CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Friday, November 5, 2010

Ca un copil

”Și le-a zis: „Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.” - Matei 18:3

La vârsta de 3 ani copilul evreu (mă refer la cei care urmează Iudaismul, nu la cei asimilați printre goyim) învață să scrie și să citească în ebraică, devenind fluent până la vârsta de 5 ani când intră în cheder (școală elementară Iudaică) și începe să învețe Torah și Talmud.
Și eu m-am apucat de învățat, doar că nu la vârsta de 5 ani, ci la 21. Voiam să învăț Iudaismul și intrasem direct în tractatele talmudice și îmi rupeau puterea înțelegerii mele de atunci și nu reușeam să asimilez învățătura. Eram foarte frustrată pe tema asta, până când Shirah, o prietenă dragă, mi-a spus că nu am cum să învăț așa, dar mie spune-mi că nu pot ceva că atât îmi trebuie ca să pot. Shirah era cu 1 an mai mare decât mine și cunoștea Torah și Talmudul cum știe un creștin ”Tatăl nostru” și mă enerva la culme când spunea că nu pot să învăț la fel ca ea. Tot timpul aveam un sentiment de superioritate și-mi spuneam ”cum să nu pot să învăț?! Eu am Ruach HaKodesh (Duhul Sfânt) în mine, am înțelepciunea lui Adonai! În mine locuiește Adevărul și Cuvântul întrupat, cum să poată să învețe mai bine cineva care nu are toate astea?” Dar Adonai a fost bun cu mine și nu s-a uitat la mândria mea ci la faptul că eu chiar voiam să învăț. M-am tot rugat să îmi arate ce fac greșit sau ce nu fac de înțelegerea mea e atât de limitată și mi-a amintit de cuvintele lui Yeshua, care spunea că dacă nu te faci asemenea unui copil, cu nici un chip nu ai să intri în Malchut HaShamayim (Împărăția cerurilor). Creștinii au dedus de aici că trebuie să fie copilăroși sau imaturi sau să se comporte ca și copilașii, dar e logic de dedus că nu la asta se referă din moment ce Pavel spune ”Fraţilor, nu fiţi copii la minte; ci, la răutate fiţi prunci; iar la minte fiţi oameni mari.”- 1 Corinteni 14:20. Și dacă nu la un comportament copilăresc se referea Yeshua, atunci la ce?
Aseară am fost la un baby-shower pentru o prietenă și era plin de copii acolo că nah! - am fost binecuvântată doar cu prietene măritate. Am venit acasă cu decizia clară ”eu n-am să am copii și gata!” dar mi-am amintit de pasajul de mai sus. Copiii ăștia nu au învățat din scutece cum să se comporte în societate sau teoria quantumului și a relativității, ci au început cu a spune ”mama - tata” și cu a învăța să numere și să spună cuvintele la început mai greșit, iar apoi mai clar. Yeshua este Începutul, sau nașterea ta, dar trebuie să uiți tot ce ai crezut că știi până în momentul când L-ai întâlnit pe El și să te faci asemenea unui copil care învață totul de la zero, dacă nu, nu ai cum să intri în Împărăție cu înțelegerea ta. Pe mine mă sperie cineva care s-a botezat de 2 luni și el deja vorbește de doctrină și teologie, când poate îi e greu și să se relaționeze la Adonai ca și Tată. Mai întîi stai și identifică pe cine ți-a dat Viață, ca și un nou născut și apoi uită-te la El până când știi pe veci că El e Tata și chiar dacă ar sta în mijlocul a mii de tați, tu știi care e al tău, după aia stai și cugetă la doctrine. Când va veni timpul să te maturizezi, da! - rupe-ți mintea pământească și firească să pricepi lucrurile adânci ale lui Adonai și nu da dovadă de un retard spiritual mângâindu-te cu gândul că tu ești bine că ești asemenea unui copil rămânând astfel un prunc în Hristos care mereu are nevoie de atenția celorlalți. Trebuie să fii copil ca să intri în Împărăție, dar odată intrat trebuie să-ți zidești pe temelie, ori dacă ți-e destul doar să intri și să rămâi la stadiul de prunc, nu are să vină nimeni să zidească în locul tău și nici să-ți schimbe scutecele.
În Talmud, în Mishna perek 4, ben Zoma pune 4 întrebări, iar prima este ”cine este înțelept? - Cel care învață de la toți oamenii, după cum este scris ”am învățat de la toți învățătorii mei” (*- vezi notă- Tehillim/Psalmi 119:99).
Am fost binecuvântată cu mulți învățători asemenea unui copil care are profesori pentru diferite materii. Unii m-au învățat că pot să zâmbească și să dea mâna cu tine, dar cu același zâmbet pot să râdă de tine în fața altora, că pot să te mângâie cu aceeași limbă cu care te bârfesc și că vorbele lor au efect ani la rândul. Unii m-au învățat că sunt slabi și depind de tine ca să-i ridici și să-i porți, dar cumva găsesc în ei așa putere de să-ți zdrobească inima doar la o zi distanță. Unii m-au învățat că pot să găsească împlinirea în cea mai cruntă singurătate și că pot să se țină de poala hainei lui Yeshua și dacă le-ai rupe degetele unul câte unul și m-au inspirat să fiu la fel. Alții m-au învățat că Yeshua poate fi priceput și acceptat chiar dacă s-au născut cu sindromul Dawn sau cu o minte de geniu și că pot să creadă împotriva oricărei deznădejdi; de la ei am învățat că nu am nici o scuză pentru mediocritatea mea.
Am avut mulți învățători și-i mulțumesc lui Adonai pentru ei toți și-i mulțumesc pentru cei care încă mă învață sau au să mă învețe în viitor, pentru că datorită lor, eu sunt și am să fiu tot ceea ce El m-a chemat să fiu.

Bat Melech בת מלך
Cristina כריסטינה


* Notă: Psalmul 119:99 - traducere greșită în limba română: Sunt mai învățat decât toți învățătorii mei.
ebr. : - mi kol melamedai hiskalti - de la toți învățătorii mei am învățat.

2 comments:

  1. Intr-un fel ... in perioada asta cred ca invat sa ganguresc ...

    ReplyDelete
  2. Cella , daca tu inveti sa gânguresti înseamna ca eu sunt inca ovul.

    ReplyDelete