CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Thursday, August 12, 2010

Distorsionat

Ascultam povestea unui evreu litvak (litvak - yiddish pentru Lituanian. Evreii litvak sau mitnagged sunt evrei care susțin studiul intelectual al Talmudului și au o perspectivă științifică în interpretarea Scripturilor, perspectiva lor fiind direct opusă mișcării Chassidut.) care a suferit foarte mult dar s-a ținut de HaShem cu toată inima, doar că suferința l-a făcut să-L vadă pe Adonai cam distorsionat. Tot am tăcut ca să nu mă trezesc că vorbesc la fel ca prietenii lui Yov, dar am început să mă gândesc la măreția lui Adonai.
Până acum am crezut că suferința este dată ca să încerce omul, dar am început să cred că de fapt cel care e pus la zid e HaShem.
Când omului îi merge bine poate să se relaționeze la Adonai fără nici o problemă, dar când vine suferința peste el începe să-L vadă pe Adonai prin prisma suferinței și efectul este același ca în cazul unei persoane care nu poartă ochelari și dintr-o dată i se dă o pereche de ochelari cu dioptrii foarte mari apoi este forțat să privească o imagine bine cunoscută. Omul știe în mintea lui cum arată imaginea, însă acum este un conflict între ceea ce știe și ceea ce vede distorsionat de dioptriile prea mari.
Suferința distorsionează felul în care Îl vedem pe Adonai și Lui nu-i este teamă să-L vedem noi altfel decât este. Lui nu-i este teamă de ceea ce pare în ochii noștri pentru că El știe ce Este. El este ceea ce este și nu încearcă să pară niciodată altceva, doar că suferința ne minte ochii uneori.
Mă gândeam la Yov. Acesta știa că Adonai Este ceea ce Este, că El nu exagerează, că ar fi mai mult și nici nu are o imagine de Sine deficitară ca să se subestimeze. Știa că ceea ce spune Adonai acela este doar Adevărul. Cu toate astea când a venit suferința peste el, Yov a început să-L vadă pe Adonai cu dioptrii prea mari.
Acolo unde Adevărul spune că ”El este un scut pentru cei ce se încred în El.” (Mishlei/Proverbe 30:5) - Yov a început să vadă că săgețile Celui Atotputernic l-au străpuns (Yov 6:4). Acolo unde Adevărul spune că ”Îngerul Domnului tăbărăşte în jurul celor ce se tem de El, şi-i scapă din primejdie.” (Tehilim/ Psalmi 34:7), Yov a început să vadă că ”Oştile Lui au pornit deodată înainte, şi-au croit drum până la mine, şi au tăbărât în jurul cortului meu. A depărtat pe fraţii mei de la mine, şi prietenii mei s-au înstrăinat de mine. (Yov 19:12). Acolo unde Adevărul spune că ”potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte, şi caută pe cine să înghită.” (1 Petru 5:8), Yov a început să vadă ”Dacă sunt nevinovat, nu îndrăznesc să-mi ridic capul, sătul de ruşine şi cufundat în ticăloşia mea. Şi dacă îndrăznesc să-l ridic, mă urmăreşti ca un leu, mă loveşti cu lucruri de mirat” (Yov 10:15-16). Acolo unde Adevărul susține că Adonai este Omniprezent (Tehillim 139), Yov a început să vadă că Adonai nu poate fi găsit nicăieri (Yov 23:8-9).
Suferința mă face să mă îndoiesc de tot ceea ce știu, însă la fel cum ochelarii cu dioptriile prea mari nu schimbă cu nimic imagine din realitate, ci doar felul cum eu o percep, la fel trebuie să știu și că Adonai nu s-a schimbat cu nimic, ci doar felul în care eu Îl percep. Adonai nu tremură că eu aș începe să-L văd altfel și nici nu-Și vede amenințată imaginea. E ok să te îndoiești pentru că vezi prin durere și vezi prin respingere și vezi prin eșecuri și vezi prin zdrobire, dar nu trebuie să uiți că nu e doar ceea ce pare. Știu că HaShem este destul de bun încât să ne îngăduie un timp în care să suferim și eu cred că în acel timp nu ai nevoie nici de mângâiere nici de sfaturi și nici de încurajări ci doar de timpul care ți-a fost dat să plângi. Nu scriu postarea asta ca să dau sfaturi cuiva ca și cum aș cunoaște tainele tuturor lucrurilor, dar pot să spun ce mă ajută pe mine personal când mi se dau ochelari cu dioptrii prea mari și văd că imaginea pe care o cunosc prinde o formă străină: închid ochii. Asta nu face să îmi dispară ochelarii, dar prefer să nu mai văd deloc decât să-L văd distorsionat. Nu cred că sunt rețete care să ți le dea cineva în legătură cu felul în care ar trebui să-ți înduri suferința și nici nu cred în a căuta motivul pentru care a venit o anume suferință peste cineva, ce știu însă este că dacă tu stai acolo în durere și te chinui cu tot ce e în tine să distingi măcar urme de umbre din ceea ce știi despre Adonai, El e acolo lângă tine cu brațele strânse în jurul tău și nu încetează să îți șoptească ”mai speră un pic... îți promit că Sunt mai mare decât mă vezi tu acum”.

