CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Monday, August 30, 2010

Lapte și miere

”M-am pogorât ca să-l izbăvesc din mâna Egiptenilor, şi să-l scot din ţara aceasta şi să-l duc într-o ţară bună şi întinsă, într-o ţară unde curge lapte şi miere ...” -Shemot/ Exod 38

M-am tot gândit de ce a promis Adonai o țară unde curge lapte și miere? De ce nu a promis o țară cu mult petrol, sau cu multă pâine, sau cu mult aur, sau cu un pământ fertil? Laptele și mierea erau așa de indispensabile încât să fie absolut necesare unui popor? Despre ce lapte și ce miere vorbește Adonai când le promite Eretz HaKodesh (pământul Sfânt)?
Una din semnificațiile cuvintelor zavat halav u'dvash (unde curge lapte și miere - miere care provine din fructe nu mierea alibinelor) este abundența și belșugul țării, până acolo încât turmele să dea lapte și pomii să-și dea rodul într-un fel miraculos.
O altă semnificație întâlnită și în Talmud este cu referire la înmulțirea poporului cu așa repeziciune încât femeile din Israel să alăpteze mereu iar poporul să fie plin de cunoștiința D'var Adonai (Cuvântului lui Adonai), Cuvânt care în repetate rânduri în Scripturi, este asemănat cu mierea. Deci Israel avea să fie o țară în care poporul să poată să crească la număr și în cunoașterea lui Adonai.
Eu cred că Adonai a promis o țară unde să curgă lapte pentru cei care sunt hrăniți cu lapte, adică hrăniți cu învățături începătorare și unde să curgă mierea din rodul pe care îl aduc cei care dau cei care sunt înrădăcinați în Adonai. El a promis o țară în care să se poată relaționa la fiecare la nivelul la care era. Dacă prunc era, pentru respectivul să dea lapte din belșug și dacă era preocupat să aducă rod, atunci nu doar să dea rod, dar să dea un rod plin de miere, de cunoștiința lui Adonai.
Din oricare perspectivă te-ai uita și oricare ar fi semnificația ”zavat halav u'dvash” cert este că abundența asta depindea de Adonai nu de țara în sine. Lui Israel i s-a dat un pământ cu proprietăți miraculoase, un pământ legat de inima lui Adonai, un pământ al cărui rod depindea de Adonai.
În Tehillim/ Psalmi 65:9-11 scrie ”Tu cercetezi pământul şi-i dai belşug, îl umpli de bogăţii, şi de râuri dumnezeieşti, pline cu apa. Tu le dai grâu, pe care iată cum îl faci să rodească: îi uzi brazdele, îi sfărâmi bulgării, îl moi cu ploaia, şi-i binecuvântezi răsadul. Încununezi anul cu bunătăţile Tale, şi paşii Tăi varsă belşugul.” Adonai e Însăși Agricultorul lui Israel. El stă să îi ude brazdele, să îi sferme bulgării, să-l facă moale cu ploaia Lui și să-i binecuvinteze răsadul și ca și cum n-ar fi destul, veghează asupra lui...umblă palmă cu palmă tot Israelul care răspunde la pașii lui Adonai dând rod.
Fă-mi Adonai pământul ca Eretz HaKodesh! Eu vreau să-mi fie pământul umblat de Tine și pașii Tăi să reverse belșug în mine ... vreau să fiu un pământ binecuvântat care pentru că e Adonai în mine să dau lapte celor care doar lapte pot să înghită și miere celor care pot să înghită miere și să știe oricine că pământul meu dă rod pentru că Adonai îmi pășește pe pământul din care sunt făcută, binecuvântat să-I fie Numele în veci de veci!

