele Tau si ceva "apa" tot mai tine-n mine macar de-o picatura pentru altii .Multumesc ca mi-ai purtat de grija , stii ca sint lut pe roata in centrul atentiei tale , Te-ai facut lut ca sa intelegi durerile mele , m-ai scaldat in lacrimile Tale si m-ai facut maleabila spre binele meu , m-ai framintat de spuma m-ai facut , dar mi-a ramas viata intreaga numai pentru Tine , Olarul Meu!

    Maria de Jesus .

    ReplyDelete