CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Friday, March 27, 2009

Un cântec pe care îl ascult în ultima vreme...

Cântecul ”I will lift my eyes” (Îmi voi ridica ochii) aparține artistului creștin Bebo Norman și am ales să îl postez pentru că exprimă trăirea mea din ultimele luni.

Am să postez o traducere a versurilor cât și cântecul cu versurile în engleză.

Doamne, Dumnezeul meu, eu te strig
Preaiubitul Tău are nevoie de Tine acum
Doamne, fi-mi aproape, liniștește-mi teama și ia-mi îndoiala
Bunătatea Ta mă ridică
Dragostea Ta mă atrage

Îmi voi ridica ochii înspre Creatorul
munților pe care nu-i pot urca
Îmi voi ridica ochii înspre Cel care liniștește
oceanele înfuriate
Îmi voi ridica ochii înspre Vindecătorul
durerii pe care o țin în mine
Îmi voi ridica ochii, Îmi voi ridica ochii înspre Tine


Doamne, Dumnezeul meu, lasă mila să cânte
cântecul ei peste mine
Și Damne, chiar aici tot ce-Ți aduc
e tot din mine
Bunătatea Ta mă ridică
Dragostea Ta mă atrage


Îmi voi ridica ochii înspre Creatorul
munților pe care nu-i pot urca
Îmi voi ridica ochii înspre Cel care liniștește
oceanele înfuriate
Îmi voi ridica ochii înspre Vindecătorul
durerii pe care o țin în mine
Îmi voi ridica ochii, Îmi voi ridica ochii înspre Tine

Căci Tu ești și ai fost și vei fii în veci
”Iubitul” care aștept să mă salveze
Pentru că Tu ai făcut pământul și-l ții în mână,
Doamne ține-mă acum

Îmi voi ridica ochii înspre Creatorul
munților pe care nu-i pot urca
Îmi voi ridica ochii înspre Cel care liniștește
oceanele înfuriate
Îmi voi ridica ochii înspre Vindecătorul
durerii pe care o țin în mine
Îmi voi ridica ochii, Îmi voi ridica ochii înspre Tine


Doamne, Dumnezeul meu, eu te strig
Preaiubitul Tău are nevoie de Tine acum




Bat Melech
Cristina

Tuesday, March 24, 2009

Închină-te doar Domnului...



Bunica mea a stat la mine peste iarnă și pentru că nu aude foarte bine, întotdeauna ascultă Vocea Evangheliei la maximum. Ieri asculta ca de obicei și fie că vreau, fie că nu, aud ce se vorbește. Din greșală am auzit citindu-se din 2 Împărați, capitolul 18. Pentru că nu prea ascult Vocea Evangheliei, nu știu, dar presupun că se citește Biblia în fiecare zi, iar ieri s-a citit din pasajul mai sus menționat.

Mi-a rămas în minte versetul 4 din tot capitolul, iar acolo scrie despre Împăratul Ezechia că ”A îndepărtat înălţimile, a sfărâmat stâlpii idoleşti, a tăiat Astarteile şi a sfărâmat în bucăţi şarpele de aramă pe care-l făcuse Moise, căci copiii lui Israel arseseră până atunci tămâie înaintea lui: îl numeau Nehuştan.”

Am înțeles dintr-o dată, nu ca și cum nu aș fi știut, că Adonai are un timp pentru orice. El a avut un timp în care a folosit șarpele de aramă ca să aducă vindecare copiiilor lui Israel, dar acel timp trecuse și oamenii au ajuns să ia ceva de care Adonai s-a folosit la un moment dat și să se închine acelui lucru, de parcă lucrul în sine le-ar fi adus vindecarea.

Poate că și eu am luat lucruri pe care Adonai a ales să le ia o dată și să le folosească în viața mea, iar eu am ajuns să cred că acela este lucrul care aduce prezența lui Adonai în viața mea.

Îmi vine în minte pasajul cu Hofni și Fineas, (1 Samuel 4) care vedeau că pierdeau lupta cu filistenii și că Adonai nu mai era cu ei, dar ei tot au adus Chivotul lui Adonai în mijlocul taberei. Chivotul reprezenta prezența lui Adonai, dar oamenii au început să se poarte de parcă ar fi fost lesa cu care îl duceau pe Adonai cu forța acolo unde voiau ei. Ei gândeau că nu contează că Adonai nu vrea să meargă cu ei la luptă, pentru că Îl vor duce cu forța dacă este cazul. Ei credeau că Adonai este acolo unde se află și chivotul așa că au dus Chivotul acolo unde și-ar fi dorit ei să fie Adonai. S-au înșelat. Adonai a folosit Chivotul de multe ori, dar acum nu era cazul. La fel, Adonai a folosit șarpele de aramă, dar acum nu mai era cazul.