Bat Melech בת מלך
Cristina

Pentru Mordechai: מרדכי, אדוני יכול לחזק אותך. חזקו יודע כי אני מתפללת בשבילך

3 comments:

  1. Am gasit zilele trecute unul din citatele mele preferate din "Screwtape Letters" de CS Lewis. Diavolul care vazus mai multe, ii zice nepotului: "Nu te lasa dus in eroare , Wormwood. Cauza noastra nu se afla niciodata intr-un pericol mai mare decat atunci cand o fiinta umana, care nu mi doreste sa faca voia Dusmanului nostru, dar inca are aceasta intentie, priveste in jur la universul din care orice urma a Lui pare sa fi disparut, intreaba de ce a fost parasit dar inca se supune."

    M-a intarit mult postarea ta. Imi voi aminti mereu de sfaturile tale cand dai de pustie: "Respira, Emma si inchide ochii. Daca tu inca mai respiri insamana ca El nu a plecat. Daca ochii nu te mai ajuta, macar nu-i lasa sa te minta."

    Te iubesc mult, tu fata scumpa. xxx

    ReplyDelete
  2. Ochiul este un complex organ de simt . Pe linga functia principala care este vazul , ochii exprima si trairile noastre interioare ; ochii zimbesc ,pling , iubesc , urasc . Pot fi afectati de diverse boli , cum ar fi de exemplu tulburarea de refractie a luminii , situatie in care imaginea receptionata de retina nu se suprapune exact cu cea reala , este mai flu , lipsita de contur , iar a distinge detaliile , in acest caz , devine o problema .
    Dar acestia sint ochii trupului , ori noi mai avem si alti ochi : "ochiul" inimii - adica placerea - si "ochii" spirituali , cu care Il percepem pe Adonai prin Cuvintul Sau si luam decizii morale in concordanta cu principiile Legii Lui .
    Daca ochii fizici se imbolnavesc si pentru aceasta situatie apelam la medic , atunci cind "ochii" spirituali sufera de orbire spirituala singurul care poate remedia problema este Adonai .
    Yeshua a redat nu numai vederea fizica , dar a vindecat si "ochii" spirituali de boala pacatului care produce probleme grave in perceperea lui Adonai , dar si a lui Yeshua ca Mashiah .
    "Si daca ochiul tau te sminteste , scoate-l si arunca-l de la tine , ca mai bine este pentru tine sa intri in viata cu un singur ochi decit , avind amindoi ochii , sa fii aruncat in gheena focului."(Matei 18:9).
    Categoric nu cred ca in acest pasuk Yeshua ne-a dat indicatii despre cum sa ne automutilam fizic pentru a intra in Malchut HaElohim! Dar cel care a experimentat cel mai bine pe propria-i piele ce inseamna aceasta , aratindu-ne totodata ca numai suferinta ne face sa-L vedem pe Adonai in mod distorsionat , este Shaul din Tars. Spunea despre el insusi :
    "Desi eu as putea sa ma bizui si pe trup . Daca vreun altul socoteste ca se poate bizui pe trup , eu cu atit mai mult! La opt zile am fost taiat imprejur ; sint din neamul lui Israel , din semintia lui Veniamin , evreu din evreu , dupa Lege , fariseu . In ce priveste rivna , prigonitor al Bisericii ; in ce priveste dreptatea cea din Lege , fara de prihana ".(Filipeni 3:4-6).
    Shaul din Tars era un fel de Hitler al zilelor sale . Era atit de hotarit sa-si conserve natia , religia si traditia , incit minat fiind de zel si rivna , persecuta pe toti adeptii lui Yeshua .

    ReplyDelete
  3. Conservator din fire cu el insusi si cu traditiile evreesti , cu rivna mare pentru Adonai , credea ca este bratul dreptatii Lui intins pentru a distruge pe credinciosii in Yeshua , credea ca este imputernicit sa curete natiunea iudaica de dizidenti . Era religios , zelos , consacrat misiunii sale , credea in ceea ce facea , dar era orb spiritual . Ce simt "dezvoltat" al vazului spiritual avea cind privea la el insusi inainte de intilnirea personala cu Yeshua!
    Pe drumul Damascului Adonai ii ia acestuia vederea fizica , lasindu-l cu un handicap :orbirea . Dar in schimb ii vindeca "ochii" spirituali pentru a se putea vedea pe sine , pe semenii sai si pe Adonai in mod corect . Shaul L-a perceput atunci atit fizic cit si spiritual , si tocmai lipsa vederii fizice i-a deschis acestuia "ochii" spirituali spre Acela care se identifica cu toti aceia pe care dorea sa-i extermine si sa-si autoevalueze directia de mers . A ramas toata viata cu o vedere fizica slaba , dar cu una spirituala sanatoasa , care-l va ajuta sa intre in viata vesnica .
    Degeaba vedem cu ochii fizici . Daca "ochii" spiriuali sint bolnavi incepem sa percepem distorsionat lucrurile , faptele , pe noi insine , pe semenii nostri si , inainte de toate , pe Adonai ; nu-L vedem linga noi , in viata noastra , in dificultatile prin care trecem . Orbirea spirituala deformeaza realitatea si imaginea adevarata si corecta a lui Adonai si a planului Sau cu noi . Sintem orbi spiritual atunci cind cei de linga noi au nevoie de ajutorul nostru iar noi vedem in ei doar niste oameni care nu stiu sa-si administreze viata . Sintem orbi spiritual daca nu intelegem corect mesajul lui Adonai din Cuvintul Sau , distorsionind intelesul cuvintelor Sale .
    Asa ca acum este vremea sa ma intreb:
    Cum stau cu vederea? "Ochii" mei spirituali sint sanatosi? Daca vad lucrurile fizice , le vad si pe cele spirituale? Cine este Lumina Adevarata a ochilor mei?
    "Domnul este Lumina si mintuirea mea ..."(Tehillin 27:1).

    Maria de Jesus .

    ReplyDelete