Bat Melech בת מלך
Cristina כריסטינה

4 comments:

  1. Cristina,
    nu pot decat sa spune AMIN.

    ReplyDelete
  2. Este clar , pentru cine vrea sa inteleaga , ca Am Segulah si Eretz HaKodesh este mostenirea lui Adonai pe acest pamint . Pe acest popor El l-a format dintr-un singur om , l-a inmultit precum nisipul marii si stelele cerului , l-a pazit ca lumina ochiului Sau , l-a povatuit si l-a hranit precum un parinte copilul .
    "Si l-a asezat pe inaltimile pamintului si l-a hranit cu roada tarinilor. I-a dat sa scoata miere din piatra si cu untdelemn din stinca virtoasa l-a hranit." (Devarim 32:13).
    Cind era mic , precum un copil , l-a hranit cu hrana pentru copii .Lui Avram i-a dat doar lapte ,spunindu-i :"...fa ce-i placut inaintea Mea si fii fara prihana"(Bereishit 17:1), nu i-a incredintat toata Torah , pentru ca urmasii lui trebuiau sa creasca in cunoasterea Celui care l-a chemat din pamint pagin si i-a dat fagaduintele pentru totdeauna pina cind vor fi in stare sa aiba o hrana diversificata .
    Cind poporul a crescut si a ajuns in Tara Fagaduintei i-a dat si bogatii materiale , inclusiv laptele turmelor si mierea albinelor care curgea din belsug in poienile padurilor . Asa ca Ionatan , purtind razboi cu Filistenii , a avut in ce sa-si inmoaie virful toiagului si sa guste . Dar Adonai nu se referea la laptele si mierea care sa le hraneasca corpul . Cind zici lapte si miere iti vine in minte ceva hranitor ,sanatos , cu multe vitamine , care te face sa prinzi putere si sa cresti viguros , astfel incit toata lumea sa se mire cind te vede si sa te-ntrebe ce fel de cura tii de pleznesti de atita sanatate .

    ReplyDelete
  3. Asa este Cuvintul lui Adonai . Acesta este Laptele si Mierea cu care Si-a hranit copiii .Aceasta tara si acest popor au crescut cu dulceata Cuvintului Lui atunci cind veninul celor din jur le amarea existenta .
    Laptele si Mierea , Cuvintul Lui scris si Cuvintul lui Viu . Torah si Yeshua .
    Kefa le/ne spune :
    "Ca niste prunci de curind nascuti sa doriti laptele cel duhovnicesc si neprefacut , ca prin el sa cresteti spre mintuire . De vreme ce ati gustat si ati vazut ca bun este Domnul."(1Kefa 2:2).
    L-au gustat cind I-au vazut minunile si cind a fost cu ei in tot locul si in tot ceasul .
    Iar daca a venit o vreme in care trebuiau sa guste si ceva mai dulce , adica pe Yeshua , si n-au stiut cum , sa lasam acest lucru in seama lui Adonai ca stie El cind , cum si ce fel de lingurita trebuie sa le dea ca sa-L poata asimila . Si sa fim convinsi ca vor sti sa se hraneasca mai bine decit noi , crestinii , astfel incit nu vor pierde nici cea mai mica picatura .
    Cine este inca la-nceput si nu-ntelege aceste lucruri ,sa bea lapte , adica sa citesca inceputul Cuvintului si sa lase hrana mai consistenta pentru cei cu dentitie buna .
    "Iar hrana tare este pentru cei desavirsiti , care au prin obisnuinta simturile invatate sa deosebeasca binele si raul."(Evrei 5:14).
    Daca le-a promis Lapte si Miere , apoi atunci Lapte si Miere le va da , caci :
    "Este tara de care poarta de grija Domnul Dumnezeul Tau , . Ochii Domnului Dumnezeului Tau sint necontenit asupre ei , de la inceputul anului pina la sfirsitul lui".(Devarim 11:12).
    Iar mie , fa-mi , Doamne , pamintul asemenea celui pe care l-ai ales pentru ai Tai , hranest-mi-l cu dulceata Cuvintului Tau , indulceste-mi praful searbad , fara gust , sa dau rod potrivit , astfel incit sa nu-Ti fie rusine ca m-ai facut mladita in maslinul Tau!

    ReplyDelete