Adonai este destul de mare încât să facă toate lucrurile noi (Apocalipsa 21:5) și atunci de ce n-ar fi destul de mare încât de fiecare dată să lucreze într-un mod nou, sau în același fel dar pentru cât timp dorește? Ce contează este să înțeleg timpul lui Adonai.

Am văzut de multe ori, în anumite practici bisericești, că slava lui Adonai nu mai este în acele lucruri de multă vreme, dar oamenii se poartă ca și cum ar fi.

Pe vremea lui Ezechiel, slava lui Adonai se ridica de pe Chivot și oamenii continuau să se poarte ca și cum nu era adevărat. Apoi slava lui Adonai ieșea din Templu, dar oamenii aduceau jertfe ca și când Adonai era tot acolo. Slava lui Adonai ieșea din Ierusalim și oamenii nici nu vedeau.

Slava lui Adonai pleacă dintr-un loc, atunci când dăm mai multă importanță pacticii în sine decât Celui care a inițiat practica. Dacă ritualurile mele ajung mai importante decât Adonai, El nu mai are loc. Dacă mă leg de experiențe personale din trecut și am impresia că doar așa se manifestă Adonai, mă înșel amarnic. Atunci risc să aduc jertfe unui șarpe de aramă. Ceva spiritual poate să ajungă demonic, iar diferența o face doar timpul lui Adonai.

Dacă Adonai a folosit odată în viața mea un cântec, este absolut esențial să nu am impesia că fără cântec Adonai nu poate să fie prezent. Dacă ajung să cred că un cântec este ceea ce Îl aduce pe Adonai, în scurt timp ajung să dau un nume spiritual de ”laudă și închinare” cântecului și-l transform în ritual și fără să îmi dau seama, nu se mai poate Biserică fără muzică. (A se îțelege prin ceea ce spun, că muzica este doar un exemplu. Iubesc muzica și Adonai încă atinge inima mea prin muzică).

Cine știe câte lucruri de genul, ajung să le înalț mai pesus de Cel Preaînalt. Dacă nu îmi transform mintea, așa încât gândul lui Yeshua să fie în mine, atunci gândirea mea va fi una lumească, o gândire care mă face să cred că Adonai vrea ”jertfe” mai presus de inima mea. Creștinismul nu este o grămadă de practici religioase, ci o închinare în Duh și Adevăr. Dacă totul se rezumă la programe religioase și la lucruri fără care credem că nu se poate, atunci creștinismul este la fel ca oricare altă religie, nu mai este o relație cu un Dumnezeu viu.

Dacă eu slujesc unui Dumnezeu viu, atunci să nu Îl insult cu practici moarte, ci mai degrabă să caut lucrurile care învie Duhul și înnoiesc mintea.

Ajută-mă Adonai să nu mă închin la lucrarea mâinii Tale, ci doar Ție. Amin


Bat Melech

Cristina


Monday, March 23, 2009

Citate de C. S. Lewis

De ce să iubim, dacă pierderea ne provoacă suferinţă? Iubim, ca să ştim că nu suntem singuri.

Toţi capătă ceea ce caută până la urmă, dar nu le place întotdeuna.

Tot ceea ce nu este veşnic, este veşnic inutil.

Cred în Dumnezeu aşa cum cred în soare, nu pentru că îl pot vedea, ci pentru că, datorită lui, toate lucrurile se pot vedea.

Dacă vei citi istoria, vei vedea că creştinii care au făcut cel mai mult pentru lumea aceasta sunt cei care s-au gândit cel mai mult la lumea de dincolo.

Răutatea este doar bunătate stricată.

Nimeni nu mi-a spus vreodată că durerea seamănă atât de mult cu frica.

Niciun om nu ştie cât de rău este până ce nu a încercat din greu să fie bun.

Ne batem joc de onoare, dar suntem şocaţi atunci când descoperim trădători printre noi.

