CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Tuesday, February 24, 2009

Scrisoare către lume (de la un Israelian)


"Dragă lume,

Înţeleg că eşti supărată pe noi, cei din Israel.
Într-adevăr, pare că eşti mai mult decât supărată, eşti mânioasă.
Într-adevăr, pare că tot la câţiva ani, te mânii pe noi. Azi, dragă lume, înţeleg că eşti supărată în legătură cu "felul opresiv în care Israel îi tratează pe palestinieni"; ieri erai supărată pe noi pentru Liban; înainte de asta erai supărată pe noi pentru că am bombardat reactorul nuclear din Bagdad şi Războiul de Yom Kippur din campania Sinai. Se pare că evreii care câştigă un răzoi, mai clar evreii care trăiesc apărându-se, te supără cel mai tare.
Desigur, dragă lume, înţeleg că noi evreii te-am supărat din cale afară, chiar înainte de a exista statul Israel (din nou).

I-am supărat pe nemţi, naţiune care în mod liber l-au ales pe Hitler, i-am supărat pe austriecii care i-au cântat imnuri în timp ce intra în Viena şi binenţeles am supărat toată şleahta Est Europeană - pe polonezi, pe slovaci, pe ruşi, lituanieni, unguri, români şi ucrainieni. Dar stai liniştită dragă lume, că istoria felului nostru de a te supăra nu a început cu ei.
I-am supărat pe cazacii din Chmielnicki, care au masacrat zeci de mii de evrei în anii 1648-49. I-am supărat şi pe Cruciaţii, care în lupta lor de a "elibera" Pământul Sfânt, s-au supărat aşa de tare pe noi încât au ucis, fără milă evrei fără număr.
Timp de secole întregi am supărat prin existenţa noastră Biserica Romano Catolică, care şi-au dat toată silinţa să ne dezbrace de "religia demonică numită Iudaism" prin inchiziţii. L-am supărat şi pe măritul Martin Luther, care în chemarea sa către biserici de a "arde sinagogile cu evreii înlăuntrul lor" (Citat din cartea EVREII ŞI MINCIUNILE LOR), a arătat un spirit creştinesc nemaipomenit şi a murit tot indignat de ce evreii nu l-au primit pe Isus prin "mărturia lui".

Acum dragă lume, ne-am supărat că te tot supărăm şi am decis să te "părăsim" - un fel de-a spune - şi să stabilim statul evreu, Israel. Motivul pentru care am făcut asta, este că am văzut că trăind împrăştiaţi prin tine, dragă lume, te irităm prea tare şi te deranjăm la culme. Atunci ce altceva să ne rămână de făcut decât să te lăsăm în pace (astfel arătându-ţi dragoste) şi să te lăsăm să ne iubeşti la fel (astfel lăsându-ne în pace). Am decis să ne întoarcem acasă, de unde am fost scoşi cu forţa de Imperiul Roman, acum 1900 de ani, pe care în mod evident i-am supărat.

Dragă lume, nu te supăra, dar eşti destul e greu de mulţumit de către noi, evreii.
Te-am lăsat pe tine, dragă lume, cu tot cu progoamele tale, cu tot cu inchiziţii, cruciade şi holocaust şi ne-am dus să-ţi dăm pace, în micul nostru stat, Israel. Dar se pare că tot te supărăm şi de aici. Eşti indignată, dragă lume, că îi "opresăm" pe bieţii palestinieni. Te-ai supărat că nu le dăm din teritoriile noastre, iar acum că le-am dat acele teritorii, tot supărată eşti pe noi.
Moscova e supărată. Uniunea Europeană e supărată. Washington e supărat. Arabii "radicali" şi chiar şi bunii egipteni moderaţi sunt supăraţi.

Dragă lume, iată reacţia unui eveu de rând, din Israel.

În 1920 şi 1921 şi în 1929, nu exista statul evreu care să stea în calea păcii distre evrei şi arabi. Într-adevăr nu exista statul Israel, care să supere pe nimeni, totuşi, aceeaşi palestinieni "opresaţi" au ucis zeci de evrei în Ierusalim, Iafa, Safed, Hebron. În 1929, 67 de evrei au fost măcelăriţi în Hebron, fără nici o urmă de supărare din partea ta, dragă lume.
De ce au omorât Palesinienii 67 de evrei într-o singură zi în 1929? Să fie din cauza statului Israel fondat în 1948? Şi de ce, dragă lume au fost măcelăriţi 510 bărbaţi, femei şi copii evrei, în 1936-39 de către Palestinieni? Şi atunci o făceau din cauză că statul evreu îi "opresa?"
Cum rămâne dragă lume, cu propunerea ta în 1947 a unui stat palestinian care să trăiască alături de micul stat Israel, iar arabii au strigat "nu" şi de supărare au mers şi au mai ucis 6000 de evrei? Cum de nu ţi-am auzit strigătul de supărare atunci, dragă lume?
la fel ca şi înainte de a exista statul evreu, ca şi acum, arabii au un singur slogan "itbach al yahud" (omorâţi evreii), dar asta nu te supără deloc, dragă lume.

Dragă lume, ai stat şi ai privit cu mâinile în sân în timp ce eram măcelăriţi cu milioanele în holocaust, ai stat şi ai privit în 1948 cum 7 state arabe au pornit război împotriva Israelului, război pe care Liga Arabă, l-a comparat cu mândrie cu masacrele Mongolilor.
Ai stat şi ai privit în timp ce Nasser, era aclamat în 1967 în toate capitalele arabe, iar el declara mândru că va înneca Israelul în mare. Şi dragă lume, să fim sinceri, ai sta cu mâinile în sân şi ai privi, dacă Israelul ar înfrunta din nou exterminarea.
Pentru că ştim că visul arabo-palestinian de a ne distruge se înnoieşte în fiecare zi, noi vom face tot posibilul să trăim şi să ne apărăm în ţara noastră. Dacă asta te supără, dragă ume, gândeşte-te numai de câte ori ne-ai supărat tu pe noi în trecut.
În cazul în care, lume dragă, rămâi supărată pe noi, iată un evreu în Israel, căruia chiar nu îi pasă şi sincer nu dă nimic pe toată supărarea ta....."
*****************************************************



Scrisă de Rabbi Meir Kahane
tradusă şi adaptată de Bat Melech

No comments:

Post a Comment