CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Tuesday, May 26, 2009

În Talmud este un Moshel (o pildă) spus de Rabbi Akiva.
Imperiul Roman tocmai ce decretase o lege prin care toţi evreii care învăţau Torah sau îi învăţau pe alţii, trebuiau ucişi. Rabbi Akiva învăţa pe alţii în locuri publice, fără teama de a fi ucis pentru credinţa lui. Văzându-l, un evreu merge şi îl întreabă "Rabbi, nu ţi-e frică de romani, că te vor prinde şi te vor ucide? Atunci la ce-ţi va folosi că ai continuat să sfidezi Imperiul şi nu te-ai lăsat de credinţă?" Rabbi Akiva îi răspunde omului cu un Moshel.


O vulpe se plimba pe malul unui râu. În timp ce umbla vede că toţi peştii înnoată speriaţi cât puteau de repede. Vulpea îi întreabă "de cine fugiţi?", iar peştii răspund "de mrejele pe care ni le-au întins să ne prindă". Vulpea se uită mirată şi spune "dar nu mai fugiţi! Ieşiţi din apă şi veniţi pe uscat. Aici nu sunt mreje!" Peştii atunci îi răspund "Tu eşti vulpe, ar trebui să fii mai inteligentă decât noi. Dacă aici, unde putem să respirăm şi să ne mişcăm suntem în pericol, cu cât mai mult vom fi în pericol într-un loc care nu este mediul nostru natural de viaţă?"


Rabbi Akiva continuă şi spune "dacă noi evreii, suntem în pericol în mediul nostru natural de viaţă, adică ţinând Torah, cu cât mai mult vom fi în pericol dacă ne lăsăm de Torah?"



Bat Melech
Cristina


No comments:

Post a Comment