Curajul nu este, pur şi simplu, una din virtuţi, ci forma pe care o ia fiecare virtute când e pusă la încercare.

Ţinteşte spre ceruri, şi te vei pricopsi cu pământul. Ţinteşte spre pământ, şi nu te vei pricopsi cu niciuna din cele două.

Prosperitatea îl leagă pe om de lume. El crede că "îşi găseşte locul în ea", dar, în realitate, ea îşi găseşte locul în el.

Există două feluri de oameni: cei care îi spun lui Dumnezeu "Facă-se voia Ta" şi cei cărora Dumnezeu le spune "Bine, acţionează după cum crezi".

Prietenia nu este necesară, la fel ca filozofia, ca arta... nu are o valoare de supravieţuire; mai degrabă, este unul dintre acele lucruri care dă valoare supravieţuirii.

Dacă vei căuta adevărul, poate că vei găsi mângâiere în cele din urmă; dacă vei căuta mângâiere, nu vei găsi nici mângâiere şi nici adevăr - doar vorbe mieroase şi iluzii deşarte la început şi, în cele din urmă, disperare.

Bat Melech
Cristina

Saturday, March 21, 2009

Ce pot cumpăra banii?



Citeam de dimineaţă un pliant creştin pe care l-am găsit într-o Biblie mai veche şi mi s-a părut interesant.


Pliantul a fost conceput de Money-A-Tracts. Intl.





Banii pot să cumpere:


Un pat DAR NU somn.


Cărţi DAR NU Înţelepciune.


Mâncare DAR NU Poftă de mâncare.


Cosmetice DAR NU frumuseţe.


O casă DAR NU sentimentul de "acasă".


Medicamente DAR NU sănătate.


Obiecte de artă DAR NU cultură.


Amuzament DAR NU Fericire.


O cruce la gât DAR NU un Mântuitor.


O Biserică DAR NU Raiul.


Bat Melech
Cristina

Friday, March 20, 2009

Tehillim 143


Doamne, ascultă-mi rugăciunea, pleacă-Ţi urechea la cererile mele! Ascultă-mă în credincioşia şi dreptatea Ta!

Nu intra la judecată cu robul Tău! Căci nici un om viu nu este fără prihană înaintea Ta.

Vrăjmaşul îmi urmăreşte sufletul, îmi calcă viaţa în picioare la pământ: mă face să locuiesc în întuneric, ca cei ce au murit de multă vreme.

Îmi este mâhnit duhul în mine, îmi este tulburată inima înăuntrul meu. Mi-aduc aminte de zilele de odinioară, mă gândesc la toate lucrările Tale, cuget la lucrarea mâinilor Tale.

Îmi întind mâinile spre Tine; îmi suspină sufletul după Tine, ca un pământ uscat. –

Grăbeşte de m-ascultă, Doamne! Mi se topeşte duhul: nu-mi ascunde Faţa Ta! Căci aş ajunge atunci ca cei ce se pogoară în groapă!

Fă-mă să aud dis-de-dimineaţă bunătatea Ta, căci mă încred în Tine. Arată-mi calea pe care trebuie să umblu, căci la Tine îmi înalţ sufletul.

Scapă-mă de vrăjmaşii mei, Doamne, căci la Tine caut adăpost.

Învaţă-mă să fac voia Ta, căci Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă călăuzească pe calea cea dreaptă!

Pentru Numele Tău, Doamne, înviorează-mă; în dreptatea Ta, scoate-mi sufletul din necaz!

În bunătatea Ta, nimiceşte pe vrăjmaşii mei, şi pierde pe toţi potrivnicii sufletului meu, căci eu sunt roaba Ta.


Bat Melech
Cristina

Thursday, March 19, 2009

Iggeret Ramban - Scrisoarea lui Ramban



Ramban a fost unul dintre cei mai mari filozofi pe care i-a avut Iudaismul vreodată. El este cunoscut în mare pentru comentariile sale Biblice. Ramban este de fapt acronimul numelui şi titlului său evreiesc, Rabbi Moshe ben Nachman şi numele său Catalan, Bonastruc sa Porta.
Iggeret Ramban este o scrisoare a lui Ramban către fiul său Nachman, căruia i-a cerut să o citească săptămânal. Deoarece mie îmi place mult, m-am gândit să o şi postez, mai ales că eu cred că are relevanţă pentru mine azi, la fel cum a avut relevanţă atunci când a fost scrisă.

Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău, şi nu lepăda îndrumările mamei tale! (Mishlei 1:8). Fă-ţi un obicei din a vorbi întotdeauna calm cu oricine ai vorbi. Acest lucru te va feri de mânie, o trăsătură rea de caracter ce îi face pe oameni să păcătuiască. Aşa cum te învaţă rabinii noştri (Nedarim 22a): "Oricine se lasă pradă mâniei va cădea sub pedeapsa Gheenei". Odată ce te-ai îndepărtat de mânie, smerenia va intra în inima ta. Această calitate este cea mai bună şi demnă de dorit dintre toate celelalte calităţi. (Vezi Avodah Zarah (Închinarea la idoli) 20b) pentru că "Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăţia, slava şi viaţa." (Mishlei 22:4).

Prin smerenie vei ajunge să cunoşti teama de Domnul. Smerenia te va face să te gândeşti la (ceea ce scrie în Avot 3:1) "locul de unde vii şi locul înspre care te îndrepţi şi vei ştii că pe pământ eşti doar un vierme". Îţi vei aduce aminte astfel în faţa CUI vei sta la judecată, Împăratul Slavei, pentru că este scris (I Melachim 8:27- 1 Împăraţi), "Iată că cerurile şi cerurile cerurilor nu pot să Te cuprindă" -- De asemenea scrie (Yirmeyahu - Ieremia 23:24), "Nu umplu Eu cerurile şi pământul? zice Domnul."

Când vei cugeta la aceste lucruri, vei ajunge să te temi de Domnul care te-a creat, astfel păzindu-te de păcat şi vei fii fericit orice ţi s-ar întâmpla. De asemenea, atunci când rămâi smerit şi umbli în modestie înaintea oamenilor şi înaintea lui Dumnezeu, te vei teme de Domnul să mai păcătuieşti, iar astfel Hashem (Domnul) va face ca slava Lui să vină peste tine şi Duhul Shechinei Sale se va odihni peste tine şi te va duce până în Împărţia pe care o aşteptăm să vină.


Iar acum fiul meu, înţelege că oricine se simte mai presus decât alţii, în orice fel, se răzvrăteşte chiar împotriva regalităţii lui Hashem, pentru că omul mândru ajunge să se îmbrace cu hainele lui Hashem, după cum este scris (Tehillim - Psalmi 93:1), "Domnul împărăţeşte, îmbrăcat cu măreţie; Domnul este îmbrăcat şi încins cu putere (I Shmuel - 1 Samuel 2:7) "Domnul sărăceşte şi El îmbogăţeşte, El smereşte şi El înalţă" (I Divrei Hayamim - 1 Cronici 29:12), " De la Tine vine bogăţia şi slava, Tu stăpâneşti peste tot, în mâna Ta este tăria şi puterea, şi mâna Ta poate să mărească şi să întărească toate lucrurile." Deci cum ar putea cineva să se fălească cu slava lui Hashem? Iar unul care ajunge să se mândrească cu înţelepciunea lui, poate nu ştie că stă scris " El taie vorba celor meşteri la vorbă; El ia mintea celor bătrâni (înţelepţi)" (Iyov 12:20)!? Deci vedem că toţi sunt la fel înaintea lui Hashem, care în mânia Lui poate să smerească pe cei mândrii iar când doreşte ridică pe cei smeriţi. Deci smereşte-te şi Hashem te va înălţa!


Am să îţi spun acum, ce trebuie să faci ca să te porţi întotdeauna smerit. Vorbeşte liniştit întotdeauna, având capul plecat cu ochii în pământ şi inima îndreptată spre Hashem în fiecare clipă. Vezi pe oricine mai presus de tine însuţi. Fie că este înţelept sau bogat, tu arată-i respect. Dacă el este sărac, iar tu mai bogat, sau mai înţelept, consideră-te mai vinovat decât el, gândeşte-te că el este mai vrednic decât tine, fiindcă dacă el greşeşte o face din neştiinţă, dar tu care eşti mai înţelept şi ştii să faci bine, când greşeşti o faci cu bună ştiinţă.


