CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Friday, June 26, 2009

Asher Yatzar

Evreii rostesc în medie cam 100 de binecuvântări
într-o zi obişnuită. Din momentul în care deschid ochii dimineaţa, încep şi recită Modeh Ani (Sunt recunoscător, sau mulţumitor) în care Adonai este binecuvântat pentru că a readus sufletul în trup pentru încă o zi, până la ultima rugăciune din Maariv (rugăciunea de seara).
Printre toate aceste binecuvântări pentru spălatul mâinilor, binecuvântarea fiecărui lucru pe care îl mănâncă, binecuvântările de după masă, este binecuvântarea Asher Yatzar (Cel care creează), binecuvântare ce se spune după ce un evreu iese de la baie.
Pentru unii poate să pară comic, dar evreii Îl implică pe Hashem în fiecare aspect al vieţii lor.
Citeam astăzi o dezbatere a rabbinilor unde se dezbate această binecuvântare. Pentru evrei un om înţelept nu este doar unul care ştie răspunsurile la întrebări ci unul care poate să pună întrebări înţelepte. O dezbatere rabbinică, constă între un rabbin punând o anumită întrebare şi un altul dând, sau căutând răspunsul.
Asher Yatzar spune "Binecuvântat să fii Tu Regele Universului, care ai creat cu înţelepciune multe deschideri şi multe cavităţi. Este cunoscut înaintea Tronului Tău de Slavă, că dacă vre-una din acestea nu ar funcţiona, ar fi imposibil ca omul să supravieţuiască sau să stea înaintea Ta (chiar şi pentru puţin timp). Binecuvântat să fii Tu care vindeci carnea omului şi faci minuni."
În dezbaterea pe care o citeam era pusă întrebarea "de ce trebuie menţionat "înaintea Tronului Tău este cunoscut"? Dacă este menţionat că Adonai este Regele Universului de ce s-ar mai obosi să se coboare până la aşa nivel încât să se îngrijească de trupul meu pentru fiecare digestie?

Vilna Gaon răspunde la această întrebare spunând că mulţi oameni consideră că Adonai este un Dumnezeu măreţ. Dar fiind atât de măreţ, în mintea lor este o contradicţie între poziţia Lui atât de înaltă şi implicarea Lui în fiecare nevoie fiziologică a omului. Însă Asher Yatzar Îl binecuvintează pe Adonai pentru că se implică până şi în acest aspect. Mulţi regi nu se ocupă decât cu lucrurile foarte importante cum ar fi războaie şi nevoile economice ale ţărilor. Însă măreţia lui Hashem stă în faptul că deşi este Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, pentru El nu este prea mult să se implice până în cele mai mici detalii ale creaţiei Sale. Adonai este destul de mare încât să fie în toată slava cu îngerii, să se ocupe de foamete şi războaie în lume şi să aibă în control în acelaşi timp, fiecare funcţie a trupului meu.


Bat Melech
Cristina

No comments:

Post a Comment