CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Thursday, August 6, 2009

Mechitza

„Căci El este pacea noastră, care din doi a făcut unul, şi a surpat zidul de la
mijloc care-i despărţea, şi, în trupul Lui, a înlăturat vrăjmăşia dintre ei,
Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei doi să fie în El însuşi
un singur om nou, făcând astfel pace; şi a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu
într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrăjmăşia. El a venit
astfel să aducă vestea bună a păcii vouă celor ce eraţi departe, şi pace celor
ce erau aproape. Căci prin El şi unii şi alţii avem intrare la Tatăl, într-un
Duh.” - Efeseni 2:14-18

În Iudaism există un element fizic ce se numeşte Mechitza. Dacă mergi la o nuntă evreiască ortodoxă, vei observa că este ori o perdea, ori un zid, care desparte femeile de bărbaţi, separarea respectivă se numeşte mechitza. Dacă mergi la un concert evreiesc ortodox, există o mechitza care desparte femeile de bărbaţi, dacă te duci la Kotel (Zidul plângerii), de asemenea vei întâlni o Mechitza. În Beit HaMikdash (Templu) exista o Mechitza care despărţea femeile de bărbaţi şi neamurile de evrei.
Când Pavel vorbeşte aici de zidul de la mijloc care îi despărţea pe femei de bărbaţi şi pe neamuri de evrei, el se referă la o Mechitza.
Isus, nu a surpat zidul care ne îngrădeşte de păcat, acela încă există şi este şi mai tare decât înainte. Isus nu a venit să distrugă cadrul sfinţeniei în care cel ce crede trebuie să rămână, el a surpat Mechitza care despărţea şi făcea diferenţă între evrei şi neamuri, între bărbaţi şi femei, iar în acest context are relevanţă şi mult prea citatul verset „Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus.” Galateni 3:28
Mechitza surpată oferă neamurilor ocazia să se apropie de locul unde doar evreii puteau să se închine, în felul lor. Neamurilor li s-a dat ocazia să se închine la Dumnezeul evreilor. Mechitza nu a fost îndepărtată pentru o deiudeizare a evreilor. Surparea a fost menită să dea libertate ca toţi să se apropie de Dumnezeu, nu pentru ca neamurile să intre şi să aducă înţelegerea lor şi să schimbe ceea ce Dumnezeu a dat ca să fie pentru evrei O LEGE VEŞNICĂ. (Ex 12:17, Ex 27:21, Ex 29:9, Lev 3:17, Lev 16:29, etc. A se observa că Legea nu a fost dată până când avea să vină Mesia, ci a fost dată pentru a fi o Lege veşnică. Dumnezeu este un Dumnezeu infinit, iar standardul Său moral, Legea, nu avea cum să fie ceva finit.)

Bat Melech
Cristina

No comments:

Post a Comment