În tot ce faci, tot ce gândeşti şi în tot ce spui, aminteşte-ţi că stai înaintea Regelui, care are Shechinah Lui desupra ta, pentru că slava Lui umple tot pământul. Vorbeşte cu teamă şi reverenţă, ca un slujitor care stă în faţa stăpânului său. Fii cumpătat în tot ceea ce faci. Când te cheamă cineva, nu-i răspunde în gura mare, ci răspunde ca şi cum eşti conştient că eşti rob, iar Stăpânul tău este lângă tine.


Torah să o înveţi cu măsură ca să ai timp să şi împlineşti ceea ce înveţi. După ce ai studiat Torah, cugetă la poruncile scrise şi caută căi prin care să pui în practică kol mitzvot (toate poruncile). Examinează-ţi bine acţiunile în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară pentru că astfel toate zilele tale vor fi trăite în teshuvah (pocăinţă).

Gândeştete la cuvintele pe care le foloseşti când te rogi şi îndepărteză orice e lumesc din mintea şi inima ta. Pregăteşte-ţi inima înaintea lui Hashem, sfinţeşte-ţi gândurile şi cugetă asupra la ce urmează să spui. Dacă vei urma aceste lucruri în tot ceea ce faci, nu vei păcătui. În acest fel gîndurile, cuvintele şi rugăciunile tale vor fi, curate, clare, sfinte, dedicate şi acceptate de Hashem după cum este scris (Tehillim - Psalmi 10:17), "Cînd inima lor se îndreaptă către Tine, ascultă-i."


Citeşte această scrisoare în fiecare săptămână şi nu lua cu uşurinţă nimic din ce am scris în ea. Împlineşte-o şi făcând astfel, vei umbla mereu pe calea lui Hashem, fie El în veci binecuvântat, iar tu vei izbuti în tot ce vei face.


traducere Bat Melech
Cristina

Tuesday, March 17, 2009

Cântecele mele preferate de la Yosef Karduner


Hashem Melech



Mizmor L'David



Lo L'hitya'esh



V'Taher Libenu




Ze Hoshienu



Kume Roni

Saturday, March 14, 2009

Din Mishlei


Nu vorbi în chip uşuratic împotriva aproapelui tău; ori ai vrea să înşeli cu buzele tale? – Nu zice: „Cum mi-a făcut el aşa am să-i fac şi eu, îi vor răsplăti după faptele lui!” –


Nu te grăbi să te iei la ceartă, ca nu cumva la urmă să nu ştii ce să faci, când te va lua la ocări aproapele tău. – Apără-ţi pricina împotriva aproapelui tău, dar nu da pe faţă taina altuia, ca nu cumva, aflând-o cineva, să te umple de ruşine, şi să-ţi iasă nume rău care să nu se mai şteargă. –


Ca o fântână tulbure şi ca un izvor stricat, aşa este cel neprihănit care se clatină înaintea celui rău. –


Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. – Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept. –


Dacă vezi un om care se crede înţelept, poţi să ai mai multă nădejde pentru un nebun decât pentru el. –


Deschide-ţi gura pentru cel mut, pentru pricina tuturor celor părăsiţi! Deschide-ţi gura, judecă cu dreptate, şi apără pe cel nenorocit şi pe cel lipsit.


Încetează, fiule, să mai asculţi învăţătura, dacă ea te depărtează de învăţăturile înţelepte. –
Bat Melech
Cristina

Wednesday, March 11, 2009


Mi-am petrecut aproape toată viaţa visând la Israel. Nu pentru că este cea mai frumoasă ţară din lume, poate există ţări cu un relief mai frumos decât Israel. Nu din cauză că este locul ideal pentru a trăi din punct de vedere economic, poate chiar opusul. Nu pentru că este cea mai mare putere a lumii, este una din cele mai mici ţări, ca suprafaţă, ale lumii. Nu pentru oamenii primitori - nu cunosc un popor mai închis la străini ca şi evreii... Nu pentru credinţa lor în Dumnezeu, pentru că mulţi evrei şi-au pierdut credinţa sau au înlocuit-o cu altceva. Nu pentru smerenia Israelului, pentru că nu cunosc nici un popor mai încăpăţânat decât evreii. Iubesc Israelul petru că este la fel ca mine în toate felurile posibile.

