CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Monday, January 18, 2010

Femeia frumoasă şi fără minte

Femeia frumoasă şi fără minte este ca un inel de aur pus în râtul unui porc. – Proverbe 11:22

Probabil că dacă un bărbat ar scrie un articol care să înceapă cu aceste cuvinte ar fi acuzat de misoginism, aşa că mi se pare potrivit să scrie o femeie despre acest subiect.
Pe vremea când aveam răsăriri feministe aş fi strigat "de ce nu spune nimic despre bărbatul fără minte?", dar de atunci trag nădejde că m-am mai copt la minte şi cred că pricep cu un strop mai mult decât înainte.
Solomon a primit o înţelepciune mai mare decât a oricărui om şi toate lucrurile pe care el le scrie în cartea Mishlei/ Proverbe, sunt lucruri pe care el le-a observat în comportamentul uman. Ca şi o concluzie la aceste observaţii, în cazul versetului de mai sus, el înţelege că a fi fără minte este rău şi în cazul unui bărbat şi în cazul unei femei, să zicem, nu tocmai arătoasă, dar cel mai grav este a fi fără minte în cazul unei femei frumoase.
Adonai a ales ca în cazul anumitor femei să le înzestreze cu un exterior care să atragă atenţia dar din păcate doar cu atât atrag atenţia. Un observator al caracterului uman ca şi Solomon a concluzionat cu uşurinţă că astfel de femei sunt frumoase până când deschid gura.
Datorită frumuseţii exterioare ţi se impune oarecum să asculţi ceea ce are de spus femeia respectivă, dar de obicei ajungi să te cruceşti, vorba românului, de grămada de aberaţii care îi ies pe gură. În cazul femeilor din lume stigmatul "fără minte" se manifestă prin lipsa de cultură, dar şi mai grav de atât mi se pare în cazul femeilor credincioase, la care se manifestă printr-o încercare de a seculariza credinţa, prin bârfe, invidii, lipsa cunoaşterii Cuvântului (de care unele se mai şi mândresc, crezând că astfel dau dovadă de smerenie) şi de cele mai multe ori, din păcate, sunt cele care influenţează hotărârile spirituale luate de lideri.
Să nu înţeleagă nimeni că m-am trezit pornită pe femeile frumoase şi acum încerc să duc un fel de luptă împotriva lor, nicidecum. M-am trezit însă cu o deplină încredinţare că Adonai este drept şi nu pot decât să zâmbesc la gândul acesta.
Ieri am fost la spitalul unde este internată mama mea şi în salonul respectiv erau aproximativ 10 femei şi se putea observa că au fost odată foarte frumoase. Toate erau trecute de 50 de ani, iar acum sunt bolnave de diabet. Pentru a le ajuta să treacă mai uşor peste problemele care vin odată cu această boală, s-a înfinţat un fel de terapie în grup, în cadrul spitalului, la care aceste femei (inclusiv mama mea) trebuie să participe şi să comunice felul în care simt sau văd lucrurile. Mama îmi spunea că la sesiunea de sâmbătă, coordonatorul grupului, le-a pus o întrebare relativ simplă, apoi le-a întrebat pe fiecare ce gândesc. A primit răspunsuri de genul "am gândit destul toată viaţa", "nu gândesc nimic", sau "nu înţeleg ce vreţi de la mine". La început am râs, dar apoi m-am uitat bine la aceste femei ,care cum am spus cu siguranţă au fost foarte frumoase. M-am gândit dacă au gânduri dincolo de ce să gătească când ajung acasă sau câţi bani să dea la medic. S-ar putea înţelege prin asta că dezvolt un sentiment de superioritate, dar adevărul este că pentru prima dată am înţeles de ce spune Solomon că femeia frumoasă şi fără minte este ca un inel de aur în râtul unui porc. Nu cred că în această categorie intră femeile simple care pur şi simplu nu au avut nici o posibilitate, dar după o conversaţie scurtă, poţi să vezi că le merge mintea. Bunica mea era şi este o femeie foarte frumoasă dar simplă. Dar cu toate că are doar 4 clase, conoaşte Scripturile la fel ca şi un teolog (nu exagerez), îşi citeşte Scriptura în fiecare zi şi poţi să vorbeşti cu ea despre orice subiect şi ea are o părere, chiar dacă nu una elevată.
Cred că ce vreau să spun de fapt este, că frumuseţea exterioară este de admirat într-adevăr, dar dacă nu ţi-ai dezvoltat mintea, frumuseţea ta va trece cu anii şi tot ce va rămâne în amintirea altora despre tine, va fi că odată ai fost o femeie frumoasă.
Una din femeile mele preferate care a trăit vreodată este Golda Meir, fost prim ministru Israelian. Ea spunea "Faptul că nu am fost o femeie frumoasă a fost cea mai mare binecuvântare pentru mine. Faptul că nu eram frumoasă m-a forţat să-mi dezvolt toate resursele mele interioare. O femeie frumoasă are un handicap de depăşit." Cu alte cuvinte dacă exteriorul tău atrage atenţia, pe nimeni n-o să intereseze ce gândeşti, deci va trebui să munceşti dublu.
Pentru o femeie este de dorit să fie frumoasă, dar cred că mai mult decât orice ar trebui să îşi dorească să fie o femeie plăcută înaintea lui Adonai şi ceea ce se descrie în Mishlei/ Proverbe 31:10-31. Solomon a fost probabil bărbatul cu cele mai multe femei din istorie şi ştia ce înseamnă frumuseţea şi ce contează până la urmă şi a ajuns să spună " Dezmierdările sunt înşelătoare, şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată."

Bat Melech בת מלך
Cristina

1 comment:

  1. Foarte mult mi-a placut articolul tau. Si merci ca deschizi si subiecte de genul. Consider ca ni s-a impus atat de mult o imagine despre cum trebuie sa fim, incat mi-a luat 29 de ani sa ajung sa-l intreb pe Adonai ce intelege El prin frumusete la mine. Asa ca merci mult ca ne atragi atentia la lucruri care au de fapt importanta.

    Be blessed.

    Emma

    ReplyDelete