CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Friday, August 7, 2009

Jertfele în al 3-lea Templu

În Zaharia 14:21, se vorbește despre jertfele care se vor aduce în Cel de-al 3-lea Templu, la Ierusalim.
Orice oală din Ierusalim şi din Iuda va fi închinată Domnului oştirilor; toţi cei ce vor aduce jertfe vor veni şi se vor sluji de ele ca să-şi fiarbă carnea; şi nu vor mai fi canaaniţi în Casa Domnului oştirilor, în ziua aceea.

O întrebare logică ar fi, ”de ce va mai fi nevoie de jertfe din moment ce Isus S-a jertfit și a luat toată vina noastră?”
Una dintre cele mai greșite idei despre jertfe este că:
Jertfele au de-a face doar cu iertarea păcatelor. Greșit. Dumnezeu a dat legi cu privire la jertfele de mulțumire (Lev 3:1); jertfe de aducere aminte (Lev 2:1) etc. și aproape toate celelalte jertfe în afară de cele de ispășire, sunt jertfe aduse ca și dar și sub nici o formă nu aduceau iertare celui ce le făcea.
Jertfele de ispășire sunt valabile doar în cazul în care cel ce aduce jertfa a păcătuit fără voie, adică fără să știe:
„Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune: „Când va păcătui cineva fără voie împotriva vreuneia din poruncile Domnului, făcând lucruri care nu trebuie făcute, şi anume.... Lev 4:2
”Dacă toată adunarea lui Israel a păcătuit fără voie şi fără să ştie, făcând împotriva uneia din poruncile Domnului lucruri care nu trebuie făcute, şi făcându-se astfel vinovată....” Lev 4:13
”Dacă o căpetenie a păcătuit, făcând fără voie împotriva uneia din poruncile Domnului Dumnezeului său lucruri care nu trebuie făcute, şi s-a făcut astfel vinovat...” Lev 4:22

În Iudaism nu există jertfă pentru păcatele făcute cu bună știință, există doar plata cu moartea, pentru că sângele nici unui animal nu poate să acopere păcatul săvârșit în mod intenționat. În Vechiul Legământ, depindeai de harul lui Dumnezeu pentru iertare la fel ca și în Noul Legământ.
Jertfa lui Isus nu are timp și spațiu, ea este valabilă în afara acestor limite, iar cei care s-au căit de păcatele lor și au primit iertarea în Vechiul Legământ, au fost iertați tot în vederea Sângelui lui Isus, la fel ca și noi care trăim cu mult după ce acest Sânge a fost vărsat.
Jertfa pentru păcate a fost făcută de Isus și în cel de-al 3-lea Templu nu vor mai fi aduse jertfe pentru păcate ci jertfe de mulțumire, sau daruri de aducere aminte.

Notă: Aceasta este părerea mea personală și consider că fiecare trebuie să ajungă la propriile sale concluzii în urma studierii Cuvântului. Ceea ce este prezentat în acest blog, sunt doar concluziile mele, deci consider că trebuie luate ca atare.

Bat Melech
Cristina

No comments:

Post a Comment