Îmi amintesc de ceva ce am auzit cu mult mult timp în urmă. Eram copil şi am auzit în Biserică un frate bătrân care zicea "Dumnezeu nu a ales pe Israel pentru nimic din ce avea Israel. Dumnezeu a ales Israelul pentru că l-a iubit". Spusese asta în urmă la versetele din Deuteronom 7:6-8: "Căci tu eşti un popor sfânt pentru Domnul, Dumnezeul tău; Domnul Dumnezeul tău te-a ales, ca să fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe faţa pământului. Nu doar pentru că întreceţi la număr pe toate celelalte popoare S-a alipit Domnul de voi şi v-a ales, căci voi sunteţi cel mai mic dintre toate popoarele. Ci, pentru că Domnul vă iubeşte, pentru că a vrut să ţină jurământul pe care l-a făcut părinţilor voştri, pentru aceea v-a scos Domnul cu mâna Lui puternică, şi v-a izbăvit din casa robiei, din mâna Lui Faraon, împăratul Egiptului."

Cu mintea mea de copil, am înţeles că nimic din ceea ce au făcut ei, bine sau rău, nu L-a făcut pe Dumnezeu să îi iubească mai mult sau mai puţin. Aşa am vrut eu să mă iubească Adonai şi de atunci în inima mea am asociat Israelul cu mine pe veci. Mi-am spus că dacă
i-a iertat pe ei, mă poate ierta şi pe mine, că dacă Şi-a ţinut Legământul faţă de ei, Şi-l va ţine şi faţă de mine.
Mai greu mi-a fost când am început să cresc şi să aud tot mai des, fraţi predicând despre cum Israel a păcătuit atât de mult încât Adonai nu a mai putut să îi ierte, că a rupt Legământul cu ei şi făcut un nou Legmânt cu neamurile ca să stârnească gelozia evreilor.

Am simţit ca şi cum pe mine m-ar fi lăsat, pe mine nu m-ar fi putut ierta, ca şi cum Şi-ar fi rupt Legământul cu mine. Dacă i-a lăsat pe ei, de ce nu m-ar lăsa pe mine? Dacă Legământul făcut cu ei nu a fost destul de puternic, de ce ar fi fost Legământul Lui cu mine mai puternic? Răspunsul meu a fost: "dacă i-a lăsat pe ei, atunci m-a lăsat şi pe mine", deci, nu Îl mai vreau pe Dumnezeu. Dacă DUMNEZEUL LUI ISRAEL l-a părăsit pe Israel, de ce ar mai fi fost dragostea Lui diferită de a oricărui om? Un om care nu se simte iubit, caută pe altcineva care să-l iubească. Asta nu e o dragoste de Dumnezeu, e o dragoste omenească.

După ce am umblat pe cărări vrute de inima mea, într-o zi ca oricare alta, fără să vreau, am auzit cuvintele: "Poate o femeie să uite copilul pe care-l alăptează, şi să n-aibă milă de rodul pântecelui ei? Dar chiar dacă l-ar uita, totuşi Eu nu te voi uita cu nici un chip: Iată că te-am săpat pe mâinile Mele, şi zidurile tale sunt totdeauna înaintea ochilor Mei!" Erau versete din Isaia 49:14-16.

Am înţeles că nu doar că Dumnezeu nu Şi-a lăsat Israelul, dar Şi-a dat mâinile să-I fie săpate pentru ei. Atunci am început să mă întorc la Dumnezeul lui Israel, care nu a iubit Israelul pentru nimic din ce avea Israel, ci a iubit Israelul, pentru că aşa a vrut El.

Am înţeles că pe mine nu mă iubeşte pentru ceea ce am (şi doar El ştie că nu am nimic) ci mă iubeşte pentru că aşa vrea El.

Azi ştiu că nimic nu mă poate despărţi de dragostea lui Yeshua, nici moartea, nici prigonirile, nici domniile, nici stăpânirile, nimic din cer, de pe pământ sau de sub pământ, că sunt a Lui pe veci, precum Israelul.


Bat Melech
Cristina

Tuesday, March 10, 2009


Azi mă gândesc la ceva ce a spus Faith Forsyte: "Încercările nu te fac nici mai puternic şi nici mai slab; ele doar scot la iveală ceea ce eşti cu adevărat."


"Dacă slăbeşti în ziua necazului, mică îţi este puterea." (Mishlei 24:10)


Bat Melech
Cristina

Sunday, March 8, 2009

În Yohanan 14:30b Yeshua spunea referitor la stăpânitorul lumii acesteia: "El n-are nimic în Mine".


