CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Thursday, June 17, 2010

Yaakov – Israel

”Yaakov însă a rămas singur. Atunci un om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor.” – Bereishit- Geneza 32:24

Yaakov era în drum spre Canaan și urma să îl întâlnească pe Eisav, fratele lui de care se temea. Din acest motiv și-a împărțit familia și averile în 2 tabere ca în eventualitatea unui atac din partea lui Eisav, măcar una din tabere să scape. După ce i-a trecut pârâul, Yaakov a rămas singur.
Adonai a ”complotat” toată viața lui Yaakov să-l aducă la acest moment. Yaakov s-a născut luptându-se să fie binecuvântat. Din pântecele mamei lui și-a dorit să aibă dreptul de întâi născut și s-a luptat până când l-a primit. Și-a dorit binecuvântarea tatălui său pentru care a fost gata să înșele, lucru pe care l-a și făcut.
Yaakov n-ar fi avut nici o șansă și astăzi nu am fi ctit din Torah despre Yaakov, dacă acesta n-ar fi căutat binecuvântarea mai presus de orice. Ar fi fost doar un om mediocru care nu a făcut nimic semnificativ și probabil cel mult i s-ar fi scris genealogia. Dar Yaakov s-a luptat cu tot ce-a avut el și dacă nu a existat nici o șansă, el și-a făcut o șansă. Atât de mult a prețuit să fie binecuvântat, încât Adonai Însuși s-a coborât să-l atingă pe omul ăsta obsedat de binecuvântări... Dar ca să facă acest lucru, Adonai a avut nevoie să-l izoleze pe Yaakov, să-l facă să rămână singur, pentru că atunci când te întâlnești cu Adonai, atunci când El vine să te vadă, nu vine să-ți vadă familia, nu vine să-ți vadă averile, nu vine să-ți vadă abilitățile ci vine să te vadă doar pe tine. Așa s-a dus Adonai la Yaakov, dar Yaakov a crezut că e atacat de Eisav în întuneric așa că a început să se lupte cu Adonai, crezând că îi este dușman. S-a luptat cu El cât a ținut întunericul, până la revărsatul zorilor când a văzut că nu era Eisav, ci era Stăpânului lui, era chiar Elohim. Atunci Yaakov s-a prins de HaShem, la fel cum s-a prins de călcâiul lui Eisav și Adonai nu i-a putut birui disperarea. Să te prinzi de El cu așa înverșunare încât Adonai să nu-ți poată rezista... Nu în sensul că era mai tare fizic Yaakov decât Adonai, dar credința, disperarea, dorința lui Yaakov l-au dat gata pe Adonai. Slăbiciunea lui Adonai suntem noi... și atunci când ”îl biruim” n-o facem pentru că am fost mai puternici, ci doar i-am atins inima de Tată atât de mult, încât Adonai nu mai poate lupta cu noi... Nu mă refer la a te lupta cu Adonai din răzvrătire, pentru că El stă împotriva celor mândri, dar mă refer la a te lupta cu El pentru binecuvântări. Știu că e un curent de idei care propagă ”binecuvântări gratuite” la tot pasul ... dar eu nu cred în așa ceva. Dacă ar fi așa, înseamnă că Adonai a fost nedrept cu ce mai mulți oameni. Cred că Adonai nu e sărac în binecuvântări și că vea să ni le dea, dar nu oricum. Adonai nu dă binecuvântări care să fie luate de-a gata, Adonai dă când te-ai prins cu tot ce ești și ce ai vrea să fii de El și nu te lași de El până când nu te binecuvintează. Adonai binecuvintează când ți-a spus ”lasă-mă să plec!” și tu ai înțeles în inima ta șoptindu-se ”mai ține-Mă că vreau să te binecuvintez”. Adonai s-a purtat cu Yaakov de parcă singurul motiv pentru care a venit acolo a fost să se lupte cu el, dar Yaakov nu s-a lăsat intimidat de aparenta respingere ci s-a ținut și mai strâns de Adonai, până când i-a fost schimbat numele. După așa luptă, Adonai a văzut un alt om. Nu l-a mai văzut pe Yaakov care înșeală să fie binecuvântat, care caută scurtături ca să capete binecuvântări, ci l-a văzut pe Israel –
Asta nu înseamnă că Israel nu a mai fost numit Yaakov după acest incident, ba, a mai avut multe momente când a fost Yaakov, dar Adonai S-a numit Dumnezeul lui Israel, Dumnezeul omului cu care s-a luptat, Dumnezeul omului care i-a biruit inima, Dumnezeul omului care s-a ținut strâns de Adonai și a preferat să șchiopăteze toată viața, dar să fie binecuvântat.
Poate treci prin momente când te lupți în întuneric și nu vezi fața Celui cu care te lupți, dar ai impresia că ești atacat de dușman...așteaptă zorile să-i vezi fața și dacă e dușmanul, atunci doboară-l că ți s-a dat puterea, dar dacă e Adonai prinde-te de El și nu-L lăsa până când nu te va binecuvânta. Nu-L lăsa nici dacă ți-ar spune ”nu”. Dacă doar putere să te ții de El ți s-a dat, nu te lăsa dărâmat de faptul că îți spune că vrea să plece, pentru că dacă asculți atent de fapt îți spune ”vreau să te binecuvintez!”

Bat Melech בת מלך
Cristina

5 comments:

  1. Multumesc, tu Chris. Multumesc din suflet.

    Emma

    ReplyDelete
  2. Oare de ce evreii au o intelegere mai profunda a textelor divine? Numai cine nu stie, nu cunoaste raspunsul la aceasta intrebare! La modul admirativ, te invidiez Crisina!

    ReplyDelete
  3. Cristina, m-ai lasat paf!! EXTRAORDINAR! Sfarsitul m-a lasat fara grai. "Poate treci prin momente când te lupți în întuneric și nu vezi fața Celui cu care te lupți, dar ai impresia că ești atacat de dușman...așteaptă zorile să-i vezi fața și dacă e dușmanul, atunci doboară-l că ți s-a dat puterea, dar dacă e Adonai prinde-te de El și nu-L lăsa până când nu te va binecuvânta."

    ReplyDelete
  4. Si eu te iubesc, fata scumpa ce esti tu. Multumesc pentru aseara.La cate m-ai invatat, imi trebuie zile sa le asimilez. Daca e adevarat ca se scrie o carte de cate ori sfintii Lui vorbesc despre El, in cazul tau cred ca pe ingeri ii doare mana:-)Inspiri si expiri Dumnezeu, si de la 3.000 de km ma atingi. Multumesc. Si multumesc pentru asta: "Slăbiciunea lui Adonai suntem noi... și atunci când ”îl biruim” n-o facem pentru că am fost mai puternici, ci doar i-am atins inima de Tată atât de mult, încât Adonai nu mai poate lupta cu noi.."

    Emma

    ReplyDelete