CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Sunday, March 28, 2010

Intrarea Lui Yeshua în Yerushalayim

De trei ori pe an, toţi bărbaţii să se înfăţişeze înaintea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege El: la sărbătoarea azimelor, la sărbătoarea săptămânilor, şi la sărbătoarea corturilor. Să nu se înfăţişeze cu mâinile goale înaintea Domnului. - Devarim/ Deuteronom 16:16

Yerushalayim este locul pe care Adonai l-a ales să fie al Lui, după cum scrie în Zechariahu / Zaharia 3:4 "Domnul a zis satanei: „Domnul să te mustre, Satano! Domnul să te mustre, El care a ales Ierusalimul!"
Orice evreu, deci şi Yeshua, trebuia să se urce la Yerushalayim de Chag HaMatzot (Sărbătoarea azimilor), de Shavuot (shavuah = săptămână, shavuot = săptămâni) şi de Chag Sukot (sărbătoarea corturilor, mai precis colibelor).
În Evanghelii sunt descrise doar 2 din aceste alyot (sing. alyah - lit. înălţare). Prima alyah a fost de Chag Sukot, după cum scrie în Evanghelia lui Yohanan (Ioan) 7:1-10. Această intrare în Yerushalaim nu a fost cu mare fast ci după cum spune Yohanan, a fost 'cam pe ascuns'. A rămas în Yerushalayim până de Chanukah (Sărbătoarea înnoirii sau sfinţirii Templului)- Yohanan 10:22, iar apoi a plecat în Perea unde a rămas până cu 6 zile înainte de Pesach (Paştele evreiesc) când l-a înviat pe Lazăr. Este scris în Yohanan 12:12-13 că "A doua zi, o gloată mare, care venise la praznic, cum a auzit că vine Isus în Ierusalim, a luat ramuri de finic, şi I-a ieşit în întâmpinare, strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului, Împăratul lui Israel!”
De ce a intrat în Yerushalayim cu 5 zile înainte de Pesach?

În timpul celor şapte zile, să mâncaţi azime; să nu se vadă la tine nimic dospit, nici aluat, pe toată întinderea ţării tale.Shemot/Exodul 13:7

Acestă mitzvah (poruncă) este împlinită cu foarte mare stricteţe de orice familie de evrei. Începând cu 1 Nissan şi până pe data de 9 Nissan, se face o curăţenie generală, timp în care se curăţeşte toată suprafaţa casei de firimituri sau orice ar putea însemna aluat dospit. Ca să împiedice Chametz (orice e dospit) să mai intre în casă, începând cu 9 Nissan şi până pe data de 14, aşa arată o casă evreiască>>>
Pe data de 9 Nissan, capul casei trebuie să verifice casa de orice aluat dospit şi să se asigure că sub nici o formă nu a mai rămas nimic dospit în casă.
Motivul pentru care Yeshua a intrat cu 5 zile înainte de Pesach în Yerushalayim, a fost că trebuia să-Şi curăţească Templul de Chametz. Tocmai de aceea intră în Beit HaMikdash (Templu) şi scoate afară pe toţi vânzătorii. El nu avea o casă a Lui. Templul era casa Lui, de aceea a fost nevoie ca şi Capul Casei, să meargă să verifice pe 9 Nissan, că sigur nu este nimic necurat în Casă.

„Luna aceasta va fi pentru voi cea dintâi lună; ea va fi pentru voi cea dintâi lună a anului. Vorbiţi întregii adunări a lui Israel, şi spuneţi-i: „În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casă. Dacă sunt prea puţini în casă pentru un miel, să-l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, după numărul sufletelor; să faceţi socoteala cât poate mânca fiecare din mielul acesta. Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an; veţi putea să luaţi un miel sau un ied. Să-l păstraţi până în ziua a patrusprezecea a lunii acesteia; şi toată adunarea lui Israel să-l junghie seara. Shemot/Exod 12:2-6

Pe data de 10 Nissan, orice familie de evrei trebuia să îşi aleagă un miel fără cusur, adică fără nici un defect, pe care să-L ţină în casă până pe data de 14 Nissan, când mielul trebuia înjunghiat. Tatăl trebuia să aleagă mielul şi să îl ducă în casă, în mijlocul copiiilor lui. Trebuia să îi lase să se joace cu el, să se ataşeze de el, dar în tot acest timp să fie conştienţi că mielul este în casă ca să moară pentru ei.
Avinu Shebashamayim (Tatăl nostru din ceruri) a ales Mielul pentru evrei şi pentru întreaga omenire şi l-a pus în mijlocul casei lui Israel pe data de 10 Nissan. Oamenii s-au bucurat când a venit şi L-au slăvit ca şi pe Împăratul lor, dar El ştia de ce a venit. El a fost Mielul lui Elohim care ridică păcatele lumii. El a fost Korban Pesach (Sacrificiul de Paşte) care ne-a dat eliberarea din casa robiei păcatului.
A intrat în Yerushalayim nu ca şi Împărat ci ca şi Miel. Era nevoie de un Miel desăvârşit ca să aducă o mântuire desăvârşită. Şi aşa este mântuirea care vine de la Adonai: DESĂVÂRŞITĂ.

Bat Melech בת מלך
Cristina

3 comments:

  1. Multumesc de postare. Altfel pricepi insemnatatea la multe lucruri pe care le-a facut Yeshua, cand intelegi de ce fac evreii anumite lucruri. Desi din ignoranta multi le zic "traditii de datina omeneasca" de fapt ele nu sunt altceva decat ascultare de ceva ce a poruncit Adonai. O sa privesc izgonirea din Templu cu alti ochi, nu-i de mirare ca era suparat Domnul, asa m-as simti si eu daca ar veni cineva si ar face dezastru in casa mea, dupa ce eu am facut curatenie.

    Emma

    ReplyDelete
  2. De un miel firesc adus in casa pentru Paste se atasau cei din casa, si cu cit se atasau mai tare realizau atunci cind trebuia jertfit probabil valoarea jertfei pentru pacatele lor.Dar noi n-am inteles pretul MIELULUI FARA CUSUR SI FARA PRIHANA, venit in lumea noastra sa moara ,purtind nimicnicia noastra si mizeria existentei umane in trupul Sau pe cruce.As vrea sa-I pot asterne in cale ramurile rupte din finicul sufletului meu si sa-mi astern ce am mai de pret , ca sa poata trece peste ele REGELE si IMPARATUL meu, plin de glorie.Multumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce invat din intelepciunea ta.Fii binecuvintata!!!

    ReplyDelete
  3. Mulşumesc de comentariu! Fii binecuvântat(ă)!

    ReplyDelete