Asta îmi aminteşte de un Midrash din Bereishit Rabbah 5:10 care spune că atunci când fierul a fost făcut, copacii au început să tremure. Fierul i-a întrebat "de ce vă este frică? Dacă voi nu îmi veţi da din ramurile voastre (mâner pentru secure), eu nu vă pot face nici un rău".

Dacă eu dau ceva celui rău, atunci are de ce să-mi fie frică de el, dar dacă el nu are nimic în mine, atunci, orice ar fi, eu sunt în siguranţă. De ce? Pentru că Cel care este în mine este mai mare decât cel care este în lume. (1 Yohanan 4:4). Nu pentru că eu aş fi în stare să mă lupt cu diavolul, ci pentru că eu sunt din Adonai. Şi atunci dacă Adonai este Lumina şi Mântuirea mea, de cine să mă tem? Dacă Adonai este Sprijinitorul vieţii mele, de cine să-mi fie frică? (Tehilim 27).


Bat Melech
Cristina


Saturday, March 7, 2009


"Vei fi aşezat iarăşi la locul tău, dacă te vei întoarce la Cel Atotputernic, dacă depărtezi fărădelegea din cortul tău. Aruncă dar aurul în ţărână, aruncă aurul din Ofir în prundul pâraielor!

Şi atunci Cel Atotputernic va fi aurul tău, argintul tău, bogăţia ta. Atunci Cel Atotputernic va fi desfătarea ta, şi îţi vei ridica faţa spre Dumnezeu. Îl vei ruga, şi te va asculta, şi îţi vei putea împlini juruinţele. Pe ce vei pune mâna îţi va izbuti, pe cărările tale va străluci lumina. Vină smerirea, tu te vei ruga pentru ridicarea ta: Dumnezeu ajută pe cel cu ochii plecaţi. El va izbăvi chiar şi pe cel vinovat, care îşi va datora scăparea curăţiei mâinilor tale.” (Yov 22)
Bat Melech
Cristina

Friday, March 6, 2009


Destul m-au asuprit din tinereţe – s-o spună Israel! – destul m-au asuprit din tinereţe, dar nu m-au biruit. Plugarii au arat pe spinarea mea, au tras brazde lungi pe ea. Domnul este drept: El a tăiat funiile celor răi. Să se umple de ruşine şi să dea înapoi toţi cei ce urăsc Sionul! Să fie ca iarba de pe acoperişuri, care se usucă înainte de a fi smulsă!
(din Tehillim 129)

Thursday, March 5, 2009

...


Când umblu în mijlocul strâmtorării, Tu mă înviorezi, Îţi întinzi mâna spre mânia vrăjmaşilor mei, şi dreapta Ta mă mântuieşte. Domnul va sfârşi ce a început pentru mine. Doamne, bunătatea Ta ţine în veci: nu părăsi lucrările mâinilor Tale.

(Tehilim perek 138, pasukim 7-8)

Aşa este binecuvântat omul care se teme de Domnul. Să te binecuvânteze Domnul din Sion, să vezi fericirea Ierusalimului, în toate zilele vieţii tale, şi să vezi pe copiii copiilor tăi! Pacea să fie peste Israel! (pasukim din Tehilim perek 128).

Amin
Bat Melech
Cristina

Wednesday, March 4, 2009

Tentativă de poezie...





Am scris asta în 2008, pe la sfârşitul verii. Treceam printr-un moment când tot ce ştiam eu, a fost pus la încercare, dar a trecut cu bine. După cum este scris: "Când îţi întorci privirile spre El, te luminezi de bucurie, şi nu ţi se umple faţa de ruşine." (Tehillim perek 34, pasuk 5). Mulţumesc Yeshua.




De-o vreme umblu, dar nu văd unde merg
Mă tot uit la cer şi norii vreau să-i şterg
Îmi port sufletu-n mine şi îmi pare greu
De parcă toată lumea o port în pieptul meu.

Mă tot urmează umbre din trecut
'Nainte nu ştiu ce e, dar îmi pare mult
În stânga mea e doar abis
La dreapta mea e tot ce Mi-ai promis.

Încerc să Te urmez - de multe ori greşesc
Ca pentru morţi kaddish îmi rostesc
Mă leg ca Tefillin de mâna Ta
Şi-mi spun orice ca să mai pot lupta.

