CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Wednesday, September 29, 2010

Dublă personalitate

Asistam la o scenă, în care o persoană pe care o admir mult, reacționase într-un fel mai lumesc și pe urmă a venit și mi-a zis ”îmi pare așa de rău că a trebuit să mă vezi în halul ăsta; nici nu știu cum am putut să reacționez așa”. Omul în cauză are un caracter destul de calculat, atât pe plan spiritual cât și natural, iar reacțiile de genul nu-l definesc deloc. Chiar dacă nu a continuat să vorbească, am înțeles că se temea ca nu cumva să cred că așa este de obicei și că în rest se preface.
Cum aș putea vreodată să cred așa ceva, când știu prea bine că în mine sunt două persoane total diferite, care se luptă mereu și când ajunge să câștige firea mea, reacționez ca una care nu Îl are ca Împărat pe Adonai. E ca și cum aș avea o dublă personalitate - o parte din mine e Cristina și o parte din mine e Bat Melech.
Cristina e ciudată chiar dacă râde mereu. Se teme de întuneric, se teme de înălțime și de șerpi. Se ceartă când ți-e lumea mai dragă și mereu vrea să aibă dreptate. Vrea să facă doar ce-i place și de cele mai multe ori ceea ce-i place nu are nici o legătură cu Adonai. Își astupă urechile când aude ceva ce nu-i place și detestă învățătura. Vorbește când ar trebui să tacă și fuge când ar trebui să stea pe loc și să confrunte lucrurile. Versiunea ei de bine e un rău mai puțin negativ și nu vede Calea nici cu ochii deschiși. Visează doar la o dragoste firească și e mereu nemulțumită. E în stare să vadă doar paiul din ochiul celuilalt și se bazează doar pe emoții când își face alegerile, dar e mereu dezamăgită când vede că emoțiile ei sunt la fel de nestatornice ca ea.
Bat Melech e opusul. Ea e fiica Împăratului și înțelege că are sânge nobil, de aceea nu se poartă ca restul lumii. Ea nu se teme de întuneric pentru că Adonai îi e Lumina; nu se teme de înălțimi pentru că e fiica Celui Prea Înalt și pășește peste șerpi cu încredere fără să o intereseze că lui Cristina îi e frică. Ea tace chiar și când știe răspunsul pentru că înțelege că nu participă la ”știi și câștigi”. Caută voia lui Adonai chiar dacă o doare pe Cristina. Nu-și astupă urechea când o strigă Adonai și nu-și întoarce inima de la învățătură. Niciodată nu fuge de luptă și confruntă lucrurile oricât de umilitor ar fi pentru Cristina. Are ca unitate de măsură doar binele stabilit de Adonai și nici un rău mai puțin negativ nu o interesează. Când visează vede doar penele care o acoperă și aripile Celui Sfânt care o ascund în timp ce privește spre Yerushalayim. Îi închide ochii lui Cristina, ca să vadă clar Calea. Îl vede pe Adonai ascuns în toți care sunt ai Lui și tot ce vrea și tot ce este are legătură doar cu El.

Amândouă, atât Cristina, cât și Bat Melech, sunt parte din mine și nu aș vrea niciodată ca cineva să se uite la Cristina și să uite că există și Bat Melech, nici să se uite la Bat Melech și să uite că există și Cristina. Dacă sunt spirituală, sunt și firească. În mine e mereu o luptă și dacă se vede mai mult partea mea firească, nu înseamnă că mă prefac că sunt Bat Melech, înseamnă doar că firea mea a câștigat o bătălie.
Dacă ne uităm la oameni prin prisma unei singure bătălii și nu avem în vedere tot războiul lor, atunci e doar o părere incorectă și incompletă, a unuia care din fire judecă incorect. De aceea e bine să nu lași o situație să descalifice un om în ochii tăi, dacă nu știi sigur că reacția lui e un stil de viață sau doar o luptă pierdută în fața firii. E bine să nu rămâi șocat, cu vorbe de genul ”de la el nu m-am așteptat” , când vezi vre-un ”Pavel” că strigă la femeia de la magazin că nu i-a dat restul bine. Înțelege că omul rămâne tot ”Pavel”, chiar dacă l-a biruit firea pe moment.
Dacă vrem să primim har când avem reacții ce nu ne definesc, atunci e bine să dăm har și la alții și să înțelegem că nici pe ei nu îi definește o situație care o pierd de sub control.

Bat Melech בת מלך
Cristina כריסטינה

3 comments:

  1. Eu le iubesc pe amandoua. Bat Melech e invatatorul meu, un exemplu pentru mine de tarie si determinare, si a stat langa mine cand nici un alt om n-a mai vrut sa stea. Bat Melech mi-a ridicat capul si cateodata mi-a ars una dupa cap ca sa ma faca sa-L vad pe Adonai.
    Cristina...de unde sa incep. Nu cunosc pe nimeni mai "ciudat" ca tine, dar iubesc fiecare ciudatenie din tine. Nimeni nu ma poate face sa rad sau sa plang ca si tine. Fata draga, cu tine viata e orice numai plictisitoare nu. Cei ce nu o inteleg pe Cristina si o judeca n-o vor intelege niciodata. Cei ce-o iubesc pe Cristina, o iubesc cu tot sufletul dupa ce i-au vazut "momentele". Cristina m-a invatat ca e ok sa fi om, Bat Melech m-a invatat ca Dumnezeu poate practic sa traiasca intr-un om si printr-un om, m-a invatat ca daca sunt fiica ar trebui sa tintesc sa nu mai traiesc ca si cum as fi roaba. Bat Melech m-a invatat ca daca imi plec prea mult capul facand compromisuri s-ar putea sa-mi cada coroana. Stiu ca nu-ti place Cristina, dar ai fi incompleta fara ea, si sincer nu stiu care mi-e mai draga sau daca pot sa aleg.
    Etty Hillesum zicea "Cand sunt bine nu am nimic in comun cu persoana care devin cand nu sunt bine." Cred ca ai dreptate, cel mai simplist si intr-un fel trist fel de a analiza un om e prin prisma unei singure secvente extreme din viata lui, pentru ca nu vei stii niciodata daca secventa aceea nu a fost cea mai grea zi din viata acelui om, si nu se stie niciodata cand iti vine si tie randul.
    Multumesc tare mult de articol, la cat mi-e de dor de tine, m-a ajutat sa te simt mai aproape.
    Abia astept sa vii odata.

    Emma (a.k. Bat Tzion)

    ReplyDelete
  2. Foarte frumos ai abordat tema asta,ai un fel de a scrie care pe mine nu numai ca mă încântă, dar ma si lumineaza in multe privinte. Sunt convinsa ca si Cristina si BatMelech sunt adorabile, cu un suflet de aur.

    ReplyDelete
  3. Draga mea ,de mult nu ti-am mai scris,dar te citesc mai mereu.Cred ca bine stii ca dupa Kaballa fiecare avem in noi doua suflete(shtei neshamot).un suflet animalic care contine exact cum spuneai tu ,frica ta,vesia ta ,orgoliul si egoul tau si al doilea suflet dumnezeiesc care este foarte apropiat de Adonai si ne ajuta sa ne apropiem cat mai mult de Hashem.Deci noi suntem pe aceasta lume ca sa invingem deobicei sufletul animalic si sa-l umplem si pe el de tot ceea ce este sfant dumnezeiesc.De aici porneste si tot razboiul nostru cu noi ,Sper sa ai puterea sa-ti imbogatesti cat mai mult sufletul dumnezeiesc pe care il ai si care te va duce in lumina cea vesnica spre Adonai.Shirel

    ReplyDelete