Mă-nalţ fără să vreau şi cad fără să ştiu
În timp ce tot ce vreau e ca Tine să fiu.
Mă ţin de pereţi ca de Kotel şi Te strig
Şi plâng şi-am obosit şi mi-e frig.

Aştept să vii şi să mă iei
Şi să-Ţi ascunzi privirea-n ochii mei.

În tăcere îţi tot cânt un vis
Pe care necredinţa l-a ucis.
Nu vreau să vii să-mi dai nimic,
Vreau doar să m-ajuţi frica să mi-o înfric.


Bat Melech
Cristina

Tuesday, March 3, 2009

...


Înalţă-mi mărimea mea, întoarce-Te, şi mângâie-mă din nou! Şi te voi lăuda în sunet de alăută, Îţi voi cânta credincioşia. Dumnezeule, Te voi lăuda cu harfa, Sfântul lui Israel! Când Te voi lăuda, voi fi cu bucuria pe buze, cu bucuria în sufletul, pe care mi l-ai izbăvit; şi limba mea va vesti zi de zi dreptatea Ta, căci cei ce-mi caută pierzarea sunt ruşinaţi şi roşii de ruşine.


Tehilim 71:21-24

Monday, March 2, 2009


"Da, Tu îmi aprinzi lumina mea. Domnul, Dumnezeul meu, îmi luminează întunericul meu. Cu Tine mă năpustesc asupra unei oşti înarmate, cu Dumnezeul meu sar peste un zid întărit." (Tehilim 18:28-29)

Dumnezeu nu a promis că nu voi avea parte de momente de întuneric, sau că nu vor sta ziduri în faţa mea. Dar întunericul meu va fi luminat de Dumnezeul meu, iar zidurile, fie ele chiar întărite, nu vor fi un obstacol în calea mea. Şi nu doar că voi reuşi până la urmă să trec peste zid, nu doar că poate că îl voi escalada dacă mă disciplinez destul de mult, dar cu Dumnezeul meu voi sări peste zid ca şi cum zidul nu ar fi mare lucru.
Yeshua a zis "V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea.” (Yohanan 16:33)
Şi nu pentru că eu pot, nu pentru că eu merit, dar pentru că Cel care şi-a pus Numele peste mine, merită. El a biruit şi prin El noi suntem mai mult decât biruitori.

"Dumnezeule, Tu eşti Împăratul meu: porunceşte izbăvirea lui Iacov! Cu Tine doborâm pe vrăjmaşii noştri, cu Numele Tău zdrobim pe potrivnicii noştri. Căci nu în arcul meu mă încred, nu sabia mea mă va scăpa; ci Tu ne izbăveşti de vrăjmaşii noştri, şi dai de ruşine pe cei ce ne urăsc." (Tehilim 44:4-7)
Adonai să binecuvinteze pe Israel şi să lase pacea Lui în Yerushalayim.

Bat Melech
Cristina

Sunday, March 1, 2009


"Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul" (Psalm 94:19)

Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu, şi că se va ridica la urmă pe pământ. Chiar dacă mi se va nimici pielea, şi chiar dacă nu voi mai avea carne, voi vedea totuşi pe Dumnezeu. Îl voi vedea şi-mi va fi binevoitor; ochii mei Îl vor vedea, şi nu ai altuia. Sufletul meu tânjeşte de dorul acesta înăuntrul meu. (Iov 19:25-27)

Amin

Bat Melech
Cristina

În Psalmul 119, versetul 11, scrie: "Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!"

Nu scrie: "Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să am cu ce să argumentez când mă cert cu fraţii", "Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să am dreptate, sau să am o doctrină perfectă", "Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să ştiu multe". Dacă pentru asta strâng Cuvântul Domnului în inima mea, am pierdut din vedere scopul. Cuvântul mi-a fost dat ca să nu păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu, nu să am cu ce să îmi atac fraţii.
Unii au ajuns să strângă atâta "cuvânt" încât acum cred că teologia lor bine pusă la punct le dă mântuirea. Din cauză că noi "ştim adevărul" suntem mântuiţi. Nicidecum. Suntem mântuiţi pentru că avem un Mântuitor.
Ajută-mă Adonai, să cunosc Cuvântul Tău, cu scopul de a Te cunoaşte pe Tine şi pe Yeshua pe care L-ai trimis Tu.


Bat Melech
Cristina